Om Tillförlitligt programläge

16 september 2019

ID 82990

Kaspersky Total Security ger dig möjlighet att skapa en säker miljö på din dator kallat Tillförlitligt programläge, där bara program med tillförlitlig status får köras. Tillförlitligt programläge är användbart när du använder en stabil uppsättning av välkända programvaror och inte behöver köra nya program som laddats ner från Internet ofta. När du använder Tillförlitligt programläge så blockerar Kaspersky Total Security alla program som inte har klassificerats som betrodda av Kaspersky. Beslutet om du ska lita på ett program kan fattas utifrån information från Kaspersky Security Network, information om programmets digitala signatur och hur pålitligt installationsprogrammet och platsen det laddades ner från är.

Tillförlitligt programläge har följande funktioner och begränsningar:

• För att använda läget Tillförlitliga program måste du se till att följande skyddskomponenter är aktiverade: Programkontroll, File Anti-Virus och Systemövervakaren. Om någon av dessa komponenter inte längre körs avslutas Tillförlitligt programläge
  • Tillförlitligt programläge kan också vara otillgängligt om systemfiler lagras inom hårddiskpartitioner med ett filsystem av icke-NTFS-typ.
  • Tillförlitligt programläge kan saknas eller vara otillgängligt i aktuell version av Kaspersky Total Security. Om Tillförlitligt programläge är tillgängligt eller ej i Kaspersky Total Security beror även på region och leverantör. Om du behöver Tillförlitligt programläge rekommenderar vi att alltid uppge detta när du köper programmet.
  • Om din version av Kaspersky Total Security stöder läget Tillförlitliga program, men där detta läge för närvarande inte är tillgängligt, kan läget bli tillgängligt efter uppdatering av databasen och programmodulerna. När databaserna och programmodulerna har uppdaterats går det att konfigurera körläget för okända program och moduler.

Tillförlitligt programläge kan aktiveras automatiskt eller manuellt. När Tillförlitligt programläge aktiveras manuellt, tilldelas alla program på datorn betrodd status. Program som har installerats efter tillförlitligt programläge var aktiverat tilldelas inte betrodd status och behandlas enligt de allmänna reglerna för Programkontroll.

Du kan även aktivera Tillförlitligt programläge manuellt efter Kaspersky Total Security har analyserat ditt operativsystem och installerade program. Om analysen av Kaspersky Total Security upptäcker att okända program har installerats på datorn, men du känner till dessa program, rekommenderas du att aktivera Tillförlitligt programläge och tillåta uppstart av dessa program i förväg.

Tillförlitligt programläge aktiveras automatiskt om Kaspersky Total Securitys analys av operativsystem och installerade program avslöjar att mest betrodda program används på datorn.

När Tillförlitligt programläge är aktiverat kan Kaspersky Total Security eventuellt blockera program som inte anses tillförlitliga. Om du använder sådana program går det att tillåta dem att köra och sedan aktivera läget Tillförlitliga program.

Se även:

Aktivera Tillförlitligt programläge

Inaktivera Tillförlitligt programläge