Откривање софтвера за ухођење и других апликација

3. октобар 2023.

ID 222844

Неке легитимне апликације криминалци могу да употребе да украду ваше приватне податке и да вас шпијунирају. Већина ових апликација су корисне и многи људи имају користи од тога што их употребљавају. Ове апликације укључују IRC клијенте, аутоматске позиваоце, преузимаче датотека, програме за праћење активности система, услужне програме за управљање лозинкама, FTP, HTTP или телнет сервере.

Међутим, ако криминалци добију приступ овим апликацијама на вашем рачунару или успеју да их ту потајно поставе, моћи ће да вам помоћу неких функција украду личне податке или почине неке друге нелегалне радње.

У наставку ћете наћи информације о разним врстама софтвера које криминалци могу да злоупотребе.

Тип

Име

Опис

Client-IRC

IRC клијенти

Људи инсталирају ове апликације да би комуницирали путем ћаскања преко Интернет релеја (IRC). Криминалци могу да користе ове апликације за ширење злонамерног софтвера.

Dialer

Аутоматски позиваоци

Омогућава тајно успостављање телефонске везе преко модема. Криминалци могу да употребе софтвер ове врсте како би упутили позиве са уређаја корисника, што може проузроковати финансијску штету кориснику.

Downloader

Програми за преузимање

Омогућава тајно преузимање датотеке са Web страница. Криминалци могу да употребе такав софтвер за преузимање злонамерног софтвера на ваш рачунар.

Monitor

Апликације за праћење

Омогућавају праћење активности рачунара на ком су инсталиране (праћење које апликације раде и како размењују податке са апликацијама на другим рачунарима). Криминалци могу да их употребе како би шпијунирали уређаја корисника.

PSWTool

Алатке за враћање лозинки

Омогућавају корисницима да виде и врате заборављене лозинке. Криминалци ове апликације потајно постављају на рачунарима других људи из истог разлога.

RemoteAdmin

Алатке даљинске администрације

Нашироко их користе администратори система да би приступили интерфејсу удаљених рачунара ради праћења и управљања. Криминалци ове апликације потајно постављају на рачунарима других људи из истог разлога, да би шпијунирали удаљене рачунаре и управљали њима.

Легитимне алатке даљинске администрације се разликују од потајних (Тројанци којима се даљински управља). Потајне алатке могу да продру у систем и да се ту саме инсталирају без дозволе корисника, док легитимне апликације немају ту могућност.

Server-FTP

FTP сервери

Функционишу као FTP сервери. Криминалци могу да их поставе на рачунар како би отворили даљински приступ преко FTP протокола.

Server-Proxy

Посреднички сервери

Функционишу као посреднички сервер. Криминалци их постављају на рачунар како би их користили за слање нежељене поште.

Server-Telnet

Телнет сервери

Функционишу као телнет сервери. Криминалци их постављају на рачунар како би отворили даљински приступ преко телнет протокола.

Server-Web

Интернет сервери

Функционишу као Интернет сервери. Криминалци могу да их поставе на рачунар како би отворили даљински приступ преко HTTP протокола.

RiskTool

Локалне алатке

Оне пружају корисницима додатне могућности за управљање рачунарима (омогућавају им да сакрију датотеке или прозоре активних апликација, односно да затворе активне процесе). Ова група обухвата програме за рударење који се могу тајно инсталирати и трошити велике количине рачунарских ресурса. Криминалци могу да искористе све горенаведене акције како би сакрили злонамерни софтвер који је инсталиран на вашем уређају или отежали његово откривање.

NetTool

Мрежне алатке

Оне пружају корисницима рачунара на којима су инсталиране додатне могућности интеракције са другим рачунарима на мрежи (поновно покретање удаљених рачунара, проналажење отворених прикључака, покретање апликација инсталираних на тим рачунарима). Све горенаведене акције могу се употребити у злонамерне сврхе.

Client-P2P

P2P мрежни клијенти

Омогућавају људима коришћење P2P (Peer-to-Peer) мрежа. Криминалци могу да их користе за ширење злонамерног софтвера.

Client-SMTP

SMTP клијенти

Могу потајно да шаљу поруке е-поште. Криминалци их постављају на рачунар како би их користили за слање нежељене поште.

WebToolbar

Траке са алаткама за Интернет

Додају траке са алаткама претраживача у интерфејс других апликација. Често се шири уз помоћ злонамерног или рекламног софтвера.

Можете омогућити заштиту од софтвера за ухођење и других апликација које могу да злоупотребе криминалци, а ми ћемо вас упозорити уколико откријемо такве апликације.

Да бисте омогућили заштиту од софтвера за ухођење и других апликација:

 1. Отворите главни прозор апликације.
 2. Кликните на Дугме Поставке у доњем делу главног прозора.

  Овим се отвара прозор Поставке.

 3. Пођите у Поставке безбедностиИзузеци и акције над откривеним објектима.
 4. У одељку Софтвер за ухођење и друге апликације обележите поља:
  • Откривање софтвера за ухођење

   За заштиту од апликација које омогућавају криминалцима да добију приступ вашој локацији, порукама или Web локацијама и друштвеним мрежама које посећујете.

  • Открива легитимне апликације које криминалци могу искористити да оштете ваш рачунар или личне податке

   За заштиту од апликација које криминалци могу да употребе за преузимање злонамерног софтвера на ваш рачунар или коришћење ваших рачунарских ресурса за своје злобне намере. Kaspersky апликација не открива апликације за даљинску контролу које се сматрају поузданим.

Уколико ова поља нису обележена, можда ћете добијати обавештења у вези са неким апликацијама из табеле изнад, јер су исте обухваћене у посебне категорије и обрађују се подразумевано без обзира на поставке апликације, на пример: RemoteAdmin, PSWTool, Monitor.

Да ли вам је чланак био од користи?
Шта бисмо могли да урадимо боље?
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.