Overname van de beperkingen van het bovenliggende proces uitschakelen

26 februari 2021

ID 133779

De gebruiker of een ander actief programma kan het programma starten. Als het programma door een ander programma wordt gestart, wordt een opstartsequentie gemaakt die uit bovenliggende en onderliggende processen bestaat.

Wanneer een programma toegang tot een beschermde bron probeert te krijgen, analyseert Controle van programmabevoegdheden alle bovenliggende processen van het programma om te bepalen of deze processen over toegangsrechten voor de beschermde bron beschikken. De regel van de laagste prioriteit wordt dan gehanteerd: wanneer de toegangsrechten van het programma worden vergeleken met die van het bovenliggende proces, worden de toegangsrechten met de laagste prioriteit toegepast op de activiteit van het programma.

De prioriteit van de toegangsrechten is als volgt:

1. Toestaan Dit toegangsrecht heeft de hoogste prioriteit.
  2. Blokkeren Dit toegangsrecht heeft de laagste prioriteit.

Dit mechanisme voorkomt dat een niet-vertrouwd programma of een programma met beperkte rechten een vertrouwd programma gebruikt om acties uit te voeren waarvoor bepaalde bevoegdheden vereist zijn.

Als de activiteit van een programma wordt geblokkeerd wegens onvoldoende rechten die aan een bovenliggend proces worden verleend, kunt u deze rechten bewerken of de overname van de beperkingen van het bovenliggende proces uitschakelen.

Zo schakelt u de overname van de beperkingen van het bovenliggende proces uit:

1. Open het venster met de programma-instellingen.
  2. Selecteer in het gedeelte Endpoint-controle links in het venster het subgedeelte Controle van programmabevoegdheden.

Rechts in het venster ziet u de instellingen van het onderdeel Controle van programmabevoegdheden.

3. Klik op de knop Programma's.

Hiermee opent u het tabblad Regels voor programmacontrole in het venster Controle van programmabevoegdheden.

4. Selecteer het noodzakelijke programma.
  5. Selecteer in het contextmenu van het programma de optie Programmaregels.

Het venster Regels voor programmacontrole wordt geopend.

6. Selecteer in het venster Regels voor programmacontrole het tabblad Uitzonderingen.
  7. Schakel het selectievakje Neem geen beperkingen van bovenliggend proces (programma) over in.
  8. Klik op OK.
  9. Klik in het venster Programma's op OK.
  10. Klik op de knop Opslaan om de wijzigingen op te slaan.