Tietoja kryptohuijauksista

14. kesäkuuta 2024

ID 240668

Kryptohuijaukset ovat kyberrikoksia, joiden tarkoituksena on varastaa Bitcoinin kaltaisia kryptovaluuttoja. Vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana Kaspersky-sovellukset ovat havainneet lähes 200 000 yritystä varastaa kryptovaluuttoja ja kryptolompakkotietoja.

Kryptohuijausten tyypit

Kryptohuijaukset voivat olla seuraavia muotoja:

• Väärennetyt verkkosivustot ja kryptolompakot. Huijarit luovat väärennetyn sivuston, joka jäljittelee tunnettua kryptovaihtoa tai väärennettyä muuraria. Tällaista verkkosivustoa voi olla vaikea erottaa todellisesta, koska verkkotunnus ja verkkosivuston ulkoasu muistuttavat läheisesti alkuperäistä. Käyttäjät vierailevat väärennetyllä verkkosivustolla ja syöttävät arkaluontoiset tietonsa sinne, jolloin huijarit saavat ne tietoonsa.
  • Krypto-tietojenkalastelu. Huijarit luovat tietojenkalastelulinkkejä, jotka johtavat väärennetyille verkkosivustoille, kryptopörsseille tai sijoitusalustoille. Nämä linkit lähetetään sitten sähköpostitse uhreille tai sijoitetaan muille verkkosivustoille. Käyttäjät napsauttavat linkkejä ja menettävät tietonsa tai varansa.
  • Väärennetyt sijoitukset "uuteen" kryptovaluuttaan. Huijarit tekevät näennäisen ehdotuksen saadakseen sijoituksia uuteen projektiin, esimerkiksi uuteen kryptovaluuttaan. Kiinnostuneet käyttäjät lähettävät varoja määritettyyn kryptolompakkoon, mutta kryptovaluuttaa ei itse asiassa luoda, eikä sijoitettuja varoja koskaan palauteta.
  • Väärennetyt kryptovaluuttasijoitusmahdollisuudet. Huijarit mainostavat sosiaalisissa verkostoissa tuottoisia kryptovaluuttasijoitusmahdollisuuksia ja lupaavat palauttaa sijoitetun summan moninkertaisesti. Luvattujen tulojen sijaan käyttäjät menettävät sijoittamansa summat.
  • Huijaukset, jotka liittyvät louhintalaitteiston ostamiseen. Käyttäjät maksavat kryptovaluuttojen tuotantolaitteistoista (louhintalaitteista), mutta eivät koskaan saa luvattuja tuotteita.
  • Väärennetyt kryptovaluuttojen ostosivustot. Huijarit luovat verkkosivuston, josta voit näennäisesti ostaa kryptovaluuttoja hyvällä vaihtokurssilla. Lähetät rahat, mutta et saa mitään takaisin.
  • Pump-and-dump-järjestelmät, joissa on mukana kryptovaluuttoja. Huijarit käynnistävät massiivisen mainoskampanjan yksittäisen kryptovaluutan tukemiseksi. He lupaavat, että kryptovaluutan hinta jatkaa kasvuaan. Sijoittajat kiirehtivät ostamaan mainostettavaa kryptovaluuttaa. Huijarit myyvät sitten nopeasti kryptovaluutan korkeaan hintaan, mikä voi saada sen hinnan putoamaan alkuperäisen tason alapuolelle muutamassa minuutissa.

Kuinka suojautua kryptovaluuttoja koskevilta huijauksilta

Kaspersky sisältää työkaluja, jotka voivat suojata sinua kryptovaluuttahuijauksilta. Sovellus voi havaita, onko verkkosivusto tai kryptovaihto väärennetty, ja ilmoittaa sinulle tästä.

Verkkosivustojen linkit verrataan tietojenkalasteluverkko-osoitteita ja väärennettyjä kryptovaluuttapörssejä sisältävään tietokantaan, jota päivitetään säännöllisesti. Jos yrität seurata haitallista linkkiä, sovellus näyttää varoituksen.

Lisäsuojaa varten Kaspersky käyttää heuristista analyysiä ja lähettää kyselyitä Kaspersky Security Network (KSN) pilvipalveluihin tarkistuksen aikana. Kaspersky Security Network sisältää uusimmat tiedot uusista uhista, mukaan lukien kryptohuijausuhat.