Înșelătoriile cu criptomonede sunt un tip de infracțiuni cibernetice care urmăresc să fure criptomonede precum Bitcoin. În prima jumătate a anului 2022, aplicațiile Kaspersky au detectat aproape 200.000 de încercări de a fura criptomonede și informații despre portofelele de criptomonede.
Tipuri de înșelătorii cu criptomonede
Înșelătoriile cu criptomonede pot lua următoarele forme:
Site-uri web și portofele de criptomonede false. Escrocii creează un site fals care imită o platformă de tranzacționare a criptomonedelor cunoscută sau un portofel fals. Un astfel de site web poate fi greu de diferențiat de cel real, deoarece numele de domeniu și aspectul site-ului web seamănă foarte mult cu originalul. Utilizatorii vizitează site-ul web fals și își introduc informațiile sensibile, dezvăluind-le escrocilor.
Atacurile de tip phishing cu criptomonede. Escrocii creează linkuri de phishing care duc la site-uri web, platforme de tranzacționare a criptomonedelor sau platforme de investiții false. Aceste linkuri sunt apoi trimise prin e-mail victimelor sau plasate pe alte site-uri web. Utilizatorii fac clic pe linkuri, pierzându-și datele sau fondurile.
Investiții false într-o „nouă” criptomonedă. Escrocii creează o propunere falsă de a investi într-un nou proiect, de exemplu, o nouă criptomonedă. Utilizatorii interesați trimit fonduri către portofelul cripto specificat, dar nu este creată nicio criptomonedă, iar fondurile investite nu sunt returnate niciodată.
Oportunități de investiții în criptomonede false. Escrocii fac publicitate pe rețelele de socializare la oportunități profitabile de investiții în criptomonede, promițând să returneze suma investită de mai multe ori. În locul venitului promis, utilizatorii pierd sumele investite.
Înșelătorii care implică achiziționarea de hardware pentru minerit. Utilizatorii plătesc pentru hardware-ul pentru producția de criptomonede (minerit), dar nu primesc niciodată articolele promise.
Site-uri web de cumpărare de criptomonede false. Escrocii creează un site web de unde aparent puteți cumpăra criptomonede pentru fiat la un curs de schimb bun. Trimiți banii, dar nu primești nimic în schimb.
Schemele de tip pump-and-dump care implică criptomonede. Escrocii lansează o campanie publicitară masivă pentru a susține o anumită criptomonedă. Ei promit că prețul criptomonedei va continua să crească. Investitorii se grăbesc să cumpere criptomoneda care este promovată. Escrocii vând apoi rapid criptomoneda la prețul ridicat, ceea ce poate face ca prețul acesteia să scadă sub nivelul inițial în câteva minute.
Cum să te protejezi împotriva înșelătoriilor care implică criptomonede
Aplicația Kaspersky deține instrumente care te pot ajuta să te protejezi împotriva înșelătoriilor cu criptomonede. Aplicația poate detecta dacă un site web sau o platformă de tranzacționare a criptomonedelor este falsă și te va anunța.
Linkurile de pe site-urile web sunt verificate într-o bază de date cu adrese web de phishing și schimburi de criptomonede false, care este actualizată în mod regulat. Dacă încerci să accesezi un link rău intenționat, aplicația afișează un avertisment.
Pentru protecție suplimentară, Kaspersky utilizează analize euristice și trimite interogări către serviciile cloud Kaspersky Security Network (KSN) în timpul verificării. Kaspersky Security Network deține cele mai actualizate informații despre amenințările emergente, inclusiv amenințările de înșelătorii cu criptomonede.