Kako da ubrzate performanse računara

1. april 2021.

ID 203269

Nakon duže upotrebe računara, operativni sistem može da uspori. Ovo usporavanje je uzrokovano velikim brojem suvišnih datoteka i greškama Windows registratora koji se akumuliraju tokom rada.

Operativni sistem mogu usporiti i instalirane aplikacije koje se retko koriste. Mnoge od tih aplikacija mogu se pokrenuti čim se operativni sistem učita i mogu znatno usporiti rad računara. Možda čak ni ne slutite da određena aplikacija radi u pozadini i koristi resurse računara.

Da biste ubrzali performanse računara:

 1. Otvorite glavni prozor aplikacije.
 2. Kliknite na dugme Ubrzanje računara.
 3. U otvorenom prozoru za Ubrzanje računara:
  • U pododeljku Ubrzajte performanse računara kliknite na dugme Start (ili Prikaži ukoliko je pretraga već izvršena).

   Aplikacija vrši pretragu i pravi izveštaj sa sledećim sadržajem:

   • Nekorišćene sistemske datoteke. Kliknite na blokiranje da biste videli detaljan izveštaj o datotekama operativnog sistema koje se ne koriste. Kliknite dugme Poništi da biste izbrisali te datoteke.
   • Greške Windows registratora. Kliknite na blokiranje da biste videli detaljan izveštaj o greškama Windows registratora koje možete da izbrišete bez rizika po operativni sistem. Kliknite na dugme Popravi da biste popravili otkrivene greške.
  • Kliknite na odeljak Ubrzanje pokretanja računara da biste videli izveštaj koji pokazuje koje aplikacije se automatski pokreću i time usporavaju rad računara. Taster Automatsko pokretanje koji se nalazi pored aplikacije, prebacite na isklj i kliknite na Završi.
  • Kliknite na Oslobodite nešto prostora da biste oslobodili prostor na čvrstom disku. U otvorenom prozoru potražite nepotrebne datoteke.
   • Duplikati datoteka. Kliknite na dugme Pretraži da biste započeli pretragu duplikata datoteka. Možete da navedete opseg pretrage putem padajuće liste. U prozoru rezultata pretrage izaberite datoteke i kliknite na Izbriši.
   • Velike datoteke. Kliknite dugme Pretraži da biste započeli pretragu velikih datoteka. Možete da navedete opseg pretrage putem padajuće liste. U prozoru rezultata pretrage izaberite datoteke i kliknite na Izbriši.

    Pretraživanje velikih datoteka ne radi za datoteke koje imaju dve ili više referenci sa čvrstim vezama u operativnom sistemu.

   • Nekorišćene aplikacije. Kliknite na dugme Pretraži. Izveštaj o rezultatima pretrage sadrži listu aplikacija koje nisu korišćene više od tri meseca. Izaberite aplikaciju i kliknite na Ukloni.

Da biste poslali povratne informacije o performansama funkcije Ubrzanje računara:

U prozoru Ubrzanje računara kliknite na dugme Pošalji povratne informacije i popunite obrazac za povratne informacije.

Vaše povratne informacije su potrebne stručnjacima kompanije Kaspersky da bi procenili kvalitet funkcije Ubrzanje računara.

Funkcija „Ubrzanje računara“ je dostupna u probnom režimu do 30. juna 2021. godine.

Ova funkcija nije dostupna u svim regijama.

Da li vam je članak bio od koristi?
Šta bismo mogli da uradimo bolje?
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.