Om kryptosvindel

12. april 2024

ID 240668

Kryptosvindel er en rekke nettkriminalitet som tar sikte på å stjele kryptovaluta som Bitcoin. I løpet av første halvdel av 2022 har Kaspersky-programmer oppdaget nesten 200 000 forsøk på å stjele kryptovalutaer og kryptolommebokinformasjon.

Typer kryptosvindel

Kryptosvindel kan ha følgende former:

• Falske nettsteder og kryptolommebøker. Svindlere oppretter et falskt nettsted som etterligner en kjent kryptobørs eller en falsk waller. Et slikt nettsted kan være vanskelig å skille fra den virkelige varen fordi domenenavnet og utformingen av nettstedet ligner mye på originalen. Brukere besøker den falske nettsiden og skriver inn sensitiv informasjon og avslører den til svindlerne.
  • Krypto-phishing. Svindlere oppretter phishing-lenker som fører til falske nettsteder, kryptobørser eller investeringsplattformer. Disse lenkene sendes deretter på e-post til ofrene eller plasseres på andre nettsteder. Brukere klikker på koblingene og mister data eller penger.
  • Falske investeringer i en «ny» kryptovaluta. Svindlere lager et falskt forslag om å investere i et nytt prosjekt, for eksempel en ny kryptovaluta. Interesserte brukere sender midler til den angitte kryptolommeboken, men ingen kryptovaluta blir faktisk opprettet, og de investerte midlene blir aldri returnert.
  • Falske investeringsmuligheter for kryptovaluta. Svindlere annonserer lukrative investeringsmuligheter for kryptovaluta på sosiale nettverk, og lover å returnere det investerte beløpet flere ganger. I stedet for den lovede inntekten, taper brukerne de investerte beløpene.
  • Svindel som involverer kjøp av maskinvare for gruvedrift. Brukere betaler for maskinvare for produksjon av kryptovaluta (gruvedrift), men mottar aldri de lovede varene.
  • Falske nettsteder for kjøp av kryptovaluta. Svindlere lager et nettsted hvor du tilsynelatende kan kjøpe kryptovaluta for fiat til en god valutakurs. Du sender pengene, men får ingenting tilbake.
  • Pumpe-og-dump-ordninger som involverer kryptovalutaer. Svindlere lanserer en massiv reklamekampanje for å støtte opp en individuell kryptovaluta. De lover at prisen på kryptovalutaen vil fortsette å vokse. Investorer skynder seg å kjøpe kryptovalutaen som annonseres. Svindlere selger deretter raskt kryptovalutaen til den forhøyede prisen, noe som kan føre til at prisen krasjer under det opprinnelige nivået i løpet av minutter.

Hvordan forsvare seg mot svindel som involverer kryptovalutaer

Kaspersky inkluderer verktøy som kan beskytte deg mot svindel med kryptovaluta. Programmet kan oppdage om et nettsted eller kryptobørs er falsk og vil varsle deg.

Lenker på nettsteder sjekkes mot en database med phishing-nettadresser og falske kryptovalutabørser, som oppdateres jevnlig. Hvis du prøver å følge en ondsinnet lenke, viser programmet en advarsel.

For ytterligere beskyttelse bruker Kaspersky heuristisk analyse og sender forespørsler til Kaspersky Security Network (KSN) skytjenester under sjekken. Kaspersky Security Network har den mest oppdaterte informasjonen om nye trusler, inkludert trusler om kryptosvindel.