Programma-activiteit op de computer en in het netwerk controleren

1 april 2021

ID 70910

Het onderdeel Programmacontrole voorkomt dat programma's acties uitvoeren die gevaarlijk kunnen zijn voor het besturingssysteem, en regelt de toegang tot bronnen van het besturingssysteem (inclusief bestandsbronnen op externe computers) en uw persoonlijke gegevens.

Programmacontrole volgt de acties in het besturingssysteem op die worden uitgevoerd door geïnstalleerde programma's op de computer en beheert ze op basis van regels. Deze regels beperken verdachte activiteit van programma's, inclusief de toegang van programma's tot beschermde bronnen, zoals bestanden en mappen, registersleutels en netwerkadressen.

Op 64-bits besturingssystemen kunnen de rechten van programma's niet worden geconfigureerd voor de volgende acties:

• Directe toegang tot het fysieke geheugen
  • Beheren van stuurprogramma van printer
  • Aanmaken van services
  • Lezen van services
  • Bewerken van services
  • Opnieuw configureren van services
  • Beheren van services
  • Starten van services
  • Verwijderen van services
  • Toegang tot interne browsergegevens
  • Toegang tot kritieke objecten van het besturingssysteem
  • Toegang tot wachtwoordopslag
  • Instellen van foutopsporingsbevoegdheden
  • Gebruik van programma-interfaces van het besturingssysteem
  • Gebruik van programma-interfaces van het besturingssysteem (DNS)
  • Gebruik van programma-interfaces van andere programma's
  • Wijzigen van systeemmodules (KnownDlls)
  • Starten van stuurprogramma's

Op de 64-bits versie van Microsoft Windows 8 en Microsoft Windows 10 kunnen de rechten van programma's niet worden geconfigureerd voor de volgende acties:

• Verzenden van vensterberichten naar andere processen
  • Verdachte bewerkingen
  • Installatie van keyloggers
  • Onderschepping van inkomende stream events
  • Aanmaak van screenshots

De netwerkactiviteit van de programma's wordt gecontroleerd door het onderdeel Firewall.

Wanneer een programma voor het eerst wordt gestart op de computer, controleert Programmacontrole de veiligheid van het programma en wijst het het programma toe aan een groep (Vertrouwd, Niet-vertrouwd, Zeer beperkt of Deels beperkt). De groep definieert de regels die Kaspersky Internet Security moet toepassen om de activiteit van het programma te controleren.

Kaspersky Internet Security wijst alleen programma's aan vertrouwensgroepen toe (Vertrouwd, Niet vertrouwd, Zeer beperkt of Deels beperkt) als Programmacontrole of Firewall is ingeschakeld en beide onderdelen zijn ingeschakeld. Als beide onderdelen zijn uitgeschakeld, werkt de functionaliteit voor de toewijzing van programma's aan vertrouwensgroepen niet.

U kunt de regels voor de controle van programma's handmatig bewerken.

De regels die u aanmaakt voor programma's worden door de onderliggende processen overgenomen. Als u bijvoorbeeld alle netwerkactiviteit voor cmd.exe blokkeert, wordt die activiteit ook geblokkeerd voor notepad.exe als dat programma wordt gestart via cmd.exe. In het geval dat een programma geen onderliggend proces is van een ander programma dat het heeft gestart, worden regels niet overgenomen.

Vanaf Kaspersky Internet Security 2021 is de modus Vertrouwde programma's niet langer bij het programma inbegrepen. Als u dit onderdeel wilt blijven gebruiken, kunt u teruggaan naar de vorige versie van het programma.