Osnovni podaci o kripto prevarama

28. septembar 2023.

ID 248822

Kripto prevare su podvrsta Internet kriminala i imaju za cilj da ukradu kriptovalutu kao što je Bitcoin.

Vrste kripto prevara

Kripto prevare mogu da imaju sledeće oblike:

  • Lažne Web lokacije i kripto novčanici. Prevaranti prave lažnu lokaciju koja deluje kao poznata kripto menjačnica ili lažni novčanik. Takva Web lokacija se teško razlikuje od one prave jer naziv domena i izgled Web lokacije veoma podsećaju na original. Korisnici posećuju lažnu lokaciju i unose svoje poverljive informacije i na taj način ih otkrivaju prevarantima.
  • Kripto prevara pecanjem. Prevaranti prave veze koje vode do lažnih Web lokacija, kripto menjačnica ili platformi za ulaganje. Te veze se zatim šalju žrtvama putem e-pošte ili se postavljaju na drugim Web lokacijama. Nakon što korisnici kliknu na takve veze, oni gube svoje podatke ili novčana sredstva.
  • Lažna ulaganja u „novu“ kriptovalutu. Prevaranti prave lažni predlog za ulaganje u novi projekat, na primer, u novu kriptovalutu. Zainteresovani korisnici šalju sredstva na navedeni kripto novčanik, ali zapravo kriptovaluta nije napravljena, a uložena sredstva se nikada ne vraćaju.
  • Lažne mogućnosti za ulaganje u kriptovalutu. Prevaranti reklamiraju unosne mogućnosti za ulaganje u kriptovalutu na društvenim mrežama, uz obećanje kako će se uloženi iznos višestruko vratiti. Umesto obećanog prihoda, korisnici gube uložena sredstva.
  • Prevare u vezi sa kupovinom hardvera za rudarenje. Korisnici plaćaju hardver za proizvodnju kriptovaluta (rudarenje), ali nikada ne dobijaju obećane artikle.
  • Lažne Web lokacije za kupovinu kriptovaluta. Prevaranti prave Web lokaciju na kojoj se tobože može kupiti kriptovaluta za fiat po dobrom kursu. Vi pošaljete novac ali ne dobijete ništa zauzvrat.
  • Pump-and-dump malverzacije koje uključuju kriptovalute. Prevaranti pokreću veliku reklamnu kampanju kako bi povećali vrednost pojedinačne kriptovalute. Obećavaju da će cena kriptovalute nastaviti da raste. Ulagači pohrle da kupe kriptovalutu koja se reklamira. Prevaranti zatim brzo rasprodaju kriptovalutu po povišenoj ceni, što može dovesti do pada njene cene ispod početnog nivoa u roku od samo nekoliko minuta.

Kako Kaspersky aplikacija prepoznaje kripto prevare

Kaspersky aplikacija proverava veze Web lokacija u redovno ažuriranoj bazi podataka prevarantskih lokacija i lažnih menjačnica kriptovaluta. Ukoliko je Web lokacija ili kripto menjačnica lažna, aplikacija će vas obavestiti i blokirati pristup resursu pre nego što vam isti može naškoditi.

Da li vam je članak bio od koristi?
Šta bismo mogli da uradimo bolje?
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.