Kaspersky Endpoint Security 11 voor Windows

Computer scannen

11 april 2023

ID 199173

Een virusscan is noodzakelijk om de computer veilig te houden. Start daarom regelmatig een virusscan en voorkom de mogelijke verspreiding van malware die niet door de beschermingsonderdelen wordt gedetecteerd wegens een te laag beschermingsniveau of andere redenen.

Kaspersky Endpoint Security scant geen bestanden waarvan de inhoud zich in de OneDrive-cloudopslag bevindt en maakt logboekvermeldingen aan waarin staat dat deze bestanden niet zijn gescand.

Volledige Scan

Een grondige scan van de hele computer. Kaspersky Endpoint Security scant de volgende objecten:

• Kernelgeheugen
  • Objecten die bij de opstart van het besturingssysteem worden geladen
  • Opstartsectoren
  • Back-up van het besturingssysteem
  • Alle harde en verwisselbare schijven

Kaspersky-experts raden u aan om het scanbereik van de taak Volledige scan niet te wijzigen.

Om het gebruik van computerbronnen tot een minimum te herleiden, wordt u aanbevolen om een Achtergrondscan uit te voeren in plaats van een Volledige Scan. Dit is niet van invloed op het beveiligingsniveau van de computer.

Kritieke Gebiedenscan

Standaard scant Kaspersky Endpoint Security het kernelgeheugen, actieve processen en de opstartsectoren van de schijf.

Kaspersky-experts raden u aan het scanbereik van de taak Kritieke Gebiedenscan niet te wijzigen.

Aangepaste Scan

Kaspersky Endpoint Security scant de objecten die door de gebruiker worden geselecteerd. U kunt een willekeurig object uit de volgende lijst scannen:

• Kernelgeheugen
  • Objecten die bij de opstart van het besturingssysteem worden geladen
  • Back-up van het besturingssysteem
  • Microsoft Outlook-mailbox
  • Harde, verwisselbare en netwerkschijven
  • Een geselecteerd bestand

Achtergrondscan

Een achtergrondscan is een scanmodus van Kaspersky Endpoint Security waarin geen meldingen aan de gebruiker worden weergegeven. De achtergrondscan vereist minder computerbronnen dan andere scans (zoals een volledige scan). In deze modus scant Kaspersky Endpoint Security opstartobjecten, opstartsectoren, het systeemgeheugen en de systeempartitie.

Integriteitscontrole

Kaspersky Endpoint Security controleert de programmamodules op beschadiging of wijzigingen.

Scaninstellingen

Parameter

Beschrijving

Beveiligingsniveau

Kaspersky Endpoint Security kan verschillende groepen van instellingen gebruiken om een scan uit te voeren. Deze groepen van instellingen die in het programma zijn opgeslagen, worden beveiligingsniveaus genoemd:

• Hoog. Kaspersky Endpoint Security scant alle soorten bestanden. Wanneer samengestelde bestanden worden gescand, scant Kaspersky Endpoint Security ook bestanden met een e-mailindeling.
  • Aanbevolen. Kaspersky Endpoint Security scant alleen de opgegeven bestandsindelingen op alle harde schijven, netwerkschijven en verwisselbare schijven van de computer, evenals ingesloten OLE-objecten. Kaspersky Endpoint Security scant geen archieven of installatiepakketten.
  • Laag. Kaspersky Endpoint Security scant alleen nieuwe of gewijzigde bestanden met de opgegeven extensies op alle harde schijven, verwisselbare schijven en netwerkschijven van de computer. Kaspersky Endpoint Security scant geen samengestelde bestanden.

Actie bij detectie van een dreiging

Desinfecteren of verwijderen als desinfectie mislukt. Als deze optie is geselecteerd, probeert Kaspersky Endpoint Security automatisch om alle gevonden geïnfecteerde bestanden te desinfecteren. Mocht de desinfectie mislukken, dan worden de bestanden door Kaspersky Endpoint Security verwijderd.

Desinfecteren of blokkeren als desinfectie mislukt. Als deze optie is geselecteerd, probeert Kaspersky Endpoint Security automatisch om alle gevonden geïnfecteerde bestanden te desinfecteren. Als geen desinfectie mogelijk is, voegt Kaspersky Endpoint Security de informatie over de gevonden geïnfecteerde bestanden toe aan de lijst met actieve dreigingen.

Melden. Als deze optie is geselecteerd, voegt Kaspersky Endpoint Security de informatie over geïnfecteerde bestanden toe aan de lijst met actieve dreigingen wanneer deze bestanden worden gedetecteerd.

Voordat u probeert een geïnfecteerd bestand te desinfecteren of te verwijderen, maakt Kaspersky Endpoint Security een reservekopie van het bestand voor het geval u het bestandmoet herstellen of als het in de toekomst kan worden gedesinfecteerd.

Beschermd bereik

Lijst met objecten die Kaspersky Endpoint Security scant wanneer het een scantaak uitvoert. Mogelijke objecten in het scanbereik zijn onder andere het kernelgeheugen, actieve processen, opstartsectoren, back-upopslag van het systeem, e-maildatabases, harde schijf, verwisselbare schijfn, netwerkschijf, map of bestand.

Planning van scan

Handmatig. Uitvoermodus waarin u handmatig kunt beginnen met scannen op een moment dat het u uitkomt.

Gepland. In deze uitvoermodus voor scantaken wordt de scantaak door Kaspersky Endpoint Security gestart volgens het schema dat u aanmaakt. Als deze uitvoermodus voor scantaken is geselecteerd, kunt u de scantaak ook handmatig starten.

Overgeslagen taken starten

(alleen beschikbaar in de Kaspersky Security Center-console)

Als het selectievakje is ingeschakeld, wordt de overgeslagen scantaak door Kaspersky Endpoint Security gestart zodra dit mogelijk is. De scantaak kan bijvoorbeeld worden overgeslagen als de computer uitgeschakeld was op de starttijd van de scantaak.

Als het selectievakje is uitgeschakeld, worden overgeslagen scantaken niet gestart door Kaspersky Endpoint Security. In plaats daarvan voert het de volgende scantaak uit volgens het huidige schema.

Alleen starten als de computer inactief is

Uitgestelde start van de scantaak wanneer computerbronnen bezet zijn. Kaspersky Endpoint Security start de scantaak als de computer vergrendeld wordt of als de schermbeveiliging is ingeschakeld.

Scan starten als

Standaard wordt de scantaak uitgevoerd in naam van de gebruiker met wiens rechten u bent geregistreerd in het besturingssysteem. Het beschermingsbereik kan netwerkstations of andere objecten omvatten waarvoor speciale toegangsrechten vereist zijn. U kunt een gebruiker met de vereiste rechten opgeven in de instellingen van Kaspersky Endpoint Security en de scantaak onder dit gebruikersaccount uitvoeren.

Bestandstypes

Kaspersky Endpoint Security beschouwt bestanden zonder extensie als uitvoerbare bestanden. Kaspersky Endpoint Security scant altijd uitvoerbare bestanden ongeacht de bestandstypen die u wilt laten scannen.

Alle bestanden. Als deze instelling is ingeschakeld, worden alle bestanden gecontroleerd door Kaspersky Endpoint Security, zonder uitzondering (alle indelingen en extensies).

Bestanden gescand op indeling. Als deze instelling is ingeschakeld, worden alleen infecteerbare bestanden gescand door Kaspersky Endpoint Security. Alvorens een bestand te scannen op schadelijke code, wordt de interne header van het bestand geanalyseerd om de indeling van het bestand te bepalen (bijvoorbeeld .txt, .doc, of .exe). De scan zoekt ook naar bestanden met bepaalde bestandsextensies.

Bestanden gescand op extensie. Als deze instelling is ingeschakeld, worden alleen infecteerbare bestanden gescand door Kaspersky Endpoint Security. De bestandsindeling wordt dan bepaald op basis van de bestandsextensie.

Scan alleen nieuwe en gewijzigde bestanden

Scant alleen nieuwe bestanden en die bestanden die zijn gewijzigd sinds de laatste keer dat ze werden gescand. Op deze manier wordt de duur van een scan ingekort. Deze modus is zowel op enkelvoudige als op samengestelde bestanden van toepassing.

Sla bestanden over waarvan scan langer duurt dan N seconden

Beperkt de duur voor het scannen van een enkel object. Na de opgegeven tijd stopt Kaspersky Endpoint Security met het scannen van een bestand. Op deze manier wordt de duur van een scan ingekort.

Scan archieven

Scant archieven met de volgende indelingen: RAR, ARJ, ZIP, CAB, LHA, JAR en ICE.

Scan distributiepakketten

Dit selectievakje schakelt het scannen van distributiepakketten van andere fabrikanten in of uit.

Scan Microsoft Office-bestanden.

Scant Microsoft Office-bestanden (DOC, DOCX, XLS, PPT en andere Microsoft-extensies). Bestanden in Office-indeling bevatten ook OLE-objecten.

Scan e-mailindelingen

Dit selectievakje zorgt er al dan niet voor dat Kaspersky Endpoint Security bestanden in e-mailindelingen en e-maildatabases scant.

Het programma scant alleen de bestandsindelingen van MS Outlook, Windows Mail/Outlook Express en EML volledig en alleen als de Microsoft Outlook x86-mailclient op de computer staat.

Als het selectievakje is ingeschakeld, splitst Kaspersky Endpoint Security het bestand met de e-mailindeling op in onderdelen (header, tekst, bijlagen) en scant het ze op dreigingen.

Als dit selectievakje is uitgeschakeld, scant Kaspersky Endpoint Security het bestand met de e-mailindeling als een enkel bestand.

Scan archieven met wachtwoordbeveiliging

Als het selectievakje is ingeschakeld, worden archieven met wachtwoordbeveiliging gescand door Kaspersky Endpoint Security. Alvorens bestanden in een archief kunnen worden gescand, wordt u gevraagd het wachtwoord in te voeren.

Als het selectievakje is uitgeschakeld, worden archieven met wachtwoordbeveiliging niet gescand door Kaspersky Endpoint Security.

Grote samengestelde bestanden niet uitpakken

Als dit selectievakje is ingeschakeld, scant Kaspersky Endpoint Security geen samengestelde bestanden als ze groter zijn dan de opgegeven waarde.

Als dit selectievakje is uitgeschakeld, worden samengestelde bestanden van alle grootten gescand door Kaspersky Endpoint Security.

Kaspersky Endpoint Security scant grote bestanden die uit archieven worden gehaald, ongeacht of het selectievakje is aangevinkt of niet.

Machine learning en analyse op basis van definities

De methode 'Machine learning en analyse op basis van definities' gebruikt de Kaspersky Endpoint Security-databases die beschrijvingen van bekende dreigingen en neutralisatiemethoden bevatten. Een bescherming die gebruikmaakt van deze methode zorgt voor een minimale beveiliging.

Op aanbeveling van Kaspersky-experts is machine learning en analyse op basis van definities altijd ingeschakeld.

Heuristische analyse

De technologie is ontworpen om dreigingen te detecteren die niet met de huidige versie van de databases van het Kaspersky-programma kunnen worden gedetecteerd. De technologie detecteert bestanden die mogelijk geïnfecteerd zijn met een onbekend virus of een nieuwe variëteit van een bekend virus.

Bij het scannen van bestanden op een schadelijke code voert de heuristische analysator instructies uit in de uitvoerbare bestanden. Het aantal instructies dat door de heuristische analysator wordt uitgevoerd, is afhankelijk van het niveau dat is gespecificeerd voor de heuristische analyse. Dit niveau van de heuristische analyse verzekert een evenwicht tussen de grondigheid bij het zoeken naar nieuwe dreigingen, de belasting van de bronnen in het besturingssysteem en de duur van de heuristische analyse.

iSwift-technologie

Met deze technologie kan de scansnelheid toenemen door bepaalde bestanden uit te sluiten van de scan. Met behulp van een speciaal algoritme dat rekening houdt met de releasedatum van de Kaspersky Endpoint Security-databases, de datum waarop bestanden voor het laatst zijn gescand en eventuele wijzigingen in de scaninstellingen wordt bepaald welke bestanden niet worden gescand. De iSwift-technologie is een verbeterde versie van de iChecker-technologie voor het NTFS-bestandssysteem.

iChecker-technologie

Met deze technologie kan de scansnelheid toenemen door bepaalde bestanden uit te sluiten van de scan. Met behulp van een speciaal algoritme dat rekening houdt met de releasedatum van de Kaspersky Endpoint Security-databases, de datum waarop bestanden voor het laatst zijn gescand en eventuele wijzigingen in de scaninstellingen wordt bepaald welke bestanden niet worden gescand. De iChecker-technologie heeft enkele beperkingen: de technologie werkt niet met grote bestanden en is alleen van toepassing op objecten met een structuur die door het programma wordt herkend (bijvoorbeeld bestanden met de extensie EXE, DLL, LNK, TTF, INF, SYS, COM, CHM, ZIP en RAR).