О заштити финансијских трансакција и плаћања путем Интернета

1. април 2021.

ID 110417

Како би се заштитили поверљиви подаци које сте унели на Web локацијама банака и система за плаћање (као што су бројеви банковних картица и лозинке Интернет банкарства), као и да би се спречио покушај крађе средстава док обављате Интернет плаћања, Kaspersky Internet Security вас пита да отворите такве Web локације у Заштићеном прегледачу.

Заштићени прегледач је посебан прегледач који је направљен да заштити ваше податке када приступате Web локацији своје банке или система за плаћање. Заштићени прегледач се покреће као изоловано окружење како би спречио друге апликације да уметну свој кôд у процес Заштићеног прегледача. Kaspersky Internet Security прави посебне профиле за Mozilla Firefox и Google Chrome прегледаче како би спречио да додаци трећих лица утичу на рад Заштићеног прегледача. Апликација не утиче на ваше податке које прегледач може да сачува у профилима који су направљени за њих.

Уколико користите Microsoft Edge на основи Chromium-а, Google Chrome, Mozilla Firefox или Internet Explorer, Заштићени прегледач се отвара у новом прозору.

Апликација користи Kaspersky Protection додатак како би пружила бројне функције Заштићеног прегледача.

Прегледачи који не испуњавају софтверске захтеве не могу да раде у режиму Заштићен прегледач. Уместо таквих прегледача, у режиму Заштићени прегледач покреће се или Microsoft Edge на основи Chromium-а или други прегледач који је конфигурисан у поставкама апликације.

Заштићени прегледач није могуће покренути у следећим ситуацијама:

 • поље пододељка Омогући самоодбрану из одељка Опште није обележено у прозору поставки апликације;
 • Javascript је онемогућена у прегледачу.

Покретање Заштићеног прегледача у Yandex прегледачу

Kaspersky Internet Security подржава обезбеђивање финансијских трансакција које се одвијају у Yandex прегледачу, уз одређена ограничења. Како бисте покренули Заштићени прегледач, апликација умеће посебну скрипту у Web страницу (и саобраћај). Kaspersky Protection проширење није доступно. Компоненте Приватно прегледање и Заштита од реклама раде али не могу да се конфигуришу из Yandex прегледача.

Могућности Заштићеног прегледача

У режиму Заштићени прегледач, апликација пружа заштиту од следећих типова претњи:

 • Непоузданих модула. Апликација покреће проверу непоузданих модула сваки пут када посетите Web локацију банке или система за плаћање.
 • Скривених процеса. Апликација анализира да ли постоје скривени процеси приликом покретања Заштићеног прегледача.
 • Неисправних сертификата на Web локацијама банака или система за плаћање. Апликација проверава сертификате када посетите Web локацију банке или система за плаћање. Ова провера се врши у бази података компромитованих сертификата.

Статус Заштићеног прегледача

Када отворите Web локацију у заштићеном прегледачу, појављује се оквир по ивици прозора прегледача. Боја оквира одражава статус заштите.

Оквир прозора прегледача може да приказује следеће боје:

 • Зелени оквир. Сигнализира да су све провере успешно обављене. Можете да наставите са употребом Заштићеног прегледача.
 • Жути оквир. Сигнализира да су приликом провере откривени безбедносни проблеми које је потребно отклонити.

  Апликација можете да открије следеће претње и безбедносне проблеме:

  • Непоуздани модул. Потребна је анализа и дезинфекција рачунара.
  • Скривени процес. Потребна је анализа и дезинфекција рачунара.
  • Неисправан сертификат на Web локацији банке или система за плаћање.

  Уколико не отклоните откривене претње, не може бити загарантована безбедност на Web локацији банке или система за плаћање током повезане сесије. Догађаји који садрже покретање и употребу Заштићеног прегледача са смањеном заштитом снимају се у Windows дневник догађаја.

О заштити од прављења снимка екрана

Да бисте заштитили своје податке док претражујете заштићене Web локације, Kaspersky Internet Security спречава шпијунски софтвер да неовлашћено направи снимак екрана. Подразумевано је омогућена заштита од прављења снимка екрана. Заштита од прављења слика екрана је у функцији и када је хардверска виртуелизација онемогућена.

О заштити података из оставе

Kaspersky Internet Security блокира неовлашћен приступ апликацијама из оставе док вршите плаћања на Интернету, како би спречио крађу података. Такво блокирање је активно само уколико непоуздане апликације покушају да неовлашћено приступе остави. Уколико ручно копирате податке из прозора апликације у други прозор апликације (на пример, из Бележнице у прозор другог програма за обраду текста), приступ остави је дозвољен.

Заштита оставе није покренута уколико је хардверска виртуелизација онемогућена на вашем рачунару.

Уколико се Заштићени прегледач покрене на Microsoft Windows 10 оперативном систему, Kaspersky Internet Security блокираће интеракцију универзалних Windows апликација са оставом.

Да ли вам је чланак био од користи?
Шта бисмо могли да урадимо боље?
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.