Toegang tot mobiele apparaten beheren

14 februari 2024

ID 240994

Met Kaspersky Endpoint Security kunt u de toegang tot gegevens beheren op mobiele apparaten met Android en iOS. Mobiele apparaten behoren tot de categorie draagbare apparaten (MTP). Als u de gegevenstoegang tot mobiele apparaten wilt configureren, moet u daarom de toegangsinstellingen voor draagbare apparaten (MTP) bewerken.

Wanneer een mobiel apparaat wordt aangesloten op de computer, bepaalt het besturingssysteem het type van het apparaat. Als Android Debug Bridge (ADB), iTunes of een equivalent programma is geïnstalleerd op de computer, identificeert het besturingssysteem mobiele apparaten als ADB- of iTunes-apparaten. In alle andere gevallen kan het besturingssysteem het type van het mobiele apparaat identificeren als een draagbaar apparaat (MTP) voor bestandsoverdrachten, een PTP-apparaat (camera) voor de overdracht van afbeeldingen of een ander apparaat. Het type apparaat hangt af van het model van het mobiele apparaat en de geselecteerd USB-verbindingsmodus. Met Kaspersky Endpoint Security kunt u individuele toegangsmachtigingen configureren voor gegevens op mobiele apparaten in ADB-programma's, iTunes of bestandsbeheer. In alle andere gevallen biedt Apparaatbeheer toegang tot mobiele apparaten in overeenstemming met de toegangsregels voor draagbare apparaten (MTP).

Toegang tot mobiele apparaten

Mobiele apparaten behoren tot de categorie draagbare apparaten (MTP). Daarom zijn de instellingen voor hen hetzelfde. U kunt een van de volgende toegangsmodi tot mobiele apparaten selecteren:

• Toestaan . Met Kaspersky Endpoint Security krijgt u volledige toegang tot mobiele apparaten. U kunt bestanden op mobiele apparaten openen, maken, wijzigen, kopiëren of verwijderen met behulp van bestandsbeheer of ADB- en iTunes-toepassingen. U kunt de batterij van het apparaat ook opladen door het mobiele apparaat aan te sluiten op een USB-poort van de computer.
  • Blokkeren . Kaspersky Endpoint Security beperkt de toegang tot mobiele apparaten in bestandsbeheer en ADB- en iTunes-programma's. Het programma geeft alleen toegang tot vertrouwde mobiele apparaten. U kunt de batterij van het apparaat ook opladen door het mobiele apparaat aan te sluiten op een USB-poort van de computer.
  • Afhankelijk van verbindingsbus . Kaspersky Endpoint Security maakt het mogelijk om verbinding te maken met mobiele apparaten afhankelijk van de USB -verbindingsstatus (Toestaan of Blokkeren ).
  • Volgens regels . Kaspersky Endpoint Security beperkt de toegang tot mobiele apparaten in overeenstemming met de regels. In de regels kunt u toegangsrechten (lezen/schrijven) configureren, gebruikers of een groep gebruikers selecteren voor toegang tot mobiele apparaten (MTP) en een toegangsschema voor mobiele apparaten configureren. U kunt ook de toegang beperken tot gegevens op mobiele apparaten die de ADB- en iTunes-programma's gebruiken.

Toegangsregels voor mobiele apparaten configureren

Toegangsregels voor draagbare apparaten (MTP), ADB-apparaten en iTunes-apparaten zijn anders geconfigureerd. Voor draagbare apparaten (MTP) en ADB-apparaten kunt u regels configureren voor individuele gebruikers of groepen gebruikers en een schema maken voor wanneer de regels worden ingeschakeld. Voor iTunes-apparaten kunt u dat niet doen. U kunt alleen toegang tot gegevens toestaan of weigeren via het iTunes-programma voor alle gebruikers.

Toegangsregels voor mobiele apparaten configureren in de Beheerconsole (MMC)

Toegangsregels voor mobiele apparaten configureren in de Webconsole en Cloudconsole

Toegangsregels voor mobiele apparaten configureren in de interface van het programma

Als gevolg hiervan is de toegang van gebruikers tot mobiele apparaten beperkt in overeenstemming met de regels. Als u de toegang tot mobiele apparaten in de ADB- en iTunes-programma's hebt verboden, kunnen de ADB- en iTunes-programma's het mobiele apparaat niet detecteren wanneer u een mobiel apparaat aansluit.

Vertrouwde mobiele apparaten

Vertrouwde apparaten zijn apparaten waartoe gebruikers die in de instellingen voor vertrouwde apparaten zijn opgegeven altijd volledige toegang hebben.

De procedure voor het toevoegen van een vertrouwd mobiel apparaat is precies hetzelfde als voor andere typen vertrouwde apparaten. U kunt een mobiel apparaat toevoegen op basis van ID of apparaatmodel.

Als u een vertrouwd mobiel apparaat per ID wilt toevoegen, hebt u een unieke ID (hardware-ID – HWID) nodig. U kunt de ID vinden in apparaateigenschappen met behulp van hulpprogramma's van het besturingssysteem (zie onderstaande afbeelding). Met het hulpprogramma Apparaatbeheer kunt u dit doen. ID's van draagbare apparaten (MTP) en Itunes- en ADB-apparaten zijn verschillend, zelfs voor hetzelfde mobiele apparaat. De ID van een draagbaar apparaat (MTP) kan er als volgt uitzien: 15131JECB07440. De ID van een ADB-apparaat kan er als volgt uitzien: 6&370DEC2A&0&0001. Apparaten toevoegen per ID is handig als u meerdere specifieke apparaten wilt toevoegen. U kunt ook maskers gebruiken.

Als u de ADB- of iTunes-programma's hebt geïnstalleerd nadat u een apparaat op de computer hebt aangesloten, wordt het unieke ID van het apparaat mogelijk opnieuw ingesteld. Dan zal Kaspersky Endpoint Security dit apparaat identificeren als een nieuw apparaat. Als u het apparaat vertrouwt, voegt u het apparaat opnieuw toe aan de lijst met vertrouwde apparaten.

Als u een vertrouwd mobiel apparaat per apparaatmodel wilt toevoegen, hebt u de leveranciers-ID (VID) en de product-ID (PID) nodig. U kunt de ID's vinden in apparaateigenschappen met behulp van hulpprogramma's van het besturingssysteem (zie onderstaande afbeelding). Sjabloon voor de invoer van het VID en PID: VID_18D1&PID_4EE5. Apparaten toevoegen per model is handig als u een bepaald model apparaten in uw bedrijf gebruikt. Op deze manier kunt u alle apparaten van dit model toevoegen.

Eigenschappenvenster van draagbare apparaten (MTP) in Apparaatbeheer.Venster Eigenschappen ADB-apparaat in Apparaatbeheer.

Apparaat-ID in Apparaatbeheer