Despre criptarea datelor

Kaspersky Endpoint Security îţi permite să criptezi fişiere şi directoare stocate pe unităţile locale şi amovibile sau să criptezi întregi unităţi amovibile şi unităţi de hard disk. Criptarea datelor reduce riscul pierderilor de informaţii atunci când un computer portabil, o unitate portabilă sau o unitate de hard disk este pierdută sau furată sau atunci când datele sunt accesate de către utilizatori sau aplicaţii neautorizate.

Dacă licenţa a expirat, aplicaţia nu criptează date noi, iar datele vechi criptate rămân criptate şi sunt disponibile pentru utilizare. În acest caz, criptarea datelor noi necesită activarea programului cu o licenţă nouă care permite utilizarea criptării.

Dacă licenţa a expirat, Acordul de licenţă pentru utilizatorul final a fost încălcat sau s-a eliminat cheia, Kaspersky Endpoint Security sau componente de criptare, starea de criptare a fişierelor criptate anterior nu este garantată. Acest lucru se datorează faptului că unele aplicaţii, cum ar fi Microsoft Office Word, creează o copie temporară a fişierelor în cursul editării. Atunci când fişierul original este salvat, copia temporară înlocuieşte fişierul original. Prin urmare, pe un computer care nu are funcţionalitate de criptare sau aceasta este inaccesibilă, fişierul rămâne necriptat.

Kaspersky Endpoint Security oferă următoarele aspecte pentru protecţia datelor:

Pentru a cripta unităţile de hard disk şi unităţile amovibile, poţi folosi funcţia Criptează doar spaţiul de disc utilizat. Se recomandă folosirea acestei funcţii numai pentru dispozitive noi care nu au fost utilizate anterior. Dacă aplici criptarea unui dispozitiv aflat deja în uz, este recomandat să criptezi întregul dispozitiv. Astfel se asigură protecţia tuturor datelor, chiar şi a datelor şterse care pot conţine informaţii ce pot fi recuperate.

Înainte de a începe criptarea, Kaspersky Endpoint Security obţine o hartă cu sectoarele sistemului de fişiere. Primul val de criptare include sectoare care sunt ocupate de fişiere în momentul în care începe criptarea. Al doilea val de criptare include sectoare care au fost scrise după ce a început criptarea. După finalizarea criptării, toate sectoarele care conţin date sunt criptate.

După finalizarea criptării, dacă un utilizator şterge un fişier, sectoarele care au stocat fişierul devin disponibile pentru stocarea unor informaţii noi, la nivelul sistemului de fişiere, dar ele rămân în continuare criptate. Astfel, pe măsură ce noi fişiere sunt scrise pe un dispozitiv la lansarea criptării obişnuite cu funcţia Criptează doar spaţiul de disc utilizat activată pe computer, după un timp toate sectoarele vor fi criptate.

Datele necesare pentru decriptarea fişierelor The data sunt furnizate de serverul de administrare Kaspersky Security Center care controla computerul la momentul criptării. În cazul în care computerul cu fişiere criptate se găseşte sub controlul altui server de administrare din vreun motiv şi fişierele criptate nu au fost accesate niciodată, accesul poate fi obţinut în una din următoarele modalităţi:

Aplicaţia creează fişiere de depanare în cursul criptării. Aproximativ 2-3% din spaţiul liber nefragmentat de pe unitatea de hard disk este necesar pentru stocarea acestora. Dacă nu există suficient spaţiu liber nefragmentat pe unitatea de hard disk, criptarea nu va începe până când nu eliberezi suficient spaţiu.

Compatibilitatea dintre funcţionalitatea de criptare a Kaspersky Endpoint Security şi Kaspersky Anti-Virus for UEFI nu este asigurată. Criptarea unităţilor de hard disk pe computere pe care este instalat Kaspersky Anti-Virus for UEFI face această aplicaţie nefuncţională.

Consultă şi:

Accesarea fişierelor criptate fără o conexiune la Kaspersky Security Center

Obţinerea accesului la dispozitive criptate prin intermediul interfeţei aplicaţiei

Restaurarea datelor pe dispozitivele criptate folosind Utilitarul de restaurare

Începutul paginii