Ограничења и упозорења

1. април 2021.

ID 85549

Kaspersky Internet Security има бројна ограничења која нису критична по рад апликације.

Ограничења у раду одређених компонената и аутоматске обраде датотека

Заражене датотеке и злонамерне везе се аутоматски обрађују у складу са правилима која су направили Kaspersky стручњаци. Ова правила није могуће ручно изменити. Правила могу бити ажурирана кроз будућа ажурирања база података и модула апликације. Правила се аутоматски ажурирају за Заштитни зид, Заштиту Web камере, Управљача апликацијама, Чистача софтвера и Контролу апликација.

Уколико је покренуто анализирање уређаја путем My Kaspersky Web локације, датотеке се аутоматски обрађују у складу са правилима која су постављена у апликацији. Откривене датотеке на уређају могу бити аутоматски обрађене по пријему захтева са My Kaspersky Web локације, без ваше потврде.

Ограничења која се односе на повезивање на Kaspersky Security Network

Током те операције, апликација може да пошаље упит ка Kaspersky Security Network за информације. Уколико није могуће примити Kaspersky Security Network податке, апликација доноси одлуке на основу локалне антивирусне базе података.

Ограничења у функционисању Надзорника система

Заштита од програма за шифровање (енгл. cryptors) (злонамерно шифрује корисничке датотеке) има следећа ограничења:

 • Привремена системска фасцикла се користи као подршка овој функцији. Уколико системски уређај са привременом фасциклом нема довољно простора да направи привремене датотеке, заштита од програма за шифровање се не пружа. У овом случају, апликација не приказује обавештење о томе да није направљена резервна копија датотека (заштита није пружена).
 • Привремене датотеке се аутоматски бришу након што затворите Kaspersky Internet Security или онемогућите компоненту Надзорник система.
 • У случају хитног прекида рада Kaspersky Internet Security апликације, привремене датотеке се аутоматски не бришу. Да бисте избрисали привремене датотеке, ручно очистите привремену фасциклу. Да бисте то и учинили, отворите прозор Покрени и у пољу Отвори унесите %TEMP%. Кликните на У реду.
 • Заштита од злонамерних програма за шифровање се пружа само оним датотекама које су смештене на уређајима форматираним NTFS системом датотека.
 • Број датотека који може бити враћен не може да прелази 50 по једном процесу шифровања.
 • Укупна количина измена датотека не сме да прелази 100 МБ. Није могуће вратити оне датотеке које су измењене, а прелазе ово ограничење.
 • Не надгледа се измена датотека започета путем мрежног интерфејса.
 • Није подржано шифровање датотека путем EFS.
 • Након што се инсталира Kaspersky Internet Security, потребно је да поново покренете рачунар како бисте омогућили заштиту од злонамерних програма за шифровање.

Ограничења у анализирању шифрованих веза

Услед техничких ограничења у имплементацији алгоритама за анализирање, анализирање шифрованих веза не подржава одређена проширења TLS 1.0 протокола и новије верзије (посебно NPN и ALPN). Везе кроз те протоколе могу бити ограничене. Прегледачи са подршком за SPDY протокол користе HTTP изнад TLS протокола, уместо SPDY чак и уколико сервер на који се повезујете подржава SPDY. Ово не утиче на ниво безбедности везе. Уколико сервер подржава само SPDY протокол и није могуће остварити везу путем HTTPS протокола, апликација не надгледа остварену везу.

Kaspersky Internet Security не подржава обраду HTTPS/2 посредничког саобраћаја. Апликација не обрађује саобраћај који се размени путем проширења за HTTP/2 протокол.

Kaspersky Internet Security спречава размену података путем QUIC протокола. Прегледачи користе стандардни протокол за размену података (TLS или SSL) без обзира да ли је подршка за QUIC протокол омогућена у прегледачу.

Kaspersky Internet Security надгледа само заштићене везе које је могуће дешифровати. Апликација не надгледа везе које су додате у листу изузетака (веза Web локације у прозору Поставке мреже).

Следеће компоненте подразумевано обављају дешифровање и анализирање шифрованог саобраћаја:

 • Web заштита
 • Безбедност новца
 • URL саветник
 • Родитељски надзор

Kaspersky Internet Security дешифрује шифрован саобраћај док је корисник у Google Chrome прегледачу, уколико је Kaspersky Protection проширење онемогућено у том прегледачу.

Kaspersky Internet Security не надгледа саобраћај уколико прегледач учита Web страницу или њене елементе из локалног кеша, уместо са Интернета.

Ограничења у анализирању шифрованих веза путем клијента The Bat

Будући да клијент поште The Bat користи сопствено складиште сертификата, Kaspersky Internet Security идентификује сертификат који се користи за успостављање HTTPS везе између овог клијента и сервера као непоуздан. Да се ово не би догодило, конфигуришите клијент е-поште The Bat да ради са локалним складиштем Windows сертификата.

Ограничења у вези са изузецима из анализирања шифрованих веза

Када се анализирају шифроване везе Web локација које су додате у изузетке, одређене компоненте као што су Заштита од реклама, URL саветник и Приватно прегледање могу да наставе да анализирају везе. Компоненте Безбедност новца, Родитељски надзор и Web заштита не анализирају Web локације које су додате у изузетке.

Специфичности везане за анализирање на скривене процесе језгра меморије у режиму Заштићени прегледач

Када се открије непоуздани модул у режиму Заштићени прегледач, отвара се нова картица прегледача са обавештењем о откривању злонамерног програма. Уколико се ово догоди, препоручујемо да искључите прегледач и покренете потпуно анализирање рачунара.

Специфичности заштите оставе података

Kaspersky Internet Security омогућава апликацији да приступи остави у следећим случајевима:

 • Када апликација са активним прозором покуша да смести податке у оставу. Када активни прозор је прозор који тренутно користите.
 • Када поуздани процес апликације покуша да смести податке у оставу.
 • Када поуздани процес апликације или процес са активним прозором покуша да прими податке из оставе.
 • Када процес апликације, који је претходно сместио податке у оставу, покуша да прими податке из оставе.

Специфичности обраде заражене датотеке од стране компонената апликације

Апликација подразумевано може да избрише заражене датотеке које није могуће дезинфиковати. Подразумевано уклањање може бити обављено током обраде датотеке од стране компонената попут Контрола апликација, Заштита поште, Заштита датотека, током задатака анализирања и када Надзорник система открије злонамерну активност апликације.

Ограничења се односе на одређене компоненте у случају да је апликација инсталирана заједно са Kaspersky Fraud Prevention for Endpoints

Рад следећих Kaspersky Internet Security компонената је ограничен у Заштићеном прегледачу, уколико је апликација инсталирана заједно са Kaspersky Fraud Prevention for Endpoints:

 • Web заштита, осим Заштите од превара
 • Родитељски надзор
 • URL саветник
 • Заштита од реклама

Специфичности у раду аутоматског покретања

Евиденције о поступцима аутоматске репродукције и резултати операција. Подаци се евидентирају у текстуалним датотекама под именом „kl-autorun-<датум><време>.log“. Да бисте приказали податке, отворите прозор Покрени и у пољу Отвори унесите %TEMP% и кликните на У реду.

Све датотеке са траговима су сачуване на истој путањи где су датотеке за инсталацију преузете током поступка аутоматске репродукције. Подаци који су сачувани током поступка аутоматске репродукције трајно се бришу када се овај поступак прекине. Подаци се нигде не шаљу.

Kaspersky Internet Security ограничења под Microsoft Windows 10 RS4 са омогућеним режимом Заштита уређаја:

Рад следећих функција је делимично ограничен:

 • Заштита складишта
 • Заштита прегледача од емулатора за унос путем тастатуре и миша (замена физичког уноса)
 • Заштита апликација од даљинског управљања
 • Заштита прегледача (управљање путем API компоненте, заштита од напада који користе штетне поруке у прозорима прегледача, заштита протокола за управљање редовима порука)
 • Хеуристичко анализирање (емулација покретања злонамерне апликације)

Уколико је омогућен режим UMCI у Windows оперативном систему, Kaspersky Internet Security не открива злонамерне апликације за закључавање екрана.

Догађаји који се снимају у Windows евиденцију догађаја, везани су за Уговор о лиценцирању са крајњим корисником и Kaspersky Security Network

Догађаји који садрже прихватање или одбијање услова из Уговора о лиценцирању са крајњим корисником, као и прихватање и одбијање учешћа у Kaspersky Security Network, снимају се у Windows евиденцији догађаја.

Ограничења везана за проверу репутације локалних адреса у Kaspersky Security Network

Везе до локалних ресурса не анализирају се у Kaspersky Security Network.

Упозорење у вези са апликацијама које прикупљају информације

Уколико је на вашем рачунару инсталирана апликација која прикупља информације и шаље их на обраду, Kaspersky Internet Security може класификовати такву апликацију као злонамерну. Да бисте то избегли, можете изузети апликацију из анализирања тако што ћете конфигурисати Kaspersky Internet Security на начин како је описано у овој документацији.

Упозорење у вези са прављењем извештаја о инсталацији апликације

Датотека извештаја о инсталацији се прави када се апликација инсталира на рачунар. Уколико се инсталација апликације заврши грешком, датотека извештаја се чува, а ви је можете послати Kaspersky техничкој подршци. Можете приказати садржај датотеке извештаја о инсталацији једноставним кликом на везу у прозору апликације. Уколико се апликација успешно инсталира, датотека извештаја о инсталацији одмах се брише са вашег рачунара.

Ограничења која се односе на контролу Web камере у Microsoft Windows 10 Anniversary Update (RedStone 1) оперативном систему

Након што се апликација инсталира на Microsoft Windows 10 Anniversary Update (RedStone 1) оперативном систему, контрола приступа Web камери није загарантована све док се рачунар поново не покрене.

Ограничења која се односе на Заштитни зид

Заштитни зид не контролише локалне везе које су остварене од стране контролисаних апликација.

Ограничења компоненте Контрола апликација

Уколико је VeraCrypt инсталиран на вашем рачунару, Kaspersky Internet Security може престати са радом док ради компонента Контрола апликација. Да бисте решили овај проблем, надоградите VeraCrypt на верзију 1.19 или новију.

Ограничења када се апликација први пут покрене након надградње са Microsoft Windows 7 на Microsoft Windows 10 оперативни систем

Уколико сте надоградили Microsoft Windows 7 на Microsoft Windows 8 / 8.1 или Microsoft Windows 10 / RS1 / RS2 / RS3, Kaspersky Internet Security ради под следећим ограничењима када се покрене по први пут:

 • Оперативна је само Заштита датотека (заштита у реалном времену). Друге компоненте апликације нису покренуте.
 • Самоодбрана датотека и системских регистратора је покренута. Самоодбрана процеса није покренута.
 • Интерфејс апликације није доступан све док поново не покренете рачунар. Апликација приказује обавештење које указује на то да компоненте апликације нису покренуте и да рачунар мора поново бити покренут након што се заврши адаптација на нови оперативни системи.
 • Доступна је само опција Излаз која се налази у контекстуалном менију иконе апликације у системској траци послова.
 • Апликација не приказује обавештења и аутоматски бира препоручене акције.

Упозорење у вези са грешком адаптирања управљачких програма апликације приликом надоградње оперативног система из Windows 7 у Windows 10

Надоградња из Windows 7 у Windows 10 може да резултује грешком адаптирања управљачког програма Kaspersky Internet Security апликације. Управљачки програми се адаптирају у позадини, што значи да не добијате обавештења о њиховом напретку.

Уколико постоји грешка у адаптирању управљачких програма, нећете моћи да видите следеће функције апликације:

 • Заштитни зид
 • Откривене претње током учитавања оперативног система
 • Процеси који штите апликацију, а користе Protected Process Light (PPL) технологију Microsoft корпорације

Следећим методама можете да поправите грешку:

 • Поново покрените рачунар и адаптирање апликације путем обавештења из Центра за обавештења.
 • Уклоните апликацију и поново је инсталирајте.

Ограничења у вези са анализирањем саобраћаја који је послат путем HTTPS у Mozilla Firefox прегледачу

У Mozilla Firefox 58.x и новијим верзијама, апликација не анализира саобраћај који се шаље путем HTTPS протокола уколико је измена поставки прегледача заштићено примарном лозинком. Када се открије примарна лозинка у прегледачу, апликација показује обавештење које садржи везу до чланка из базе знања. У чланку је описано упутство како да решите овај проблем.

Уколико се HTTPS саобраћај не надгледа, рад следећих компонената је ограничен:

 • Web заштита
 • Заштита од превара
 • Родитељски надзор
 • Заштита приватности
 • Заштита од реклама
 • Безбедан унос података
 • Безбедност новца

Ограничења Kaspersky Protection проширења у Google Chrome и Mozilla Firefox прегледачима

Kaspersky Protection проширење не ради у Google Chrome и Mozilla Firefox уколико је инсталиран Malwarebytes за Windows на вашем рачунару.

Посебне напомене приликом инсталирања апликације у Microsoft Windows 7 Service Pack 0 и Service Pack 1

Приликом инсталирања апликације у оперативном систему који не подржава сертификате са SHA256 дигиталним потписом, апликација инсталира сопствени поуздани сертификат.

Да ли вам је чланак био од користи?
Шта бисмо могли да урадимо боље?
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.
Хвала вам на повратним информацијама! Помажете нам да постанемо бољи.