Over de bescherming van financiële transacties en online aankopen

1 april 2021

ID 110417

Voor de bescherming van vertrouwelijke gegevens die u invoert op websites van banken en betaalsystemen (zoals nummers van bankpassen en wachtwoorden voor internetbankieren), alsook voor het voorkomen van het stelen van geld wanneer u online betalingen doet, vraagt Kaspersky Internet Security u zulke websites te openen in Beschermde browser.

Beschermde Browser is een speciale werkmodus voor browsers die is ontworpen om uw gegevens te beschermen wanneer u websites van banken of betaalsystemen gebruikt. Beschermde Browser wordt in een afgezonderde omgeving gestart om te voorkomen dat andere programma's hun code injecteren in het proces van Beschermde Browser. Kaspersky Internet Security maakt speciale profielen voor de browsers Mozilla Firefox en Google Chrome aan om te voorkomen dat add-ons van andere leveranciers de werking van Beschermde Browser aantasten. Het programma tast de gegevens niet aan die de browsers mogelijk opslaan in de aangemaakte profielen.

Als u Microsoft Edge gebaseerd op Chromium, Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer gebruikt, wordt Beschermde Browser in een nieuw venster geopend.

Het programma gebruikt de Kaspersky Protection-extensie om een aantal functies van Beschermde Browser te leveren.

Browsers die niet voldoen aan de softwarevereisten kunnen niet in de modus Beschermde Browser werken. In plaats van die browsers wordt Microsoft Edge gebaseerd op Chromium of een andere browser die is geconfigureerd in de programma-instellingen gestart in de modus Beschermde Browser.

Beschermde Browser kan niet worden gestart in de volgende omstandigheden:

• Het selectievakje is uitgeschakeld in de subsectie Zelfbescherming inschakelen van de sectie Algemeen van het venster met programma-instellingen.
  • Javascript is in de browser uitgeschakeld.

Beschermde Browser met Yandex Browser gebruiken

Met Kaspersky Internet Security kunt u financiële transacties in Yandex Browser beveiligen, hoewel er enkele beperkingen zijn. Voor het starten van Beschermde Browser injecteert het programma een speciaal script in de webpagina (en het verkeer). De Kaspersky Protection-extensie is niet beschikbaar. De onderdelen Private Browsing en Anti-Banner werken maar kunnen niet in Yandex Browser worden geconfigureerd.

Mogelijkheden van Beschermde Browser

In de modus Beschermde Browser biedt het programma bescherming tegen de volgende soorten dreigingen:

• Niet-vertrouwde modules. Het programma controleert op niet-vertrouwde modules telkens als u een website van een bank of betaalsysteem bezoekt.
  • Rootkits. Het programma scant op rootkits bij de opstart van Beschermde Browser.
  • Ongeldige certificaten van websites van banken of betaalsystemen. Het programma controleert de certificaten wanneer u de website van een bank of betaalsysteem bezoekt. De controle wordt uitgevoerd met behulp van een database met aangetaste certificaten.

Status van Beschermde Browser

Wanneer u een website in Beschermde Browser opent, verschijnt een kader aan de randen van het browservenster. De kleur van het kader geeft de beschermingsstatus aan.

Het kader van het browservenster kan de volgende kleuren hebben:

• Groen kader. Betekent dat alle controles met succes zijn uitgevoerd. U kunt Beschermde Browser blijven gebruiken.
  • Geel kader. Betekent dat de controles problemen met de beveiliging hebben ontdekt die moeten worden opgelost.

Het programma kan de volgende dreigingen en problemen met de beveiliging detecteren:

• Niet-vertrouwde module. De computer moet worden gescand en gedesinfecteerd.
    • Rootkit. De computer moet worden gescand en gedesinfecteerd.
    • Ongeldig certificaat van de website van een bank of betaalsysteem.

Als u de gedetecteerde dreigingen niet verwijdert, wordt de beveiliging van de verbinding met de website van de bank of het betaalsysteem niet verzekerd. Gebeurtenissen die zijn gerelateerd aan de start en het gebruik van Beschermde Browser met minder bescherming worden in het gebeurtenislogboek van Windows geregistreerd.

Over bescherming tegen schermafbeeldingen

Voor de bescherming van uw gegevens tijdens bezoeken aan beschermde websites voorkomt Kaspersky Internet Security dat spyware onbevoegde schermafbeeldingen kan maken. De bescherming tegen schermafbeeldingen is standaard ingeschakeld. De bescherming tegen schermafbeeldingen is actief zelfs als hardwarevirtualisatie is uitgeschakeld.

Over bescherming voor gegevens op het klembord

Kaspersky Internet Security blokkeert de onbevoegde toegang van programma's tot het klembord wanneer u online betalingen verricht. Zo voorkomt het diefstal van gegevens door criminelen. Deze blokkering is alleen actief als een niet-vertrouwd programma probeert onbevoegde toegang tot het klembord te verkrijgen. Als u gegevens handmatig kopieert vanuit het venster van een programma naar het venster van een ander programma (bijvoorbeeld van Kladblok naar het venster van een teksteditor), is de toegang tot het klembord toegestaan.

De bescherming van het klembord is niet actief als hardwarevirtualisatie is uitgeschakeld op de computer.

Als Beschermde Browser wordt gestart op een computer met Microsoft Windows 10, blokkeert Kaspersky Internet Security de interactie van universele Windows-programma's met het klembord.