Instellingen van Anti-Virus voor bestanden

3 oktober 2023

ID 85606

Instellingen

Beschrijving

Beveiligingsniveau

Het Kaspersky-programma gebruikt verschillende groepen instellingen om File Anti-Virus uit te voeren. De sets instellingen die in de applicatie zijn opgeslagen, worden beveiligingsniveaus genoemd:

• Hoog. Wanneer dit bestandsbeveiligingsniveau is geselecteerd, neemt het Anti-Virus voor bestanden-component de strengste controle over alle bestanden die worden geopend, opgeslagen en gestart. Het onderdeel Anti-Virus voor bestanden scant alle bestandstypen op alle harde schijven, netwerkschijven en verwisselbare opslagmedia van de computer. Het scant ook archieven, installatiepakketten en ingebedde OLE-objecten.
  • Optimaal. Dit bestandsbeveiligingsniveau wordt aanbevolen door experts van Kaspersky Lab. Het onderdeel Anti-Virus voor bestanden scant alleen opgegeven bestandsindelingen op alle harde schijven, netwerkstations en verwisselbare opslagmedia van de computer, en ingebedde OLE-objecten. Het onderdeel File Anti-Virus scant geen archieven of installatiepakketten.
  • Laag. De instellingen van dit bestandsbeveiligingsniveau zorgen voor maximale scansnelheid. Het component Anti-Virus voor bestanden scant alleen bestanden met de gespecificeerde extensies op alle harde schijven, netwerkschijven en verwisselbare opslagmedia van de computer. Het onderdeel Anti-Virus voor bestanden scant geen samengestelde bestanden.

Actie bij detectie van een dreiging

• Gebruiker vragen. Anti-Virus voor bestanden meldt u de detectie van een geïnfecteerd of mogelijk geïnfecteerd object en vraagt welke actie moet worden ondernomen op dit object.

Deze optie is beschikbaar als het selectievakje Voer aanbevolen acties automatisch uit is uitgeschakeld onder InstellingenBeveiligingsinstellingenUitzonderingen en acties op detectie van objecten.

• Actie automatisch selecteren. Bij de detectie van een geïnfecteerd of mogelijk geïnfecteerd object, voert Anti-Virus voor bestanden automatisch de actie op het bestand uit die door deskundigen van Kaspersky wordt aanbevolen. Voor geïnfecteerde objecten is deze actie Desinfecteren. Deze waarde is standaard geselecteerd.

Anti-Virus voor bestanden maakt eerst een back-up voor later herstel of latere desinfectie voordat het programma probeert een geïnfecteerd object te desinfecteren of te verwijderen.

Deze optie is beschikbaar als het selectievakje Voer aanbevolen acties automatisch uit is ingeschakeld onder InstellingenBeveiligingsinstellingenUitzonderingen en acties op detectie van objecten.

• Desinfecteren of verwijderen als desinfectie mislukt. Als deze optie is geselecteerd, probeert het programma automatisch om alle gevonden geïnfecteerde bestanden te desinfecteren. Als de desinfectie mislukt, verwijdert het programma het object.
  • Desinfecteren of blokkeren als desinfectie mislukt. Als deze optie is geselecteerd, probeert het programma automatisch om alle gevonden geïnfecteerde bestanden te desinfecteren. Als de desinfectie mislukt, voegt het programma informatie over de geïnfecteerde bestanden die het vindt toe aan de lijst met gedetecteerde objecten.
  • Blokkeren. Als deze optie is geselecteerd, blokkeert de Anti-Virus voor bestanden automatisch alle geïnfecteerde bestanden zonder te proberen ze te desinfecteren.

Voordat u probeert een geïnfecteerd bestand te desinfecteren of te verwijderen, maakt het programma een back-up voor het geval u het bestand vervolgens moet herstellen of het later mogelijk wordt om het te desinfecteren.

Bestandstypen

Alle bestanden. Als deze instelling is ingeschakeld, scant het programma alle bestanden zonder uitzondering (alle formaten en extensies).

Bestanden gescand op indeling. Als u deze instelling selecteert, scant het programma alleen potentieel geïnfecteerde bestanden. Voordat een kwaadaardige code wordt gezocht in een bestand, wordt de interne header geanalyseerd om de bestandsindeling te bepalen (bijvoorbeeld, TXT, DOC, EXE). De scan zoekt ook naar bestanden met bepaalde bestandsextensies.

Bestanden gescand op extensie. Als u deze instelling selecteert, scant het programma alleen potentieel geïnfecteerde bestanden. De bestandsindeling wordt bepaald op basis van de extensie van een bestand.

Beschermd bereik bewerken

Als u op deze koppeling klikt, wordt het venster Beschermd bereik van Anti-Virus voor bestanden geopend, dat een lijst bevat met objecten die worden gescand door Anti-Virus voor bestanden.

U kunt objecten aan de lijst toevoegen of de objecten die u toevoegt verwijderen.

Om een object uit de scan te verwijderen, hoeft u het object niet uit de lijst te verwijderen. Het enige dat u hoeft te doen, is het selectievakje naast de objectnaam uitschakelen.

Analyse op basis van definities

De handtekeninganalysemethode maakt gebruik van de databases van het Kaspersky-programma die beschrijvingen bevatten van bekende bedreigingen en manieren om deze te neutraliseren. Beveiliging die deze methode gebruikt, biedt het minimaal acceptabele beveiligingsniveau.

Op basis van de aanbevelingen van Kaspersky-experts is handtekeninganalyse altijd ingeschakeld.

Heuristische analyse

Een techniek voor het detecteren van bedreigingen die niet kunnen worden geïdentificeerd met de huidige versie van de Kaspersky-programmadatabases. Hiermee kunt u bestanden vinden die mogelijk onbekende malware of een nieuwe wijziging van een bekend malwareprogramma bevatten.

Bij het scannen van bestanden op een schadelijke code voert de heuristische analysator instructies uit in de uitvoerbare bestanden. Het aantal instructies dat door de heuristische analysator wordt uitgevoerd, is afhankelijk van het niveau dat is gespecificeerd voor de heuristische analyser. Dit niveau van heuristische analyse biedt een manier om de grondigheid waarmee op nieuwe dreigingen wordt gescand, af te wegen tegen de belasting van de bronnen op het besturingssysteem en de duur van de heuristische analyse.

Scan alleen nieuwe en gewijzigde bestanden

Scant alleen nieuwe bestanden en die bestanden die zijn gewijzigd sinds de laatste keer dat ze werden gescand. Hiermee bespaart u tijd bij het uitvoeren van de scan. Deze scanmodus is zowel op enkelvoudige als op samengestelde bestanden van toepassing.

Scan archieven

ZIP, GZIP, BZIP, RAR, TAR, ARJ, CAB, LHA, JAR, ICE en andere bestanden scannen. Het programma scant archieven niet alleen op extensie, maar ook op indeling. Bij het controleren van archieven voert het programma een recursief uitpakken uit. Op deze manier kunnen bedreigingen in archieven op meerdere niveaus worden gedetecteerd (archief in een archief).

Scan distributiepakketten

Het selectievakje schakelt het scannen van distributiepakketten van derden in of uit.

Scan Microsoft Office-bestanden

Scant Microsoft Office-bestanden (DOC, DOCX, XLS, PPT en andere Microsoft-extensies). Microsoft Office-bestanden bevatten ook OLE-objecten. Het Kaspersky-programma scant bestanden met een office-indeling die kleiner zijn dan 1 MB, ongeacht of het selectievakje is aangevinkt of niet.

Pak grote samengestelde bestanden niet uit

Maximale bestandsgrootte

Als het selectievakje is aangevinkt, scant het programma geen samengestelde bestanden die groter zijn dan de opgegeven waarde.

Als dit selectievakje niet is aangevinkt, scant het programma samengestelde bestanden van alle grootten.

Het programma scant grote bestanden die uit archieven worden gehaald, ongeacht of het selectievakje is aangevinkt of niet.

Pak samengestelde bestanden op de achtergrond uit

Minimale bestandgrootte

Als dit selectievakje is ingeschakeld, biedt het programma toegang tot samengestelde bestanden die groter zijn dan de opgegeven waarde voordat deze bestanden worden gescand. In dit geval pakt het Kaspersky-programma de samengestelde bestanden uit en scant deze op de achtergrond.

Het programma biedt alleen toegang tot samengestelde bestanden die kleiner zijn dan deze waarde na het uitpakken en scannen van deze bestanden.

Als dit selectievakje is uitgeschakeld, biedt het programma alleen toegang tot samengestelde bestanden na het uitpakken en scannen van bestanden, ongeacht hun grootte.

Scanmodus

Intelligente modus. In deze modus scant Anti-Virus voor bestanden een object op basis van een analyse van acties die zijn uitgevoerd op het object. Wanneer u bijvoorbeeld werkt met een Microsoft Office-document, scant het Kaspersky-programma het bestand wanneer het voor het eerst wordt geopend en wanneer het voor het laatst wordt gesloten. Tussentijdse, overschrijvende handelingen zorgen er niet voor dat het bestand wordt gescand.

Bij openen en wijzigen. In deze modus scant Anti-Virus voor bestanden objecten wanneer er wordt geprobeerd om ze te openen of te wijzigen.

Bij openen. In deze modus scant Anti-Virus voor bestanden objecten wanneer er wordt geprobeerd om ze te openen.

Bij uitvoeren. In deze modus scant Anti-Virus voor bestanden objecten wanneer er wordt geprobeerd om ze uit te voeren.

Gebruik iSwift-technologie

Deze technologie is een ontwikkeling van de iChecker-technologie voor computers met een NTFS-bestandssysteem.

De iSwift-technologie heeft beperkingen: de technologie is gebonden aan een specifieke locatie in het bestandssysteem en kan alleen op objecten in een NTFS-bestandssysteem worden toegepast.

Wanneer u het programma Kaspersky bijwerkt naar een nieuwe versie, wordt de iSwift-technologie ingeschakeld voor alle scantypen, zelfs als deze eerder was uitgeschakeld.

Gebruik iChecker-technologie

Met deze technologie kan de scansnelheid toenemen door bepaalde bestanden uit te sluiten van de scan. Een bestand wordt van de scan uitgesloten aan de hand van een speciaal algoritme dat rekening houdt met datums waarop de databases van het Kaspersky-programma zijn uitgegeven, de datum waarop het bestand voor het laatst is gescand en eventuele wijzigingen in de scaninstellingen. De iChecker-technologie heeft enkele beperkingen: de technologie werkt niet met grote bestanden en is alleen van toepassing op objecten met een structuur die door het programma wordt herkend (bijvoorbeeld bestanden met de extensie EXE, DLL, LNK, TTF, INF, SYS, COM, CHM, ZIP en RAR).

Uitzonderingen

Objecten uitgesloten van scans.

Om uitzonderingen op te geven, klikt u op de koppeling Uitzonderingen beheren in het venster Uitzonderingen.

Anti-Virus voor bestanden pauzeren

Hierdoor wordt de werking van Anti-Virus voor bestanden tijdelijk en automatisch onderbroken op het opgegeven tijdstip of bij het werken met de opgegeven toepassingen.

Dit wordt geconfigureerd door op de koppeling Anti-Virus voor bestanden pauzeren te klikken.