Over de vertrouwde zone

26 februari 2021

ID 128136

Een vertrouwde zone is een lijst met objecten en programma's die door een systeembeheerder is geconfigureerd. De objecten en programma's op deze lijst worden niet door Kaspersky Endpoint Security gemonitord wanneer ze actief zijn. Het zijn dus scanuitzonderingen.

De beheerder stelt de vertrouwde zone afzonderlijk in en houdt rekening met de functies van de objecten die worden verwerkt en de programma's die op de computer zijn geïnstalleerd. Mogelijk is het noodzakelijk om objecten en programma's toe te voegen aan de vertrouwde zone wanneer Kaspersky Endpoint Security de toegang tot een bepaald object of programma blokkeert hoewel u zeker weet dat het object of het programma ongevaarlijk is.

U kunt ervoor kiezen om de volgende objecten niet te scannen:

• Bestanden met bepaalde indelingen
  • Bestanden die met een masker zijn geselecteerd
  • Geselecteerde bestanden
  • Mappen
  • Processen van programma's

Scanuitzonderingen

Een scanuitzondering is een reeks voorwaarden waaraan een object niet door Kaspersky Endpoint Security wordt gescand op virussen en andere bedreigingen.

Dankzij scanuitzonderingen kan legitieme software die criminelen kunnen misbruiken om de computer of de gegevens van de gebruiker te beschadigen veilig worden gebruikt. Hoewel ze geen kwaadaardige functies hebben, kunnen zulke programma's worden gebruikt als een hulpmiddel voor malware. Voorbeelden van zulke programma's zijn onder andere tools voor extern beheer, IRC-programma's, FTP-servers, diverse hulpprogramma’s voor het beëindigen of verbergen van processen, keyloggers, programma's voor het kraken van wachtwoorden en automatische inbelprogramma's. Zulke programma's zijn niet als virussen gecategoriseerd. Informatie over legitieme software die criminelen kunnen gebruiken om de computer of persoonlijke gegevens te beschadigen vindt u in de Virusencyclopedie van Kaspersky op https://securelist.com/threats/detected-objects.

Zulke programma's kunnen door Kaspersky Endpoint Security worden geblokkeerd. Om te voorkomen dat ze worden geblokkeerd, kunt u scanuitzonderingen voor de actieve programma's configureren. Hiertoe voegt u de naam of het naammasker uit de Virusencyclopedie van Kaspersky toe aan de vertrouwde zone. U kunt bijvoorbeeld het programma Extern beheer vaak gebruiken. Dit is een programma voor externe toegang waarmee u de controle over een externe computer kunt krijgen. Kaspersky Endpoint Security beschouwt deze activiteit als verdacht en kan deze blokkeren. Om te voorkomen dat het programma wordt geblokkeerd, maakt u een scanuitzondering met de naam of het naammasker dat in de Virusencyclopedie van Kaspersky voorkomt.

Als een programma dat informatie verzamelt en die ter verwerking verstuurt op uw computer is geïnstalleerd, kan Kaspersky Endpoint Security dit programma als malware classificeren. Om dit te vermijden, kunt u voorkomen dat het programma wordt gescand door Kaspersky Endpoint Security te configureren zoals in dit document wordt beschreven.

Scanuitzonderingen kunnen worden gebruikt door de volgende onderdelen en taken van het programma die door de systeembeheerder zijn geconfigureerd:

• Anti-Virus voor bestanden
  • Mail Anti-Virus.
  • Web Anti-Virus.
  • Controle van programmabevoegdheden.
  • Scantaken
  • Systeembewaking.

Lijst met vertrouwde programma's

De lijst met vertrouwde programma's is een lijst met programma's waarvan de bestands- en netwerkactiviteit (inclusief kwaadaardige activiteit) en de toegang tot het systeemregister niet worden gemonitord door Kaspersky Endpoint Security. Standaard scant Kaspersky Endpoint Security objecten die worden geopend, uitgevoerd of opgeslagen door processen van programma's en controleert het de activiteit van alle programma's en het netwerkverkeer dat deze genereren. Kaspersky Endpoint Security scant geen programma's die in de lijst met vertrouwde programma's voorkomen.

Als u bijvoorbeeld vindt dat de objecten die door het standaard Microsoft Windows-programma Kladblok worden gebruikt niet moeten worden gescand omdat u dit programma vertrouwt, kunt u het Microsoft Windows-programma Kladblok toevoegen aan de lijst met vertrouwde programma's. Tijdens de scans worden de objecten overgeslagen die door dit programma worden gebruikt.

Bepaalde acties die door Kaspersky Endpoint Security als verdacht worden beschouwd zijn mogelijk veilig als ze deel uitmaken van de functionaliteit van sommige programma's. Voorbeeld: de onderschepping van tekst die met het toetsenbord wordt getypt, is een normaal proces van programma’s die de toetsenbordindeling automatisch wijzigen (zoals Punto Switcher). Om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van zulke programma's en hun activiteit niet te monitoren, raden we aan dat u zulke programma's toevoegt aan de lijst met vertrouwde programma's.

Door het niet scannen van vertrouwde programma's worden conflicten met de compatibiliteit tussen Kaspersky Endpoint Security en andere programma’s vermeden (bijvoorbeeld het netwerkverkeer van een externe computer dat twee keer wordt gescand, één keer door Kaspersky Endpoint Security en één keer door een ander antivirusprogramma) en gaat de computer beter werken, hetgeen belangrijk is wanneer servertoepassingen worden gebruikt.

Tegelijkertijd worden het uitvoerbare bestand en het proces van het vertrouwde programma nog steeds gescand op virussen en andere malware. Een programma kan tijdens scans volledig worden genegeerd door Kaspersky Endpoint Security als u een scanuitzondering voor dat programma aanmaakt.