Основни подаци о преварама у вези са крипто валутама

28. септембар 2023.

ID 248822

Преваре у вези са крипто валутама представљају подврсту Интернет криминала која има за циљ да украде крипто валуте као што је Bitcoin.

Типови преваре у вези са крипто валутама

Преваре у вези са крипто валутама могу да буду у следећим облицима:

  • Лажне Web локације и новчаници крипто валута. Преваранти праве лажну локацију која опонаша познату мењачницу крипто валута или лажни новчаник крипто валута. Таква Web локација се тешко разликује од праве локације, јер назив домена и распоред на Wеб локацији у великој мери подсећа на оригинал. Корисници посећују лажну Web локацију и уносе своје поверљиве податке и на тај начин их откривају преварантима.
  • Крипто преваре пецањем. Преваранти праве преварантску везу која води до лажне Web локације, мењачнице крипто валута, или платформи за инвестирање. Ове везе су послате жртвама путем е-поште или су постављене на другим Web локацијама. Корисници кликну на везу, и на тај начин губе своје податке или новчана средства.
  • Лажно инвестирање у „нове“ крипто валуте. Преваранти праве лажне понуде за инвестирање у нови пројекат, на пример, у нову крипто валуту. Заинтересовани корисници шаљу новчана средства на наведени новчаник крипто валута, али уствари ниједна крипто валута није направљена, а инвестирана средства никада не буду враћена.
  • Лажне могућности улагања у крипто валуте. Преваранти рекламирају на друштвеним мрежама уносне могућности за инвестирање у крипто валуте, обећавајући да ће се инвестирани износ вишеструко вратити. Уместо обећаног прихода, корисници губе износ који су инвестирали.
  • Преваре у вези са куповином хардвера за рударење. Корисници плаћају за хардвер који служи за производњу крипто валута (рударење), али никада не добију обећане ставке.
  • Лажне Web локације за куповину крипто валута. Преваранти праве Web локацију где наизглед можете купити крипто валуте за декретни новац по добром курсу. Пошаљете новац али не добијете ништа за узврат.
  • Pump-and-dump малверзације у вези са крипто валутама. Преваранти покрећу огромну рекламну кампању како би подржали одређену крипто валуту. Обећавају да ће цена крипто валуте наставити да расте. Инвеститори похрле да купе крипто валуту која се рекламира. Затим преваранти брзо продају крипто валуту по увећаној цени, што може довести до пада вредности крипто валуте испод почетног нивоа у само неколико минута.

Како Kaspersky апликација препознаје крипто преваре

Kaspersky апликација проверава везе Web локација у редовно ажурираној бази података преварантских локација и лажних мењачница криптовалута. Уколико је Web локација или крипто мењачница лажна, апликација ће вас обавестити и блокирати приступ ресурсу пре него што вам исти може нашкодити.

Да ли вам је чланак био од користи?
Шта бисмо могли да урадимо боље?
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.