Het beschermd bereik van Anti-Virus voor bestanden bewerken

26 februari 2021

ID 123504

Het beschermd bereik verwijst naar de objecten die het onderdeel scant wanneer het is ingeschakeld. De beschermde bereiken van de verschillende onderdelen hebben verschillende eigenschappen. De locatie en de soort bestanden die moeten worden gescand zijn eigenschappen van het beschermd bereik van Anti-Virus voor bestanden. Standaard scant Anti-Virus voor bestanden alleen infecteerbare bestanden die op harde schijven, netwerkschijven of verwisselbare media zijn aangesloten.

Zo maakt u het beschermd bereik aan:

1. Open het venster met de programma-instellingen.
  2. Selecteer in het gedeelte Antivirusbescherming links in het venster het subgedeelte Anti-Virus voor bestanden.

Rechts in het venster ziet u de instellingen van het onderdeel Anti-Virus voor bestanden.

3. Klik in het gedeelte Beschermingsniveau op de knop Instellingen.

Het venster Anti-Virus voor bestanden wordt geopend.

4. Selecteer in het venster Anti-Virus voor bestanden het tabblad Algemeen.
  5. Geef in het gedeelte Bestandstypen op welke bestanden Anti-Virus voor bestanden moet scannen:
    • Als u alle bestanden wilt scannen, selecteert u Alle bestanden.
    • Als u bestanden met indelingen die het meest kwetsbaar zijn voor infecties wilt scannen, selecteert u Bestanden gescand op indeling.
    • Als u bestanden met extensies die het meest kwetsbaar zijn voor infecties wilt scannen, selecteert u Bestanden gescand op extensie.

Wanneer u selecteert welke bestanden moeten worden gescand, moet u rekening houden met het volgende:

• Er zijn bepaalde bestandsindelingen (zoals .txt) waarbij het gevaar voor binnendringing van kwaadaardige code en de daaropvolgende activatie vrij klein is. Tegelijkertijd bestaan er ook bestandsindelingen die (mogelijk) uitvoerbare code bevatten (zoals .exe, .dll en .doc). Het risico op binnendringing en de activatie van kwaadaardige code in zulke bestanden is vrij groot.
    • Een indringer kan een virus of een ander kwaadaardig programma naar uw computer sturen in een uitvoerbaar bestand waarvan de extensie in .txt is gewijzigd. Als u ervoor kiest om bestanden op extensie te scannen, wordt zo’n bestand overgeslagen door de scan. Als het scannen van bestanden op indeling is geselecteerd, wordt de bestandsheader door Anti-Virus voor bestanden geanalyseerd, ongeacht de extensie. Deze analyse geeft mogelijk aan dat de eigenlijke indeling van het bestand .exe is. Zo’n bestand wordt grondig gescand op virussen en andere malware.
  6. Doe in de lijst Beschermd bereik een van het volgende:
    • Als u een nieuw object aan het scanbereik wilt toevoegen, klikt u op de knop Toevoegen.
    • Als u de locatie van een object wilt wijzigen, selecteert u het object uit het scanbereik en klikt u op de knop Bewerken.

Het venster Scanbereik selecteren wordt geopend.

• Als u een object wilt verwijderen uit de lijst met objecten die moeten worden gescand, selecteert u er een uit de lijst met te scannen objecten en klikt u op de knop Verwijderen.

Een venster wordt geopend waarin u de verwijdering kunt bevestigen.

7. Voer een van de volgende acties uit:
    • Als u een nieuw object wilt toevoegen of de locatie van een object in de lijst met te scannen objecten wilt wijzigen, selecteert u het object in het venster Scanbereik selecteren en klikt u op de knop Toevoegen.

Alle geselecteerde objecten in het venster Scanbereik selecteren worden in het venster Anti-Virus voor bestanden in de lijst Beschermd bereik weergegeven.

Klik op OK.

• Als u een object wilt verwijderen, klikt u op de knop Ja in het venster voor de bevestiging van de verwijdering.
  8. Herhaal indien nodig stappen 6-7 voor het toevoegen, verplaatsen of verwijderen van objecten uit de lijst met te scannen objecten.
  9. Om een object uit de lijst met te scannen objecten uit te sluiten, schakelt u het selectievakje naast het object in de lijst Beschermd bereik uit. Het object blijft wel in de lijst met te scannen objecten staan, hoewel het niet wordt gescand door Anti-Virus voor bestanden.
  10. Klik in het venster Anti-Virus voor bestanden op OK.
  11. Klik op de knop Opslaan om de wijzigingen op te slaan.