Over cryptoscams

12 april 2024

ID 240668

Cryptoscams zijn een vorm van cybercriminaliteit met als doel het stelen van cryptocurrency zoals Bitcoin. Tijdens de eerste helft van 2022 hebben Kaspersky-programma's bijna 200 000 pogingen gedetecteerd om cryptocurrencies en crypto wallet-informatie te stelen.

Soorten cryptoscams

Cryptoscams kunnen de volgende vormen aannemen:

• Valse websites en crypto wallets. Oplichters creëren een nepsite die een bekende crypto exchange of een nep-waller nabootst. Zo'n website kan moeilijk van echt te onderscheiden zijn, omdat de domeinnaam en de lay-out van de website sterk op het origineel lijken. Gebruikers bezoeken de nepwebsite en voeren hun gevoelige informatie in, waardoor deze aan de oplichters worden onthuld.
  • Crypto-phishing. Oplichters creëren phishing-links die leiden naar nepwebsites, crypto exchanges of investeringsplatforms. Deze links worden vervolgens per e-mail naar de slachtoffers gestuurd of op andere websites geplaatst. Gebruikers klikken op de links en verliezen hun gegevens of geld.
  • Valse investeringen in een "nieuwe" cryptocurrency. Oplichters creëren een schijnvoorstel om te investeren in een nieuw project, bijvoorbeeld een nieuwe cryptocurrency. Geïnteresseerde gebruikers sturen geld naar de opgegeven crypto wallet, maar er wordt feitelijk geen cryptocurrency gecreëerd en het geïnvesteerde geld wordt nooit terugbetaald.
  • Valse investeringsmogelijkheden voor cryptocurrency. Oplichters adverteren lucratieve investeringsmogelijkheden in cryptocurrency op sociale netwerken en beloven het geïnvesteerde bedrag meerdere keren terug te geven. In plaats van het beloofde inkomen verliezen gebruikers de geïnvesteerde bedragen.
  • Scams waarbij sprake is van de aankoop van mining hardware. Gebruikers betalen voor hardware voor de productie van cryptocurrency (mining), maar ontvangen nooit de beloofde items.
  • Valse websites voor het kopen van cryptocurrency. Oplichters maken een website waar je zogenaamd cryptocurrency kunt kopen voor fiat tegen een goede wisselkoers. Je stuurt het geld, maar krijgt er niets voor terug.
  • Pump-and-dump-schemes waarbij cryptocurrencies betrokken zijn. Oplichters lanceren een enorme reclamecampagne om een ​​individuele cryptocurrency te ondersteunen. Ze beloven dat de prijs van de cryptocurrency zal blijven groeien. Beleggers haasten zich om de geadverteerde cryptocurrency te kopen. Oplichters verkopen de cryptocurrency dan snel tegen de verhoogde prijs, waardoor de prijs binnen enkele minuten onder het oorspronkelijke niveau kan crashen.

Hoe je te verdedigen tegen oplichting met cryptocurrencies

Kaspersky bevat tools die je kunnen helpen beschermen tegen cryptocurrency scams. Het programma kan detecteren of een website of crypto exchange nep is en zal je hiervan op de hoogte stellen.

Links op websites worden gecontroleerd aan de hand van een database met phishing-webadressen en valse cryptocurrency exchanges, die regelmatig wordt bijgewerkt. Als je een kwaadaardige link probeert te volgen, geeft het programma een waarschuwing weer.

Voor extra bescherming gebruikt Kaspersky heuristische analyse en verzendt tijdens de controle vragen naar de Kaspersky Security Network (KSN) -cloudservices. Kaspersky Security Network beschikt over de meest actuele informatie over opkomende bedreigingen, waaronder cryptoscam.