Kaspersky Endpoint Security 11 voor Windows

Programmacategorieën aanmaken

11 april 2023

ID 130537

Voor meer gebruiksgemak tijdens het maken van regels van Programmacontrole kunt u programmacategorieën aanmaken.

U wordt aanbevolen de categorie “Programma's voor werk” aan te maken waarin u de standaardprogramma’s van uw werk onderbrengt. Als andere gebruikersgroepen andere programma's voor hun werk gebruiken, kunt u een aparte categorie van programma's aanmaken voor elke gebruikersgroep.

Zo maakt u een categorie van programma’s aan:

1. Open de Beheerconsole van Kaspersky Security Center.
  2. Selecteer in de structuur van de Beheerconsole de map ExtraProgrammabeheerProgrammacategorieën.
  3. Klik op de knop Categorie maken in de werkruimte.

De wizard voor het aanmaken van een gebruikerscategorie wordt gestart.

4. Volg de instructies van de wizard voor het aanmaken van een gebruikerscategorie.

Stap 1. Een soort categorie selecteren

Tijdens deze stap selecteert u een van de volgende soorten programmacategorieën:

• Categorie met handmatig toegevoegde inhoud. Als u deze soort categorie hebt geselecteerd, kunt u tijdens de stappen 'Voorwaarden configureren om programma's toe te voegen aan een categorie' en 'Voorwaarden configureren om programma's uit te sluiten van een categorie' de criteria bepalen waarbij uitvoerbare bestanden worden toegevoegd aan de categorie.
  • Categorie met uitvoerbare bestanden van geselecteerde apparaten. Als u deze soort categorie hebt geselecteerd, kunt u tijdens de stap “Instellingen” een computer opgeven waarvan de uitvoerbare bestanden moeten worden toegevoegd aan de categorie.
  • Categorie met uitvoerbare bestanden uit een specifieke map. Als u deze soort categorie hebt geselecteerd, kunt u tijdens de stap 'Opslagmap' een map opgeven waarvan de uitvoerbare bestanden automatisch worden toegevoegd aan de categorie.

Wanneer u een categorie met automatisch toegevoegde inhoud maakt, inventariseert Kaspersky Security Center de bestanden met de volgende indelingen: EXE, COM, DLL, SYS, BAT, PS1, CMD, JS, VBS, REG, MSI, MSC, CPL, HTML, HTM, DRV, OCX en SCR.

Stap 2. Een aangepaste categorienaam invoeren

Tijdens deze stap geeft u een naam voor de programmacategorie op.

Stap 3. Voorwaarden configureren om programma's toe te voegen aan een categorie

Deze stap is beschikbaar als u Categorie met handmatig toegevoegde inhoud als soort categorie hebt geselecteerd.

Tijdens deze stap selecteert u in de vervolgkeuzelijst Toevoegen een van de volgende voorwaarden voor het opnemen van programma's in de categorie:

• Uit de lijst met uitvoerbare bestanden. Voeg programma's uit de lijst met uitvoerbare bestanden op het clientapparaat toe aan de aangepaste categorie.
  • Uit bestandseigenschappen. Geef gedetailleerde gegevens van uitvoerbare bestanden op als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Metagegevens van bestanden in map. Selecteer een map op het clientapparaat dat uitvoerbare bestanden bevat. Kaspersky Security Center geeft de metagegevens van deze uitvoerbare bestanden aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Controlesommen van bestanden in map. Selecteer een map op het clientapparaat dat uitvoerbare bestanden bevat. Kaspersky Security Center geeft de hashes van deze uitvoerbare bestanden aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Certificaten voor bestanden uit map. Selecteer een map op het clientapparaat dat uitvoerbare bestanden bevat die met certificaten ondertekend zijn. Kaspersky Security Center geeft de certificaten van deze uitvoerbare bestanden aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.

Als de parameter Vingerafdruk van certificaat niet is opgegeven in de eigenschappen van de voorwaarden, wordt u aanbevolen deze voorwaarden niet te gebruiken.

• Metagegevens van MSI-installatiebestanden. Selecteer het MSI-pakket. Kaspersky Security Center geeft de metagegevens van uitvoerbare bestanden in dit MSI-pakket aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Controlesommen van bestanden uit MSI-installatieprogramma van het programma. Selecteer het MSI-pakket. Kaspersky Security Center geeft de hashes van uitvoerbare bestanden in dit MSI-pakket aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • KL-categorie. Geef een KL-categorie op als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie. Een KL-categorie is een lijst met programma's die dezelfde themakenmerken hebben. De lijst wordt door experts van Kaspersky geüpdatet. De KL-categorie 'Office-programma's' bevat bijvoorbeeld programma's uit de Microsoft Office-suite, Adobe Acrobat en andere.

U kunt alle KL-categorieën selecteren om een uitgebreide lijst met vertrouwde programma's te genereren.

• Pad naar programma. Selecteer een map op het clientapparaat. Kaspersky Security Center voegt de uitvoerbare bestanden in deze map toe aan de aangepaste categorie.
  • Certificaten uit certificatenopslag. Selecteer certificaten die zijn gebruikt om uitvoerbare bestanden te ondertekenen als voorwaarde om programma's aan de aangepaste categorie toe te voegen.

Als de parameter Vingerafdruk van certificaat niet is opgegeven in de eigenschappen van de voorwaarden, wordt u aanbevolen deze voorwaarden niet te gebruiken.

• Schijftype. Selecteer het type opslagapparaat (alle harde schijven en verwisselbare schijven, of alleen verwisselbare schijven) als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.

Stap 4. Voorwaarden configureren om programma's uit te sluiten van een categorie

Deze stap is beschikbaar als u Categorie met handmatig toegevoegde inhoud als soort categorie hebt geselecteerd.

Programma's die tijdens deze stap worden opgegeven, worden uitgesloten van de categorie zelfs als deze programma's tijdens de stap 'Voorwaarden configureren om programma's toe te voegen aan een categorie' werden opgegeven.

Tijdens deze stap selecteert u in de vervolgkeuzelijst Toevoegen een van de volgende voorwaarden die als basis worden gebruikt om programma's uit te sluiten van de categorie:

• Uit de lijst met uitvoerbare bestanden. Voeg programma's uit de lijst met uitvoerbare bestanden op het clientapparaat toe aan de aangepaste categorie.
  • Uit bestandseigenschappen. Geef gedetailleerde gegevens van uitvoerbare bestanden op als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Metagegevens van bestanden in map. Selecteer een map op het clientapparaat dat uitvoerbare bestanden bevat. Kaspersky Security Center geeft de metagegevens van deze uitvoerbare bestanden aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Controlesommen van bestanden in map. Selecteer een map op het clientapparaat dat uitvoerbare bestanden bevat. Kaspersky Security Center geeft de hashes van deze uitvoerbare bestanden aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Certificaten voor bestanden uit map. Selecteer een map op het clientapparaat dat uitvoerbare bestanden bevat die met certificaten ondertekend zijn. Kaspersky Security Center geeft de certificaten van deze uitvoerbare bestanden aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Metagegevens van MSI-installatiebestanden. Selecteer het MSI-pakket. Kaspersky Security Center geeft de metagegevens van uitvoerbare bestanden in dit MSI-pakket aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • Controlesommen van bestanden uit MSI-installatieprogramma van het programma. Selecteer het MSI-pakket. Kaspersky Security Center geeft de hashes van uitvoerbare bestanden in dit MSI-pakket aan als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.
  • KL-categorie. Geef een KL-categorie op als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie. Een KL-categorie is een lijst met programma's die dezelfde themakenmerken hebben. De lijst wordt door experts van Kaspersky geüpdatet. De KL-categorie 'Office-programma's' bevat bijvoorbeeld programma's uit de Microsoft Office-suite, Adobe Acrobat en andere.

U kunt alle KL-categorieën selecteren om een uitgebreide lijst met vertrouwde programma's te genereren.

• Pad naar programma. Selecteer een map op het clientapparaat. Kaspersky Security Center voegt de uitvoerbare bestanden in deze map toe aan de aangepaste categorie.
  • Certificaten uit certificatenopslag. Selecteer certificaten die zijn gebruikt om uitvoerbare bestanden te ondertekenen als voorwaarde om programma's aan de aangepaste categorie toe te voegen.
  • Schijftype. Selecteer het type opslagapparaat (alle harde schijven en verwisselbare schijven, of alleen verwisselbare schijven) als een voorwaarde voor het toevoegen van programma's aan de aangepaste categorie.

Stap 5. Instellingen

Deze stap is beschikbaar als u Categorie met uitvoerbare bestanden van geselecteerde apparaten als soort categorie hebt geselecteerd.

Klik tijdens deze stap op de knop Toevoegen en kies de computers waarvan u de uitvoerbare bestanden aan de programmacategorie wilt laten toevoegen door Kaspersky Security Center. Alle uitvoerbare bestanden van de opgegeven computers die in de map Uitvoerbare bestanden worden weergegeven, worden door Kaspersky Security Center toegevoegd aan de programmacategorie.

Tijdens deze stap kunt u ook de volgende instellingen configureren:

• Algoritme voor de berekening van de hashfunctie door Kaspersky Security Center. Om een algoritme te selecteren, moet u ten minste een van de volgende selectievakjes inschakelen:
    • Bereken SHA-256 voor bestanden in deze categorie (ondersteund door Kaspersky Endpoint Security 10 Service Pack 2 voor Windows en hoger).
    • Bereken MD5 voor bestanden in deze categorie (ondersteund door versies lager dan Kaspersky Endpoint Security 10 Service Pack 2 voor Windows).
  • Het selectievakjeSynchroniseer gegevens met de Administration Server-opslagplaats. Schakel dit selectievakje in als Kaspersky Security Center de programmacategorie periodiek moet wissen en daarna alle uitvoerbare bestanden van de opgegeven computers die in de map Uitvoerbare bestanden worden weergegeven, aan de categorie moet toevoegen.

Als het selectievakje Synchroniseer gegevens met de Administration Server-opslagplaats is uitgeschakeld, brengt Kaspersky Security Center geen wijzigingen aan een programmacategorie aan nadat deze is gemaakt.

• Het veld Scanperiode (u). U kunt in dit veld opgeven na hoeveel tijd (in uren) Kaspersky Security Center de programmacategorie moet wissen en alle uitvoerbare bestanden van de opgegeven computers die in de map Uitvoerbare bestanden worden weergegeven, aan die categorie moet toevoegen.

Dit veld is beschikbaar als het selectievakje Synchroniseer gegevens met de Administration Server-opslagplaats is ingeschakeld.

Stap 6. Opslagmap

Deze stap is beschikbaar als u Categorie met uitvoerbare bestanden uit een specifieke map als soort categorie hebt geselecteerd.

Klik tijdens deze stap op de knop Bladeren en kies de map waarin Kaspersky Security Center moet zoeken naar uitvoerbare bestanden om programma's automatisch toe te voegen aan de programmacategorie.

Tijdens deze stap kunt u ook de volgende instellingen configureren:

• Het selectievakje Voeg Dynamic Link Libraries (DLL) aan deze categorie toe. Schakel dit selectievakje in als u dynamische-link-bibliotheken (DLL-bestanden) wilt opnemen in de programmacategorie.

Het toevoegen van DLL-bestanden aan de programmacategorie kan leiden tot mindere prestaties van Kaspersky Security Center.

• Het selectievakje Voeg scriptgegevens aan deze categorie toe. Schakel dit selectievakje in als u scripts wilt opnemen in de programmacategorie.

Het toevoegen van scripts aan de programmacategorie kan leiden tot mindere prestaties van Kaspersky Security Center.

• Algoritme voor de berekening van de hashfunctie door Kaspersky Security Center. Om een algoritme te selecteren, moet u ten minste een van de volgende selectievakjes inschakelen:
    • Bereken SHA-256 voor bestanden in deze categorie (ondersteund door Kaspersky Endpoint Security 10 Service Pack 2 voor Windows en hoger).
    • Bereken MD5 voor bestanden in deze categorie (ondersteund door versies lager dan Kaspersky Endpoint Security 10 Service Pack 2 voor Windows).
  • Het selectievakje Zoek verplicht naar wijzigingen in map. Schakel dit selectievakje in als u wilt dat Kaspersky Security Center periodiek moet zoeken naar uitvoerbare bestanden in de map die wordt gebruikt om uitvoerbare bestanden automatisch toe te voegen aan de programmacategorie.

Als het selectievakje Zoek verplicht naar wijzigingen in map is uitgeschakeld, zoekt Kaspersky Security Center naar uitvoerbare bestanden in de map die wordt gebruikt om uitvoerbare bestanden automatisch toe te voegen aan de programmacategorie pas als wijzigingen in de map zijn gemaakt, bestanden aan de map zijn toegevoegd of bestanden uit de map zijn verwijderd.

• Het veld Scanperiode (u). In dit veld kunt u opgeven na hoeveel tijd (in uren) Kaspersky Security Center moet zoeken naar uitvoerbare bestanden in de map die wordt gebruikt om uitvoerbare bestanden automatisch toe te voegen aan de programmacategorie.

Dit veld is beschikbaar als het selectievakje Zoek verplicht naar wijzigingen in map is ingeschakeld.

Stap 7. Een aangepaste categorie maken

Klik op de knop Voltooien om de installatiewizard van het programma af te sluiten.