Sporen van activiteit op de computer verwijderen

1 april 2021

ID 70902

Acties van gebruikers op een computer worden geregistreerd in het besturingssysteem. De volgende informatie wordt opgeslagen:

• Details van zoekopdrachten die werden uitgevoerd door gebruikers en bezochte websites
  • Informatie over gestarte programma's, alsook geopende en opgeslagen bestanden
  • vermeldingen in het gebeurtenislogboek van Microsoft Windows
  • Andere informatie over de gebruikersactiviteit

Indringers en onbevoegde personen kunnen toegang verkrijgen tot vertrouwelijke gegevens in data over eerdere gebruikersacties.

Kaspersky Internet Security beschikt over de wizard Activiteitenwisser die sporen van gebruikersactiviteit in het besturingssysteem opruimt.

Zo start u de wizard Activiteitenwisser:

1. Open het hoofdvenster van het programma.
  2. Klik onder in het hoofdvenster op de knop Meer tools.

Het venster Tools wordt geopend.

3. Ga naar het onderdeel Opruimen en optimaliseren.
  4. Klik op de koppeling Activiteitenwisser om de wizard Activiteitenwisser te openen.

De wizard bestaat uit een aantal pagina's (stappen) waarin u kunt navigeren door op de knoppen Vorige en Volgende te klikken. Klik op de knop Gereed om de wizard af te sluiten wanneer deze is voltooid. U kunt de wizard op elk gewenst moment afbreken met de knop Annuleren.

Laten we de stappen van de wizard eens nader bekijken.

De wizard starten

1. Selecteer een van de twee opties in de wizard:
    • Sporen van gebruikersactiviteit zoeken. De wizard begint sporen van uw activiteit op de computer te zoeken.
    • Wijzigingen terugdraaien. De wizard draait de wijzigingen terug die eerder door de wizard Activiteitenwisser zijn gemaakt. Deze optie is beschikbaar als sporen van activiteit eerder zijn verwijderd door de wizard.
  2. Klik op de knop Volgende om de Wizard te starten.

Zoeken naar sporen van activiteit

Als u de optie Sporen van gebruikersactiviteit zoeken hebt geselecteerd, zoekt de wizard naar sporen van activiteit op de computer. Het zoeken kan even duren. Wanneer het zoeken is beëindigd, gaat de wizard automatisch verder met de volgende stap.

Acties van Activiteitenwisser selecteren

Wanneer de zoekopdracht is voltooid, wordt u door de wizard op de hoogte gebracht over de gevonden sporen van activiteit en wordt u gevraagd welke acties u wilt ondernemen om deze sporen van activiteit te verwijderen.

Om de acties te bekijken die tot een bepaalde groep behoren, vouwt u de lijst van de geselecteerde groep uit.

Schakel het selectievakje naast de actie in om de wizard een bepaalde actie te laten uitvoeren. De wizard voert standaard alle aanbevolen en sterk aanbevolen acties uit. Als u een bepaalde actie niet wilt uitvoeren, maakt u de selectie van het selectievakje ernaast ongedaan.

Het is sterk aanbevolen om de selectie van de standaard geselecteerde selectievakjes niet ongedaan te maken omdat uw computer hierdoor wordt blootgesteld aan dreigingen.

Nadat u de acties hebt gedefinieerd die de wizard moet uitvoeren, klikt u op de knop Volgende.

Activiteitenwisser

De wizard voert de acties uit die tijdens de vorige stap zijn geselecteerd. De eliminatie van activiteitssporen kan even duren. Als u bepaalde sporen van activiteit wilt wissen, moet u mogelijk de computer opnieuw opstarten. In dat geval toont de wizard u een melding.

Zodra het wissen is voltooid, gaat de wizard automatisch verder met de volgende stap.

Wizard voltooien

Klik op de knop Gereed om de wizard af te sluiten.