Disponibil numai în Kaspersky Premium.
Performanța dispozitivelor dvs. inteligente depinde de calitatea semnalului Wi-Fi. Rețelele adiacente folosesc adesea aceleași canale de comunicare. Ca rezultat, interferențele și încărcarea mare a rețelei pot duce la deteriorarea conectivității Wi-Fi. Componenta Analizor Wi-Fi vă poate ajuta să aflați mai multe despre rețeaua Wi-Fi de domiciliu, să găsiți locul optim pentru router în locuința dvs., să alegeți canalul de comunicație cel mai puțin aglomerat și, altfel, să vă îmbunătățiți configurarea Wi-Fi.
Cum efectuez configurarea componentei Analizor Wi-Fi
Aceasta deschide fereastra Analizor Wi-Fi.
Fereastra Analizor Wi-Fi
Cum verificați puterea semnalului Wi-Fi
În fereastra Analizor Wi-Fi, rețelele Wi-Fi accesibile sunt afișate pe grafic sub formă de parabole.
Pe axa verticală a graficului puteți estima puterea semnalului dvs. Wi-Fi. Cu cât parabola rețelei dvs. de domiciliu este mai înaltă, cu atât semnalul Wi-Fi este mai bun.
Puterea semnalului Wi-Fi este măsurată ca RSSI (indicator de putere a semnalului primit), adică nivelul de putere maximă a semnalului primit. Unitatea de măsură este dBm, decibel la care se face referire la 1 miliwatt).
Valoarea puterii semnalului poate varia de la 0 la -100 dBm. Valorile mai mari ale puterii semnalului (mai aproape de 0) corespund unui semnal mai bun (mai puternic), iar valorile mai mici (mai aproape de -100) corespund unui semnal mai rău (mai slab).
Următoarele valori ale puterii semnalului Wi-Fi corespund aproximativ calității acestuia:
Recomandări: Dacă semnalul dvs. Wi-Fi este slab, încercați să amplasați routerul într-un alt loc din locuința dvs. sau să aduceți dispozitivul mai aproape de router, apoi deschideți secțiunea Analizor Wi-Fi din nou pentru a obține o estimare a puterii semnalului Wi-Fi.
Mai multe sfaturi despre amplasarea routerului Wi-Fi:
Cum comutați la un canal Wi-Fi mai puțin ocupat
În fereastra Analizor Wi-Fi, puteți vedea pe ce canal funcționează Wi-Fi-ul dvs. și puteți estima încărcarea acestui canal.
Pe graficul rețelei Wi-Fi, canalele sunt afișate de-a lungul axei orizontale.
Recomandări: Dacă vedeți că canalul folosit de routerul dvs. Wi-Fi este foarte ocupat (se suprapune mult cu alte rețele Wi-Fi), puteți schimba manual canalul în setările routerului Wi-Fi sau puteți activa setarea Selectare canal în mod dinamic pentru a permite routerului Wi-Fi să aleagă cel mai liber canal.
Dacă suprapunerea altor rețele nu poate fi evitată (toate canalele sunt în uz), alegeți canalul în care parabolele rețelelor adiacente sunt mai mici. Pentru frecvența de 2,4 GHz, canalele 1, 6 și 11 sunt optime, deoarece nu se suprapun.
Pentru a schimba canalul:
Pentru mai multe detalii despre schimbarea canalului, consultați manualul de utilizare al routerului dvs.
Cum să îmbunătățiți viteza conexiunii prin schimbarea modului de funcționare Wi-Fi
Modul de funcționare al routerului Wi-Fi afectează viteza conexiunii. În prezent, sunt utilizate următoarele moduri:
Cele mai multe routere moderne funcționează în modul mixt b / g / n atunci când utilizați banda de 2,4 GHz, care le permite să ofere compatibilitate maximă cu dispozitivele conectate.
Recomandări: Dacă utilizați doar dispozitive fabricate recent, încercați să comutați de la modul mixt b / g / n la modul cu cea mai mare viteză n pentru routerele care folosesc banda de 2,4 GHz. Pentru routerele cu bandă duală de 2,4 GHz și 5 GHz, modul mixt n / ac este mai potrivit.
Pentru a schimba modul de funcționare al routerului Wi-Fi:
Pentru mai multe detalii despre schimbarea modului de funcționare al routerului Wi-Fi, consultați manualul de utilizare al routerului dvs.
Cum îmbunătățiți viteza schimbând banda de frecvență și lățimea de bandă a canalului Wi-Fi
Cele mai multe routere comercializate în prezent funcționează în două benzi de frecvență: 2,4 GHz și 5 GHz. În banda de 2,4 GHz, rata de transfer a datelor este mai mică, dar semnalul Wi-Fi este mai puternic (dispozitivele se vor putea conecta la Wi-Fi la o distanță mai mare de router). Dezavantajul benzii de 2,4 GHz îl reprezintă faptul că este aglomerată (multe dispozitive folosesc această frecvență). În banda de 5 GHz, rata de transfer a datelor este mai mare, dar semnalul Wi-Fi este mai slab, adică distanța de la dispozitiv la router trebuie să fie mai mică. Banda de 5 GHz este, de asemenea, mai puțin aglomerată.
Pentru fiecare bandă de frecvență, puteți selecta lățimea de bandă. Lățimea de bandă a canalului este capacitatea acestuia de a transfera date. Cu cât canalul este mai larg, cu atât rata de transfer a datelor este mai mare. Cu toate acestea, lățimea de bandă afectează și numărul de canale care se suprapun. O lățime de bandă a canalului de 40 MHz înseamnă mai multe canale suprapuse decât o lățime de bandă a canalului de 20 MHz. Alegerea lățimii de bandă depinde de condițiile de funcționare ale routerului Wi-Fi.
Sfat 1. Dacă locuiești într-un apartament la bloc, folosește lățimea de bandă de 20 MHz. Nu este recomandată utilizarea lățimii de bandă de 40 MHz.
Sfat 2. Dacă locuiești într-o casă suficient de departe de vecini, încearcă să alegi o lățime de bandă de 40 MHz pentru routerul Wi-Fi care utilizează banda de 2,4 GHz.
Sfat 3. Dacă routerul și toate dispozitivele pe care doriți să le conectați la rețeaua Wi-Fi de domiciliu acceptă banda de 5 GHz, încercați să dezactivați banda de 2,4 GHz și să utilizați numai frecvența de 5 GHz cu lățime de bandă de 40 MHz. Cu toate acestea, dacă observați că atunci când utilizați lățimea de bandă de 40 MHz, viteza scade sau dispozitivul nu se poate conecta deloc la Wi-Fi, luați în considerare utilizarea lățimii de bandă de 20 MHz. Pentru detalii despre banda Wi-Fi în care dispozitivul sau routerul dvs. Wi-Fi poate funcționa, consultați site-ul web al producătorului.
Pentru a modifica banda de frecvență sau lățimea de bandă a routerului dvs. Wi-Fi:
Pentru mai multe detalii despre schimbarea benzii de frecvență sau a lățimii de bandă, consultați manualul de utilizare al routerului dvs.
Cum îmbunătățiți semnalul Wi-Fi utilizând roamingul Wi-Fi
Dacă ați optimizat setările Wi-Fi, dar în locuința dvs. există încă zone cu semnal Wi-Fi slab sau inexistent, puteți încerca să creați o rețea mesh Wi-Fi. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de un router Wi-Fi care acceptă această tehnologie. Pentru a afla dacă routerul dvs. Wi-Fi acceptă crearea de rețele mesh, consultați site-ul web al producătorului.
O rețea Wi-Fi mesh este un sistem Wi-Fi care își propune să elimine zonele cu semnal slab și să asigure o acoperire Wi-Fi fără întreruperi într-o locuință sau într-un birou. Sistemele mesh permit rate mai mari de transfer a datelor, acoperire largă și conexiune fiabilă pentru dispozitivele care se conectează la rețea, prin furnizarea de Wi-Fi din mai multe puncte.
O rețea mesh Wi-Ficonstă dintr-un router Wi-Fi și module Wi-Fi suplimentare care sunt instalate în camere cu semnal Wi-Fi slab sau inexistent. Când treceți de la o zonă de acoperire la alta, transferul fără întreruperi are loc între un modul Wi-Fi și altul (roaming Wi-Fi), iar dispozitivul dvs. rămâne conectat la aceeași rețea Wi-Fi.
Când creați o rețea mesh, este important să rețineți că nu toate dispozitivele sunt capabile să comute fără probleme între modulele Wi-Fi. Vă rugăm să confirmați aceste informații pe site-ul web al producătorului dispozitivelor individuale.
Dacă nu doriți să utilizați o rețea mesh, puteți utiliza Amplificatoare Wi-Fi (repetoare). Acestea extind, de asemenea, acoperirea semnalului, dar nu acceptă transferul fără întreruperi a dispozitivului dvs. de la router la repetor.
De asemenea, vă recomandăm să vă asigurați că utilizați o parolă sigura și o criptare sigură pentru rețeaua dvs. Wi-Fi.
Începutul paginii