Yalnızca Kaspersky Premium'da mevcuttur.
Akıllı cihazlarınızın performansı Wi-Fi sinyalinizin kalitesine bağlıdır. Bitişik ağlar genellikle aynı iletişim kanallarını kullanır. Sonuç olarak, parazit ve yüksek ağ yükü Wi-Fi bağlantınızın bozulmasına neden olabilir. Wi-Fi Çözümleyici, evinizdeki Wi-Fi ağı hakkında daha fazla bilgi edinmenize, evinizdeki yönlendirici için en uygun yeri bulmanıza, en az kullanılan iletişim kanalını seçmenize ve Wi-Fi kurulumunuzu geliştirmenize yardımcı olabilir.
Wi-Fi Çözümleyici yapılandırmasına geçiş
Bu, Wi-Fi Çözümleyici penceresini açar.
Wi-Fi Çözümleyici penceresi
Wi-Fi sinyal gücü nasıl kontrol edilir
Wi-Fi Çözümleyici penceresinde, erişilebilir Wi-Fi ağları grafikte parabol olarak gösterilir.
Grafiğin dikey ekseninde Wi-Fi sinyalinizin gücünü tahmin edebilirsiniz. Ev ağınızın parabolü ne kadar uzunsa Wi-Fi sinyali de o kadar iyi demektir.
Wi-Fi sinyal gücü RSSI (alınan sinyal gücü göstergesi), yani alınan sinyalin tam güç seviyesi olarak ölçülür. Ölçüm birimi dBm, yani 1 miliwatt'a referansla desibeldir).
Sinyal gücü değeri 0 ila -100 dBm arasında değişebilir. Daha yüksek sinyal gücü değerleri (0'a yakın) daha iyi (daha güçlü) sinyale, daha düşük değerler (-100'e yakın) daha kötü (daha zayıf) sinyale karşılık gelir.
Aşağıdaki Wi-Fi sinyal gücü değerleri yaklaşık olarak belirtilen kaliteye karşılık gelir:
Öneri: Wi-Fi sinyaliniz zayıfsa, yönlendiricinizi evinizde farklı bir noktaya yerleştirmeyi veya cihazı yönlendiriciye yaklaştırmayı deneyin. Ardından Wi-Fi sinyal gücünü tahmin etmek için Wi-Fi Çözümleyici bölümünü tekrar açın.
Wi-Fi yönlendirici yerleşimi hakkında diğer tavsiyeler:
Daha az meşgul bir Wi-Fi kanalına geçiş
Wi-Fi Çözümleyici penceresinde Wi-Fi ağınızın hangi kanalda çalıştığını görebilir ve bu kanal üzerindeki yükü tahmin edebilirsiniz.
Wi-Fi ağ grafiğinde, kanallar yatay eksen boyunca görüntülenir.
Öneri: Wi-Fi yönlendiriciniz tarafından kullanılan kanalda çok fazla yoğunluk görmeniz halinde (diğer Wi-Fi ağlarıyla çok fazla çakışma), Wi-Fi yönlendirici ayarlarından kanalı manuel olarak değiştirebilir veya Wi-Fi yönlendiricinin en boş kanalı seçmesine izin vermek için Kanalı dinamik olarak seç ayarını açabilirsiniz.
Diğer ağların çakışması önlenemiyorsa (tüm kanallar kullanımdaysa), bitişik ağların parabollerinin daha kısa olduğu kanalı seçin. 2,4 GHz frekansı için 1, 6 ve 11 numaralı kanallar birbirleriyle çakışmadıkları için en uygun kanallardır.
Kanalı değiştirmek için:
Kanal değiştirme hakkında daha fazla ayrıntı için yönlendiricinizin kullanım kılavuzuna bakın.
Wi-Fi çalışma modunu değiştirerek bağlantı hızı nasıl artırılır
Wi-Fi yönlendiricinin çalışma modu bağlantı hızını etkiler. Şu an için aşağıdaki modlar kullanımdadır:
Çoğu modern yönlendirici, 2,4 GHz bandını kullanırken karma b / g / n modunda çalışır, bu da bağlantı cihazlarına maksimum uyumluluk sunmalarını sağlar.
Öneri: Yalnızca yeni üretilen cihazları kullanıyorsanız, 2,4 GHz bandını kullanan yönlendiriciler için b/g/n karışık modundan en yüksek hıza sahip olan n moduna geçmeyi deneyin. Çift bantlı 2,4 GHz ve 5 GHz yönlendiriciler için n / ac karışık mod daha uygundur.
Wi-Fi yönlendirici çalışma modunu değiştirmek için:
Wi-Fi yönlendirici çalışma modunun değiştirilmesi hakkında daha fazla ayrıntı için yönlendiricinizin kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz.
Wi-Fi kanalının frekans bandını ve bant genişliğini değiştirerek hız yükseltme
Şu anda piyasada sunulan yönlendiricilerin çoğu iki frekans bandında çalışmaktadır: 2,4 GHz ve 5 GHz. 2,4 GHz bandında veri aktarım hızı daha düşüktür, ancak Wi-Fi sinyali daha güçlüdür (yönlendiriciden daha uzakta olan cihazlar Wi-Fi'ye bağlanabilir). 2.4 GHz bandın dezavantajı meşgul olmasıdır (birçok cihaz bu frekansı kullanır). 5 GHz bandında veri aktarım hızı daha yüksektir, ancak Wi-Fi sinyali daha zayıftır, yani cihazın yönlendiriciye daha yakın olması gerekir. 5 GHz bandı da daha az meşguldür.
Her frekans bandı için bant genişliğini seçebilirsiniz. Kanalın bant genişliği, veri aktarma kapasitesidir. Kanal ne kadar geniş olursa veri aktarım hızı da o kadar yüksek olur. Bununla birlikte, bant genişliği de üst üste binen kanalların sayısını etkiler. 40 MHz'lik bir kanal bant genişliği, 20 MHz'lik bir kanal bant genişliğinden daha fazla kanal çakışması anlamına gelir. Bant genişliği seçimi Wi-Fi yönlendiricinin çalışma koşullarına bağlıdır.
İpucu 1. Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, 20 MHz bant genişliğini kullanın. 40 MHz kullanılması önerilmez.
İpucu 2. Komşulardan yeterince uzakta müstakil bir evde yaşıyorsanız, 2,4 GHz bandını kullanan Wi-Fi yönlendiriciniz için 40 MHz'lik bir bant genişliği seçmeyi deneyin.
İpucu 3. Yönlendiriciniz ve ev Wi-Fi ağınıza bağlanmak istediğiniz tüm cihazlar 5 GHz bandını destekliyorsa, 2,4 GHz bandını devre dışı bırakmayı ve yalnızca 40 MHz bant genişliğine sahip 5 GHz frekansını kullanmayı deneyin. Ancak, 40 MHz bant genişliğini kullandığınızda hızın düştüğünü veya cihazınızın Wi-Fi ağına hiç bağlanamadığını fark ederseniz, 20 MHz bant genişliğini kullanmayı düşünün. Cihazınızın veya Wi-Fi yönlendiricinizin hangi Wi-Fi bandında çalışabileceği hakkında ayrıntılı bilgi için üreticinin web sitesine bakın.
Wi-Fi yönlendiricinizin frekans bandını veya bant genişliğini değiştirmek için:
Frekans bandını veya bant genişliğini değiştirme hakkında daha fazla bilgi için yönlendiricinizin kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz.
Wi-Fi dolaşımını kullanarak Wi-Fi sinyalini iyileştirme
Wi-Fi ayarlarını optimize ettiyseniz ancak evinizde hala zayıf veya hiç Wi-Fi sinyali olmayan bölgeler varsa, bir mesh Wi-Fi ağı oluşturmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için, bu teknolojiyi destekleyen bir Wi-Fi yönlendiriciye ihtiyacınız vardır. Wi-Fi yönlendiricinizin mesh ağlar oluşturmayı destekleyip desteklemediğini öğrenmek için üreticinin web sitesine bakın.
Wi-Fi mesh ağı, zayıf sinyal bölgelerini ortadan kaldırmayı ve bir ev veya ofis ortamında kesintisiz Wi-Fi kapsama alanı sağlamayı amaçlayan bir Wi-Fi sistemidir. Mesh sistemleri, birden fazla noktadan Wi-Fi yayını sağlayarak ağa bağlanan cihazlar için daha yüksek veri aktarım hızları, geniş kapsama alanı ve güvenilir bağlantı sağlar.
Bir mesh Wi-Fi ağı, bir Wi-Fi yönlendirici ve Wi-Fi sinyalinin zayıf olduğu veya hiç olmadığı odalara kurulan ek Wi-Fi modüllerinden meydana gelir. Bir kapsama alanından diğerine geçtiğinizde, bir Wi-Fi modülünden diğerine sorunsuz aktarım gerçekleşir (Wi-Fi dolaşımı) ve cihazınız aynı Wi-Fi ağına bağlı kalır.
Bir mesh ağ oluştururken, tüm cihazların Wi-Fi modüllerini sorunsuz bir şekilde değiştiremeyeceğini akılda tutmak önemlidir. Lütfen bu bilgileri her bir cihazın üreticisinin web sitesinden teyit edin.
Bir mesh ağ kullanmak istemiyorsanız, Wi-Fi güçlendiriciler (tekrarlayıcılar) kullanabilirsiniz. Bunlar da sinyal kapsama alanını genişletir, ancak cihazınızın yönlendiriciden tekrarlayıcıya sorunsuz bir şekilde aktarılmasını desteklemez.
Ayrıca Wi-Fi ağınız için güvenli bir parola ve güvenli şifreleme kullandığınızdan emin olmanızı öneririz.
Sayfanın başına git