Сецкалица датотека

3. октобар 2023.

ID 84522

Доступно само у пакетима Kaspersky Plus и Kaspersky Premium.

Додатна безбедност личним подацима која омогућава заштиту избрисаних информација и тако спречава хакере да неовлашћено врате податке.

Kaspersky апликација поседује алатку за трајно брисање података која спречава стандардне софтверске алатке да врате податке.

Kaspersky апликација може да брише податке без могућег враћања са следећих медија за податке:

 • Локални уређаји. Брисање је могуће уколико имате потребна права за упис и брисање података.
 • Преносних уређаја и других уређаја који су препознати као преносни уређаји (као што су дискета, меморијске картице, USB дискови или мобилни телефони). Подаци могу бити избрисани са меморијске картице, уколико је онемогућена механичка заштита од поновног уписивања.

Можете да избришете податке којим можете да приступите својим личним налогом. Пре брисања података уверите се да их не користе покренуте апликације.

Да бисте трајно избрисали податке:

 1. Отворите главни прозор апликације.
 2. Пођите до одељка Приватност.
 3. У пододељку Сецкалица датотека, кликните на дугме Изаберите датотеке.

  Овим се отвара прозор Сецкалица датотека.

 4. Кликните на дугме Потражи, а затим у прозору Изаберите датотеке за брисање који се отвори изаберите фасциклу или датотеку коју треба трајно избрисати.

  Брисање системских датотека и фасцикли може изазвати неисправан рад оперативног система.

 5. У падајућој листи Начин брисања података изаберите потребан алгоритам за брисање података.

  Препорука је да користите Брзо брисање (препоручено) или GOST R 50739-95, Русија како бисте избрисали податке са SSD и USB уређаја. Други поступци брисања могу да оштете SSD или USB уређаје.

  • Брзо брисање (препоручено). Поступак брисања састоји се од два циклуса преписивања података: уписивање нула и псеудо насумичних бројева. Главна предност овог алгоритма су његове перформансе. Брзо брисање спречава враћање података помоћу стандардних алатки за враћање.
  • GOST R 50739-95, Русија. Алгоритам обавља циклус преписивања помоћу псеудо насумичних бројева и тако штити податке од повратка помоћу честих алатки. Овај алгоритам одговара заштити 2. класе (од укупно 6), у складу са класификацијом Руске националне техничке комисије.
  • Брус Шнајеров алгоритам. Поступак се састоји од седам циклуса преписивања. Поступак се разликује од Немачког VSITR у виду преписивања секвенци. Овај побољшан поступак брисања података сматра се најпоузданијим.
  • VSITR стандард, Немачка. Обавља се седам циклуса преписивања. Алгоритам се сматра поузданим, али захтева значајно време за извршење.
  • NAVSO P-5239-26 (MFM) стандард, САД, и NAVSO P-5239-26 (RLL) стандард, САД. Користе се три циклуса преписивања. Стандарди се разликују један од другог због секвенце у којима преписују информације.
  • DoD 5250.22-M стандард, САД. Алгоритам обавља три циклуса преписивања. Овај стандард се користи у Министарству одбране САД.
 6. Кликните на Избриши.
 7. У прозору који се отвори за потврду брисања, кликните на Избриши.

Датотеке које користи апликација другог произвођача не могу се избрисати.

Да ли вам је чланак био од користи?
Шта бисмо могли да урадимо боље?
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.