Detektion af stalkerware

9. november 2022

ID 222844

Nogle lovlige programmer kan bruges af kriminelle til at stjæle dine personlige data og udspionere dig. De fleste af disse programmer er nyttige, og mange mennesker har gavn af at bruge dem. Disse programmer inkluderer IRC-klienter, autoopkaldere, fildownloadere, overvågning af systemaktivitet, styringsværktøjer til adgangskoder, FTP, HTTP, eller Telnet servere.

Men hvis kriminelle får adgang til disse apps på din computer eller formår at installere dem skjult der, vil de være i stand til at bruge nogle af funktionerne til at stjæle dine personlige data eller begå andre ulovlige handlinger.

Du kan læse om forskellige typer stalkerware nedenfor.

Type

Navn

Beskrivelse

Klient-IRC

IRC-klienter

Personer installerer disse apps for at kommunikere med hinanden i Internet Relay Chats (IRC). Kriminelle kan bruge disse apps til at sprede malware.

opkalder

Autoopkaldere

Kan i det skjulte etablere telefonforbindelser via et modem.

Downloader

Downloadere

Kan i det skjulte downloade filer fra websider.

Overvåger

Overvågnings-apps

Tillad overvågning af aktiviteten på den computer, som de er installeret på (sporing af, hvilke programmer der kører, og hvordan de udveksler data med apps på andre computere).

PSWTool

Værktøjer til gendannelse af adgangskoder

Gør det muligt for brugere at se og gendanne glemte adgangskoder. Kriminelle implementerer i al hemmelighed disse apps på personers computere til samme formål.

RemoteAdmin

Fjernadministrationsværktøjer

Udbredt brugt af systemadministratorer til at få adgang til fjerncomputeres grænseflader for at overvåge og kontrollere dem. Kriminelle installerer hemmeligt disse apps på personers computere til det samme formål, for at udspionere på fjerncomputere og kontrollere dem.

Legitime fjernadministrationsværktøjer er forskellige fra bagdøre (trojanere med fjernstyring). Bagdøre kan infiltrere et system og installere sig selv der uden brugerens tilladelse, hvorimod legitime apps ikke har denne funktion.

Server-FTP

FTP-servere

Fungerer som FTP-servere. Kriminelle kan installere dem på din computer for at åbne fjernadgang til den ved hjælp af FTP-protokollen.

Server-Proxy

Proxyservere

Fungerer som proxyservere. Kriminelle installerer dem på en computer for at bruge den til at udsende spam.

Server-Telnet

Telnet-servere

Fungerer som Telnet-servere. Kriminelle installerer dem på en computer for at åbne fjernadgang til den ved hjælp af Telnet-protokollen.

Server-Web

Webservere

Fungerer som webservere. Kriminelle kan installere dem på din computer for at åbne fjernadgang til den ved hjælp af HTTP-protokollen.

Risikoværktøj

Lokale værktøjer

De giver brugerne yderligere muligheder for at administrere deres computere (gør dem i stand til at skjule filer eller aktive programvinduer eller lukke aktive processer).

NetTool

Netværksværktøjer

De giver brugerne af computere, som de er installeret på, yderligere muligheder for at interagere med andre computere på netværket (genstarte fjerncomputere, finde åbne porte, starte programmer installeret på disse computere).

Klient-P2P

P2P-netværksklienter

Gør det muligt for personer at bruge P2P (Peer-to-Peer) netværk. De kan bruges af kriminelle til at sprede malware.

Klient-SMTP

SMTP-klienter

Kan i det skjulte sende e-mails. Kriminelle installerer dem på en computer for at bruge den til at udsende spam.

Webværktøjslinje

Webværktøjslinjer

Tilføj søgemaskineværktøjslinjer til grænsefladen for andre apps.

Svindelværktøj

Fraudware

Efterligner andre programmer. For eksempel er der anti-virus fraudware, som viser meddelelser om opdagelse af malware på en computer, mens de faktisk hverken finder eller renser eller reparerer noget.

Aktiver stalkerware-beskyttelse, og vi vil advare dig om ethvert forsøg på at få adgang til dine placeringsdata, dine beskeder eller andre personlige data.

Du kan også aktivere stalkerware-beskyttelse i vinduet Udelukkelser og handlinger ved objektdetektering ved at vælge Detekter anden software, som indtrængende kan bruge til at skade din computer eller dine personlige data afkrydsningsfeltet.