Over de deelname aan Kaspersky Security Network

26 februari 2021

ID 128164

Voor een effectievere bescherming van uw computer gebruikt Kaspersky Endpoint Security gegevens die het van gebruikers over de hele wereld verzamelt. Kaspersky Security Network is ontworpen om zulke gegevens te verzamelen.

Kaspersky Security Network (KSN) is een infrastructuur van cloudservices die toegang biedt tot de online Knowledge Base van Kaspersky. Deze Knowledge Base bevat informatie over de reputatie van bestanden, webbronnen en software. Het gebruik van gegevens uit Kaspersky Security Network zorgt niet alleen voor een snellere respons door Kaspersky Endpoint Security bij nieuwe bedreigingen maar verbetert ook de prestaties van bepaalde beschermingsonderdelen en verlaagt de kans op false positives.

Afhankelijk van de locatie van de infrastructuur is er een Wereldwijde KSN-service (de infrastructuur wordt door de Kaspersky-servers gehost) of een Private KSN-service (de infrastructuur wordt door servers van derden gehost, bijvoorbeeld in het netwerk van de internetprovider).

Na het wijzigen van de licentie verstuurt u de gegevens van de nieuwe code naar de serviceprovider om het Privaat KSN te kunnen gebruiken. Anders is er geen gegevensuitwisseling met KSN mogelijk.

Dankzij de gebruikers die deelnemen aan KSN kan Kaspersky snel informatie over de soorten bedreigingen en hun bronnen verzamelen, oplossingen ontwikkelen om ze onschadelijk te maken en het aantal false positives van programmaonderdelen minimaliseren.

Tijdens de deelname aan KSN stuurt het programma automatisch statistieken die tijdens de werking van het programma zijn gegenereerd naar KSN. Het programma kan ook bepaalde bestanden (of delen van bestanden) die hackers kunnen gebruiken om de computer of gegevens schade te berokkenen versturen naar Kaspersky voor aanvullend onderzoek.

Er worden geen persoonlijke gegevens verzameld, verwerkt of opgeslagen. Voor meer gedetailleerde informatie over de verzending van statistieken tijdens de deelname aan KSN en over de opslag en de vernietiging van zulke informatie raadpleegt u de Kaspersky Security Network-verklaring en de website van Kaspersky. Het bestand ksn_<taalcode>.txt met de tekst van de Verklaring van Kaspersky Security Network wordt bij het distributiepakket van het programma meegeleverd.

Om de belasting van de KSN-servers te verminderen, kan Kaspersky antivirusdatabases voor het programma beschikbaar maken die verzoeken aan Kaspersky Security Network tijdelijk uitschakelen of deels beperken. In dit geval wordt de status van de verbinding met KSN weergegeven als Ingeschakeld met beperkingen.

Computers van gebruikers die worden beheerd door de Administration Server van Kaspersky Security Center kunnen gegevens uitwisselen met KSN via de service KSN-proxy.

De service KSN-proxy verleent de volgende functionaliteit:

• De computer van de gebruiker kan verzoeken en informatie naar KSN sturen, zelfs zonder directe toegang tot het internet.
  • KSN-proxy plaatst verwerkte gegevens in de cache waardoor de externe netwerkverbinding minder belast wordt en de informatie gevraagd door de computer van de gebruiker sneller wordt ontvangen.

Meer informatie over de service KSN-proxy vindt u in de beheerdershandleiding van Kaspersky Security Center.

De instellingen van de service KSN-proxy kunnen in de eigenschappen van het Kaspersky Security Center-beleid worden geconfigureerd.

Deelname aan Kaspersky Security Network is vrijwillig. De gebruiker wordt tijdens de initiële configuratie van het programma uitgenodigd om aan KSN deel te nemen. Gebruikers kunnen hun deelname aan KSN op elk moment starten of stoppen.