Kako Kaspersky Password Manager štiti vaše podatke

11. oktobar 2023.

ID 85882

Osnovni podaci o vašem sefu

Sef je šifrovana datoteka koja sadrži sve naloge, beleške i druge podatke. Vaš sef se podrazumevano nalazi u: %LocalAppData%\Kaspersky Lab\Kaspersky Password Manager

Iz bezbednosnih razloga, Kaspersky Password Manager automatski blokira pristup sefu nakon određenog perioda neaktivnosti ili kada se uključi čuvar ekrana. Potrebno je da unesete glavnu lozinku kako biste pristupili svom sefu. Ovaj način skladištenja podataka čuva vaše dragocene informacije čak i ako se uređaj, na kom je Kaspersky Password Manager, izgubi ili ukrade.

Osnovni podaci o šifrovanju

Kaspersky Password Manager šifruje podatke koristeći algoritam simetričnog ključa zasnovan na naprednom standardu za šifrovanje (AES). Ključ je izveden iz glavne lozinke pomoću Password-Based Key Derivation Function 2 (PBKDF2).

AES algoritam se koristi širom sveta za zaštitu strogo poverljivih podataka. Ovaj algoritam je nisku zahtevnost za RAM memorijom, što znači da su vaši podaci šifrovani i dešifrovani u roku od samo nekoliko sekundi.

O glavnoj lozinki

Glavna lozinka je jedna lozinka koju Kaspersky Password Manager koristi za zaštitu svih vaših podataka, uključujući i druge lozinke. Glavnu lozinku pravite tokom početnog podešavanja Kaspersky Password Manager aplikacije. Svaki put kada pokušate da pristupite sefu podataka, Kaspersky Password Manager od vas traži glavnu lozinku. Aplikacija koristi glavnu lozinku za šifrovanje podataka u sefu.

Preporučuje se da postavite glavnu lozinku koja ima najmanje osam znakova i koja sadrži velika i mala slova, cifre i specijalne znakove.

Iz bezbednosnih razloga, Kaspersky Password Manager ne čuva glavnu lozinku ni na jednom od vaših uređaja niti u Internet skladištu. Preporučujemo vam da zapamtite svoju glavnu lozinku ili da je zapišete i čuvate na bezbednom mestu, jer se ne može vratiti niti povratiti ukoliko je zaboravite.

Ukoliko zaboravite svoju glavnu lozinku, više nećete moći da pristupite svojim podacima. U ovom slučaju, moraćete da napravite novi sef i zaštitite ga novom glavnom lozinkom. Tada ćete moći da dodate nove podatke u sef.

Takođe pogledajte

Otključajte sef

Šta da radite ukoliko ste zaboravili glavnu lozinku

Da li vam je članak bio od koristi?
Šta bismo mogli da uradimo bolje?
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.