Om krypto-svindel

14. juni 2024

ID 240668

Krypto-svindel er en række forskellige cyberkriminalitet, der har til formål at stjæle kryptovaluta såsom Bitcoin. I løbet af første halvdel af 2022 har Kaspersky-programmer opdaget næsten 200 000 forsøg på at stjæle kryptovalutaer og kryptopunginformation.

Typer af krypto-svindel

Krypto-svindel kan have følgende former:

• Falske websteder og krypto-punge. Svindlere opretter et falsk websted, der efterligner en kendt kryptoudveksling eller en falsk waller. Sådan en hjemmeside kan være svær at skelne fra den ægte vare, fordi hjemmesidens domænenavn og layout minder meget om originalen. Brugere besøger den falske hjemmeside og indtaster deres følsomme oplysninger og afslører dem til svindlerne.
  • Krypto-phishing. Svindlere skaber phishing-links, der fører til falske websteder, kryptoudvekslinger eller investeringsplatforme. Disse links sendes derefter via e-mail til ofrene eller placeres på andre websteder. Brugere klikker på linkene og mister deres data eller penge.
  • Falske investeringer i en "ny" kryptovaluta. Svindlere laver et falsk forslag om at investere i et nyt projekt, for eksempel en ny kryptovaluta. Interesserede brugere sender midler til den angivne krypto-wallet, men der oprettes faktisk ingen kryptovaluta, og de investerede midler returneres aldrig.
  • Falske investeringsmuligheder i kryptovaluta. Svindlere annoncerer lukrative investeringsmuligheder for kryptovaluta på sociale netværk og lover at returnere det investerede beløb flere gange. I stedet for den lovede indtægt mister brugerne de investerede beløb.
  • Svindel, der involverer køb af minehardware. Brugere betaler for hardware til produktion af kryptovaluta (minedrift), men modtager aldrig de lovede varer.
  • Falske websteder til køb af kryptovaluta. Svindlere opretter en hjemmeside, hvor du tilsyneladende kan købe kryptovaluta til fiat til en god valutakurs. Du sender pengene, men får intet tilbage.
  • Pumpe-og-dump-ordninger, der involverer kryptovalutaer. Svindlere lancerer en massiv reklamekampagne for at understøtte en individuel kryptovaluta. De lover, at prisen på kryptovalutaen vil fortsætte med at vokse. Investorer skynder sig at købe den kryptovaluta, der annonceres for. Svindlere sælger derefter hurtigt kryptovalutaen til den forhøjede pris, hvilket kan få prisen til at styrte under det oprindelige niveau inden for få minutter.

Sådan forsvarer du dig mod svindel, der involverer kryptovalutaer

Kaspersky inkluderer værktøjer, der kan hjælpe med at beskytte dig mod cryptocurrency-svindel. Programmet kan registrere, om et websted eller en kryptobørs er falsk, og vil give dig besked.

Links på websteder kontrolleres mod en database med phishing-webadresser og falske kryptovalutaudvekslinger, som løbende opdateres. Hvis du prøver at følge et ondsindet link, viser programmet en advarsel.

For yderligere beskyttelse bruger Kaspersky heuristisk analyse og sender forespørgsler til Kaspersky Security Network (KSN)-skytjenesterne under checken. Kaspersky Security Network har de mest opdaterede oplysninger om nye trusler, herunder krypto-svindel-trusler.