О тастатури на екрану

3. октобар 2023.

ID 70895

Када користите Интернет, често морате да уносите своје личне податке или ваше корисничко име и лозинку. То се дешава, на пример, током регистрације налога на Web локацијама, Интернет трговини и Интернет банкарству.

Постоји ризик да се лични подаци могу пресрести помоћу хардверских пресретача или злонамерних програма који снимају унос са тастатуре. Алатка тастатуре на екрану спречава пресретање података унетих путем тастатуре.

Многи програми који се класификују као шпијунски могу да преузму снимак екрана, који се затим аутоматски шаље провалнику на даљу анализу и за крађу корисничких личних података. Тастатура на екрану штити унете личне податке од покушаја пресретања путем снимка екрана.

Тастатура на екрану има следеће опције:

  • Можете да кликћете по тастерима тастатуре на екрану помоћу миша.
  • За разлику од хардверских тастатура, на тастатури на екрану није могуће притиснути неколико тастера истовремено. Због тога, комбинација тастера (као што је ALT+F4) захтева притискање првог тастера (на пример, ALT), а затим и другог (на пример, F4), и затим поново првог тастера. Други клик се понаша исто као да сте пустили тастер на хардверској тастатури.
  • Језик тастатуре на екрану може бити промењен истим пречицама које су наведене у поставкама оперативног система за хардверску тастатуру. Да бисте то урадили, десним тастером кликнете на други тастер (на пример, уколико постоји пречица ЛЕВИ ALT+SHIFT у поставкама оперативног система за промену језика тастатуре, левим тастером кликнете на ЛЕВИ ALT, а потом десним на SHIFT тастер).
  • Таблу осетљиву на додир можете да користите како бисте управљали тастатуром на екрану.

Употреба тастатуре на екрану има следећа ограничења:

  • Тастатура на екрану спречава само пресретање личних података док користите Microsoft Edge на основи Chromium-а, Mozilla Firefox и Google Chrome прегледаче. Када се користи са другим прегледачима, тастатура на екрану не штити унос личних података од пресретача.
  • Тастатура на екрану не може да заштити ваше личне податке уколико је Web локација која захтева унос таквих података, хакована (проваљена и/или украдена), јер у том случају подаци иду директно провалнику у руке.
  • Тастатура на екрану не штити од прављења снимка екрана уколико се користи тастер Print Screen или друга комбинација тастера која је одређена у поставкама оперативног система.
  • Kaspersky апликација не пружа заштиту од неовлашћеног сликања екрана у Microsoft Windows 8 и 8.1 (само у 64-битној верзији) уколико је отворен прозор тастатуре на екрану, а процес Заштићеног прегледача није покренут.

Да ли вам је чланак био од користи?
Шта бисмо могли да урадимо боље?
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.