Over het Schermtoetsenbord

1 april 2021

ID 70895

Wanneer u internet gebruikt, moet u vaak uw persoonlijke gegevens of uw gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Dit kan voorvallen tijdens de registratie van een account op websites, online winkelen, en bankieren via het internet.

Deze persoonlijke gegevens kunnen worden onderschept met behulp van toetsenbordinterceptors of keyloggers. Dit zijn programma's die toetsaanslagen registreren. Het Schermtoetsenbord verhindert dat ingetoetste gegevens worden onderschept.

Vele programma's die zijn geclassificeerd als spyware kunnen schermafbeeldingen maken die dan automatisch worden verzonden naar een indringer voor verdere analyse om de persoonlijke gegevens van de gebruiker te stelen. Schermtoetsenbord beschermt ingevoerde persoonlijke gegevens tegen pogingen tot onderschepping door middel van schermafbeeldingen.

Schermtoetsenbord beschikt over de volgende functies:

• U kunt met de muis op de knoppen van het Schermtoetsenbord klikken.
  • In tegenstelling tot hardwarematige toetsenborden kunt u niet tegelijk op verschillende toetsen van Schermtoetsenbord drukken. Daarom moet u bij toetsencombinaties (zoals ALT+F4) eerst klikken op de eerste toets (bijvoorbeeld ALT), dan de tweede toets (bijvoorbeeld F4), en dan de eerste toets opnieuw. De tweede klik op de toets werkt als het loslaten van de toets op een hardwarematig toetsenbord.
  • De taal van Schermtoetsenbord kan worden veranderd met dezelfde toetsencombinatie die is opgegeven in de instellingen van het besturingssysteem voor het hardwarematige toetsenbord. U moet hiervoor klikken met de rechtermuisknop op de andere toets (bijvoorbeeld: als de toetsencombinatie LINKSE ALT+SHIFT is geconfigureerd in de instellingen van het besturingssysteem om de taal van het toetsenbord te veranderen, klikt u met de linkermuisknop op de LINKSE ALT en met de rechtermuisknop op de SHIFT-toets).

Als u er zeker van wilt zijn dat de ingevoerde gegevens via Schermtoetsenbord worden beschermd, start u de computer opnieuw op na de installatie van Kaspersky Internet Security.

Het gebruik van Schermtoetsenbord heeft de volgende beperkingen:

• Schermtoetsenbord voorkomt alleen de onderschepping van persoonlijke gegevens wanneer de browsers Microsoft Edge gebaseerd op Chromium, Mozilla Firefox en Google Chrome worden gebruikt. Bij gebruik met andere browsers beschermt Schermtoetsenbord de ingevoerde persoonlijke gegevens niet tegen onderschepping.
  • Schermtoetsenbord kan uw persoonlijke gegevens niet beschermen als de gegevens moeten worden ingevoerd op een gehackte website, omdat de informatie in dit geval direct door de indringers wordt verkregen vanaf de website.
  • Schermtoetsenbord voorkomt niet dat schermafbeeldingen worden gemaakt met de toets Print Screen en andere toetscombinaties van het besturingssysteem.

Kaspersky Internet Security biedt geen bescherming tegen onbevoegde schermafbeeldingen in Microsoft Windows 8 en 8.1 (alleen 64-bits) als het venster van Schermtoetsenbord open is maar de Beschermde Browser niet is gestart.

De voorafgaande lijst beschrijft de voornaamste beperkingen bij de bescherming van gegevensinvoer. Een volledige lijst met beperkingen vindt u in een artikel op de website van de Technische Support van Kaspersky.