Om kryptosvindel

24. november 2023

ID 249302

Kryptosvindel er en variant av nettkriminalitet der målet er å stjele kryptovaluta (for eksempel Bitcoin).

Typer kryptosvindel

Kryptosvindel kan ha følgende former:

• Falske nettsteder og kryptolommebøker. Svindlere oppretter et falskt nettsted som etterligner en kjent kryptobørs eller en falsk lommebok. Et slikt nettsted kan være vanskelig å skille fra det faktiske nettstedet, fordi domenenavnet og nettstedets design er nesten helt likt som originalen. Brukere besøker det falske nettstedet og skriver inn sensitiv informasjon, slik at svindlerne får tak i den.
  • Krypto-phishing. Svindlere oppretter phishing-lenker som leder til falske nettsteder, kryptobørser eller investeringsplattformer. Disse koblingene sendes deretter på e-post til ofrene, eller legges ut på andre nettsteder. Brukere klikker på koblingene, og mister data eller penger.
  • Falske investeringer i en «ny» kryptovaluta. Svindlere lager et falskt forslag om å investere i et nytt prosjekt, for eksempel en ny kryptovaluta. Interesserte brukere sender midler til kryptolommeboken som oppgis, men det opprettes ingen kryptovaluta og de investerte midlene blir aldri returnert.
  • Falske muligheter for investering i kryptovaluta. Svindlere annonserer lukrative muligheter for investering i kryptovaluta på sosiale nettverk, og lover mangedobling av det investerte beløpet. I stedet for inntekten de blir lovet, taper brukerne de investerte beløpene.
  • Svindel med kjøp av maskinvare for utvinning. Brukere betaler for maskinvare til å produsere (utvinne) kryptovaluta, men mottar aldri maskinvaren de blir lovet.
  • Falske nettsteder for kjøp av kryptovaluta. Svindlere lager et nettsted der du tilsynelatende kan kjøpe kryptovaluta for penger, til en god vekslingskurs. Du sender pengene, men får ingenting for dem.
  • Pump-og-dump-ordninger for kryptovaluta. Svindlere lanserer en massiv reklamekampanje for å pumpe en individuell kryptovaluta. De lover at prisen på kryptovalutaen vil fortsette å øke. Investorer skynder seg å kjøpe kryptovalutaen de reklamerer for. Svindlere selger deretter raskt kryptovalutaen til den økte prisen, noe som kan føre til at prisen krasjer til under det opprinnelige nivået i løpet av minutter.

Slik gjenkjenner Kaspersky-appen kryptosvindel

Kaspersky-appen kontrollerer koblinger på nettsteder mot en jevnlig oppdatert database med nettadresser knyttet til phishing og falske kryptovalutabørser. Hvis nettstedet eller kryptobørsen er falsk, vil appen varsle deg og blokkere tilgangen før ressursen kan skade deg.