Bestandsversnipperaar

1 april 2021

ID 84522

Extra beveiliging voor persoonlijke gegevens wordt gewaarborgd door verwijderde informatie te beschermen tegen onbevoegd herstel door hackers.

Kaspersky Total Security bevat een hulpprogramma voor de definitieve verwijdering van gegevens dat het onmogelijk maakt voor standaardprogramma's om de gegevens te herstellen.

Kaspersky Total Security maakt het mogelijk gegevens te verwijderen zonder enige kans op herstel vanaf de volgende gegevensmedia:

• Lokale schijven. Het verwijderen is mogelijk als u beschikt over de vereiste rechten voor het schrijven en verwijderen van gegevens.
  • Verwisselbare schijven of andere apparaten die worden herkend als verwisselbare schijven (zoals diskettes, geheugenkaarten, USB-schijven of mobiele telefoons). Gegevens kunnen worden verwijderd van een geheugenkaart als de mechanische bescherming tegen herschrijven is uitgeschakeld.

U kunt de gegevens verwijderen waartoe u toegang hebt via uw persoonlijke account. Voordat u gegevens verwijdert, moet u zich ervan verzekeren dat deze niet worden gebruikt door actieve programma's.

Zo verwijdert u gegevens definitief:

1. Open het hoofdvenster van het programma.
  2. Klik op de knop Meer tools onder in het hoofdvenster van het programma om het venster Tools te openen.
  3. Ga naar het onderdeel Gegevensbescherming.
  4. Klik op de koppeling Bestandsversnipperaar om het venster Bestandsversnipperaar te openen (zie de volgende afbeelding).

Het venster Bestandsversnipperaar

Het venster Bestandsversnipperaar

5. Klik op de knop Bladeren selecteer in het geopende venster Map selecteren de map of het bestand dat u definitief wilt verwijderen.

De verwijdering van systeembestanden en -mappen kan leiden tot een problematische werking van het besturingssysteem.

6. In de vervolgkeuzelijst Methode voor verwijdering van gegevens selecteert u het vereiste algoritme voor de verwijdering van gegevens.

Als u gegevens van SSD- en USB-apparaten wilt verwijderen, wordt u aanbevolen Snel verwijderen of GOST R 50739-95, Rusland toe te passen. Andere methoden voor verwijdering kan het SSD- of USB-apparaat beschadigen.

• Snel verwijderen (aanbevolen). De verwijdering bestaat uit twee cycli waarbij gegevens worden overschreven: één reeks van nullen en één reeks van willekeurige cijfers worden geschreven. Het voornaamste voordeel van dit algoritme zijn de prestaties. Een snelle verwijdering voorkomt de recuperatie van gegevens met standaardprogramma's voor gegevensherstel.
    • GOST R 50739-95, Rusland. Het algoritme voert één cyclus uit waarbij gegevens worden overschreven met willekeurige cijfers en beschermt de gegevens tegen herstel met veelgebruikte hulpprogramma's. Dit algoritme stemt overeen met beschermingsklasse 2 (van de 6 klassen), overeenkomstig de classificatie van de State Technical Commission van Rusland.
    • Algoritme van Bruce Schneier. Het proces bestaat uit zeven cycli waarbij gegevens worden overschreven. De methode verschilt van het Duitse VSITR in de overschrijvingssequentie. Deze geavanceerde methode voor verwijdering van gegevens wordt als één van de meest betrouwbare beschouwd.
    • VSITR-standaard, Duitsland. Hierbij worden de gegevens zeven keer overschreden. Het algoritme wordt betrouwbaar beschouwd maar vereist aanzienlijk wat tijd voor de uitvoering ervan.
    • NAVSO P-5239-26 (MFM)-standaard, VS, en NAVSO P-5239-26 (RLL)-standaard, VS. Hierbij worden de gegevens drie keer overschreven. De standaarden verschillen van elkaar in de sequentie voor het overschrijven van de gegevens.
    • DoD 5250.22-M-standaard, VS. Het algoritme voert drie cycli uit waarbij gegevens worden overschreven. Deze standaard wordt gebruikt het Amerikaanse ministerie van Defensie.
  7. Klik op de knop Verwijderen.
  8. Klik op Verwijderen in het geopende venster voor de bevestiging van de verwijdering.

Bestanden die worden gebruikt door een toepassing van derden, kunnen niet worden verwijderd.