Over cryptozwendel

13 maart 2024

ID 248822

Cryptoscams zijn een vorm van cybercriminaliteit die gericht zijn op het stelen van cryptomunten zoals Bitcoin.

Types cryptoscams

Cryptoscams kunnen de volgende vormen aannemen:

• Valse websites en cryptowallets. Oplichters maken een nepsite die een bekende crypto exchange of een nepwallet nabootst. Zo'n website kan moeilijk te onderscheiden zijn van het echte werk, omdat de domeinnaam en lay-out van de website sterk lijken op het origineel. Gebruikers bezoeken de nepwebsite en voeren hun gevoelige informatie in en onthullen deze zo aan de oplichters.
  • Cryptophishing. Oplichters maken phishing-links die leiden naar nepwebsites, crypto exchanges of investeringsplatformen. Deze links worden vervolgens naar slachtoffers gemaild of op andere websites geplaatst. Gebruikers klikken op de links en verliezen hun gegevens of geld.
  • Nepinvesteringen in een "nieuwe" cryptomunt. Oplichters maken een schijnvoorstel om te investeren in een nieuw project, bijvoorbeeld een nieuwe cryptomunt. Geïnteresseerde gebruikers sturen geld naar de opgegeven cryptowallet. In werkelijkheid wordt er helemaal geen cryptomunt gemaakt en wordt het geïnvesteerde geld nooit geretourneerd.
  • Valse investeringsmogelijkheden voor cryptomunten. Oplichters promoten lucratieve investeringsmogelijkheden in cryptomunten op sociale netwerken en beloven het geïnvesteerde bedrag meerdere keren terug te betalen. In plaats van de beloofde inkomsten, verliezen gebruikers de geïnvesteerde bedragen.
  • Oplichting met betrekking tot de aankoop van mining-hardware. Gebruikers betalen voor hardware voor de productie (mining) van cryptomunten, maar ontvangen nooit de beloofde items.
  • Valse websites voor de aankoop van cryptomunten. Oplichters maken een website waar u ogenschijnlijk cryptomunten voor fiat kunt kopen tegen een goede wisselkoers. U stuurt het geld maar krijgt er niets voor terug.
  • Pump-and-dump-scams met betrekking tot cryptomunten. Scammer lanceren een enorme reclamecampagne om een individuele cryptomunt te ondersteunen. Ze beloven dat de prijs van de cryptomunt zal blijven toenemen. Beleggers reppen zich om de cryptomunt te kopen waarvoor wordt geadverteerd. De oplichters verkopen vervolgens de cryptomunten snel tegen de verhoogde prijs, waardoor de prijs binnen enkele minuten onder het oorspronkelijke niveau kan crashen.

Hoe de Kaspersky-app cryptofraude herkent

De Kaspersky-app controleert links op websites tegen een regelmatig bijgewerkte database van phishing-webadressen en nep-cryptocurrencybeurzen. Als de website of cryptobeurs nep is, zal de app u waarschuwen en uw toegang blokkeren voordat de bron u schade kan berokkenen.