Scantaken

14 februari 2022

ID 58390

Anti-Virus voor Bestanden en Web Anti-Virus bieden een realtime computerbescherming maar we raden aan dat je de computer ook regelmatig scant op virussen en andere dreigingen voor de computerbeveiliging. De computer scannen is noodzakelijk om de verspreiding van malware te voorkomen die niet is gedetecteerd door de beschermingsonderdelen.

Kaspersky Security Cloud bevat de volgende ingebouwde scantaken:

• Volledige Scan

Een virusscan van het computergeheugen, opstartobjecten en alle interne schijven.

• Snelle Scan

Een virusscan van enkel de kritieke gebieden van de computer: geheugen, opstartobjecten en systeemmappen.

• Aangepaste Scan

Een virusscan van een opgegeven object (bestand, map, interne schijf of verwisselbare schijf).

• Scan van externe schijven

Een virusscan van externe schijven die wordt uitgevoerd wanneer een externe schijf is aangesloten op de computer.

Wanneer Kaspersky Security Cloud een scantaak uitvoert, worden kwaadaardige objecten op basis van definities herkend. Naast de analyse op basis van definities gebruikt Kaspersky Security Cloud een heuristische analyse en andere scantechnologieën.

Volledige Scan en Snelle Scan starten

Je kunt ook op My Kaspersky een Volledige Scan of Snelle Scan starten. Voor meer informatie over de uitvoering van een computerscan vanaf My Kaspersky raadpleeg je de Help van My Kaspersky.

Een Aangepaste Scan starten

Een scantaak stoppen

Je kunt een Volledige Scan of Snelle Scan plannen.

Een scantaak plannen vanuit het venster 'Scan'

Een scantaak plannen vanuit het venster 'Voorkeuren'

Wanneer een externe schijf is aangesloten op de computer, kan Kaspersky Security Cloud automatisch beginnen met het scannen van de schijf, vragen of je de schijf wilt scannen of niets doen. Je kunt een van de opties selecteren in de voorkeuren van de taak Scan van externe schijven.

Actie selecteren die Kaspersky Security Cloud moet uitvoeren bij het aansluiten van een externe schijf op de computer

De taken Volledige Scan en Snelle Scan bevatten al scanbereiken. Wanneer de Volledige Scan wordt uitgevoerd, scant Kaspersky Security Cloud het geheugen, de opstartobjecten en alle interne schijven van de computer. Wanneer de Snelle Scan wordt uitgevoerd, scant Kaspersky Security Cloud het computergeheugen, de opstartobjecten en de systeemmappen. Je kunt het scanbereik van de Snelle Scan wijzigen.

Opmerking: op computers met macOS 10.15 of hoger kun je het scannen van de alleen-lezensysteemvolume overslaan om de duur van de scan aanzienlijk in te korten. Bij een Snelle Scan wordt het alleen-lezensysteemvolume standaard niet gescand door Kaspersky Security Cloud maar bij een Volledige Scan wel.

Scannen van alleen-lezensysteemvolume in- en uitschakelen

Een bestand of een map toevoegen aan of verwijderen uit het scanbereik van Snelle Scan

Een object vanuit de standaardlijst met objecten van Snelle Scan toevoegen aan het scanbereik van Snelle Scan

Bescherming van een object in het scanbereik van Snelle Scan uitschakelen

Als een dreiging in een bestand wordt gevonden, toont het programma een melding en voert het de opgegeven actie op het object uit. Je kunt de uit te voeren actie bij de detectie van een object wijzigen.

Actie selecteren die Kaspersky Security Cloud uitvoert na de detectie van geïnfecteerde bestanden

Voordat je een geïnfecteerd bestand probeert te desinfecteren of te verwijderen, bewaart Kaspersky Security Cloud een reservekopie voor herstel of desinfectie later. Een kopie van het bestand verschijnt in Quarantaine. Je kunt later proberen dit bestand te desinfecteren met behulp van bijgewerkte antivirusdatabases.

Informatie over de resultaten van scantaken en alle gedetecteerde objecten wordt in een rapport geregistreerd.

Opmerking: bij eventuele fouten tijdens een virusscan start je de taak opnieuw. Als de nieuwe poging tot het uitvoeren van de scan ook leidt tot een fout, neem je contact op met de Technische Support van Kaspersky.

Een rapport over scantaak bekijken

Informatie over de voortgang van elke actieve scantaak (voltooid percentage en resterende tijd) wordt weergegeven in het venster Scan.