Како да убрзате перформансе рачунара

1. април 2021.

ID 203269

Након дуже употребе рачунара, оперативни систем може да успори. Ово успоравање је узроковано великим бројем сувишних датотека и грешкама Windows регистратора који се акумулирају током рада.

Оперативни систем могу успорити и инсталиране апликације које се ретко користе. Многе од тих апликација могу се покренути чим се оперативни систем учита и могу знатно успорити рад рачунара. Можда чак ни не слутите да одређена апликација ради у позадини и користи ресурсе рачунара.

Да бисте убрзали перформансе рачунара:

 1. Отворите главни прозор апликације.
 2. Кликните на дугме Убрзање рачунара.
 3. У отвореном прозору за Убрзање рачунара:
  • У пододељку Убрзајте перформансе рачунара кликните на дугме Старт (или Прикажи уколико је претрага већ извршена).

   Апликација врши претрагу и прави извештај са следећим садржајем:

   • Некоришћене системске датотеке. Кликните на блокирање да бисте видели детаљан извештај о датотекама оперативног система које се не користе. Кликните дугме Поништи да бисте избрисали те датотеке.
   • Грешке Windows регистратора. Кликните на блокирање да бисте видели детаљан извештај о грешкама Windows регистратора које можете да избришете без ризика по оперативни систем. Кликните на дугме Поправи да бисте поправили откривене грешке.
  • Кликните на одељак Убрзање покретања рачунара да бисте видели извештај који показује које апликације се аутоматски покрећу и тиме успоравају рад рачунара. Тастер Аутоматско покретање који се налази поред апликације, пребаците на искљ и кликните на Заврши.
  • Кликните на Ослободите нешто простора да бисте ослободили простор на чврстом диску. У отвореном прозору потражите непотребне датотеке.
   • Дупликати датотека. Кликните на дугме Претражи да бисте започели претрагу дупликата датотека. Можете да наведете опсег претраге путем падајуће листе. У прозору резултата претраге изаберите датотеке и кликните на Избриши.
   • Велике датотеке. Кликните дугме Претражи да бисте започели претрагу великих датотека. Можете да наведете опсег претраге путем падајуће листе. У прозору резултата претраге изаберите датотеке и кликните на Избриши.

    Претраживање великих датотека не ради за датотеке које имају две или више референци са чврстим везама у оперативном систему.

   • Некоришћене апликације. Кликните на дугме Претражи. Извештај о резултатима претраге садржи листу апликација које нису коришћене више од три месеца. Изаберите апликацију и кликните на Уклони.

Да бисте послали повратне информације о перформансама функције Убрзање рачунара:

У прозору Убрзање рачунара кликните на дугме Пошаљи повратне информације и попуните образац за повратне информације.

Ваше повратне информације су потребне стручњацима компаније Kaspersky да би проценили квалитет функције Убрзање рачунара.

Функција „Убрзање рачунара“ је доступна у пробном режиму до 30. јуна 2021. године.

Ова функција није доступна у свим регијама.

Да ли вам је чланак био од користи?
Шта бисмо могли да урадимо боље?
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.