O zaštiti finansijskih transakcija i plaćanja putem Interneta

3. oktobar 2023.

ID 110417

Kako bi se zaštitili poverljivi podaci koje ste uneli na Web lokacijama banaka i sistema za plaćanje (kao što su brojevi bankovnih kartica i lozinke Internet bankarstva), kao i da bi se sprečio pokušaj krađe sredstava dok obavljate Internet plaćanja, Kaspersky Small Office Security vas pita da otvorite takve Web lokacije u Zaštićenom pregledaču. Ukoliko odaberete opciju da se otvori Web lokacija bez Zaštićenog pregledača, Kaspersky Small Office Security ne traži od vas da otvorite tu Web lokaciju u Zaštićenom pregledaču narednih 50 minuta.

Zaštićeni pregledač je poseban pregledač koji je napravljen da zaštiti vaše podatke kada pristupate Web lokaciji svoje banke ili sistema za plaćanje. Zaštićeni pregledač se pokreće kao izolovano okruženje kako bi sprečio druge aplikacije da umetnu svoj kôd u proces Zaštićenog pregledača. Kaspersky Small Office Security pravi posebne profile za Mozilla Firefox i Google Chrome pregledače kako bi sprečio da dodaci trećih lica utiču na rad Zaštićenog pregledača. Aplikacija ne utiče na vaše podatke koje pregledač može da sačuva u profilima koji su napravljeni za njih.

Nakon što prvi put otvorite Zaštićeni pregledač, od vas će biti zatraženo da kopirate podatke, postavke i dodatke iz glavnog pregledača. Nakon završetka migracije podataka, Kaspersky Small Office Security neće sinhronizovati vaš glavni i Zaštićeni pregledač. To znači, na primer, da će podaci izbrisani iz vašeg glavnog pregledača ostati u Zaštićenom pregledaču. U ovom slučaju, morate preduzeti korake kako biste izbrisali iste podatke iz Zaštićenog pregledača.

Ukoliko koristite Microsoft Edge na osnovi Chromium-a, Google Chrome, Mozilla Firefox ili Internet Explorer, Zaštićeni pregledač se otvara u novom prozoru.

Aplikacija koristi Kaspersky Protection proširenje kako bi pružila brojne funkcije Zaštićenog pregledača.

Pregledači koji ne ispunjavaju softverske zahteve ne mogu da rade u režimu Zaštićen pregledač. Umesto takvih pregledača, u režimu Zaštićeni pregledač pokreće se ili Microsoft Edge na osnovi Chromium-a ili drugi pregledač koji je konfigurisan u postavkama aplikacije.

Zaštićeni pregledač nije moguće pokrenuti u sledećim situacijama:

 • Polje Omogući samoodbranu nije obeleženo u prozoru Postavke samoodbrane, u odeljku Postavke bezbednostiSamoodbrana.
 • Javascript je onemogućena u pregledaču.

Pokretanje Zaštićenog pregledača u Yandex pregledaču

Kaspersky Small Office Security podržava obezbeđivanje finansijskih transakcija koje se odvijaju u Yandex pregledaču, uz određena ograničenja. Kako biste pokrenuli Zaštićeni pregledač, aplikacija umeće posebnu skriptu u Web stranicu (i saobraćaj). Kaspersky Protection proširenje nije dostupno. Komponente Privatno pregledanje i Zaštita od reklama rade ali ne mogu da se konfigurišu iz Yandex pregledača.

Mogućnosti Zaštićenog pregledača

U režimu Zaštićeni pregledač, aplikacija pruža zaštitu od sledećih tipova pretnji:

 • Nepouzdanih modula. Aplikacija pokreće proveru nepouzdanih modula svaki put kada posetite Web lokaciju banke ili sistema za plaćanje.
 • Skrivenih procesa. Aplikacija analizira da li postoje skriveni procesi prilikom pokretanja Zaštićenog pregledača.
 • Neispravnih sertifikata na Web lokacijama banaka ili sistema za plaćanje. Aplikacija proverava sertifikate kada posetite Web lokaciju banke ili sistema za plaćanje. Ova provera se vrši u bazi podataka kompromitovanih sertifikata.

Status Zaštićenog pregledača

Kada otvorite Web lokaciju u Zaštićenom pregledaču, pojavljuje se okvir po ivici prozora pregledača. Boja okvira odražava status zaštite.

Okvir prozora pregledača može da prikazuje sledeće boje:

 • Zeleni okvir. Signalizira da su sve provere uspešno obavljene. Možete da nastavite sa upotrebom Zaštićenog pregledača.
 • Žuti okvir. Signalizira da su prilikom provere otkriveni bezbednosni problemi koje je potrebno otkloniti.

  Aplikacija možete da otkrije sledeće pretnje i bezbednosne probleme:

  • Nepouzdani modul. Potrebna je analiza i dezinfekcija računara.
  • Skriveni proces. Potrebna je analiza i dezinfekcija računara.
  • Neispravan sertifikat na Web lokaciji banke ili sistema za plaćanje.

  Ukoliko ne otklonite otkrivene pretnje, ne može biti zagarantovana bezbednost na Web lokaciji banke ili sistema za plaćanje tokom povezane sesije. Događaji koji sadrže pokretanje i upotrebu Zaštićenog pregledača sa smanjenom zaštitom snimaju se u Windows dnevnik događaja.

O zaštiti od pravljenja snimka ekrana

Da biste zaštitili svoje podatke dok pretražujete zaštićene Web lokacije, Kaspersky Small Office Security sprečava špijunski softver da neovlašćeno napravi snimak ekrana. Podrazumevano je omogućena zaštita od pravljenja snimka ekrana. Zaštita od pravljenja slika ekrana je u funkciji i kada je hardverska virtuelizacija onemogućena.

O zaštiti podataka iz ostave

Kaspersky Small Office Security blokira neovlašćen pristup aplikacijama iz ostave dok vršite plaćanja na Internetu, kako bi sprečio krađu podataka. Takvo blokiranje je aktivno samo ukoliko nepouzdane aplikacije pokušaju da neovlašćeno pristupe ostavi. Ukoliko ručno kopirate podatke iz prozora aplikacije u drugi prozor aplikacije (na primer, iz Beležnice u prozor drugog programa za obradu teksta), pristup ostavi je dozvoljen.

Zaštita ostave nije pokrenuta ukoliko je hardverska virtuelizacija onemogućena na vašem računaru.

Ukoliko se Zaštićeni pregledač pokrene na Microsoft Windows 10 operativnom sistemu, Kaspersky Small Office Security blokiraće interakciju univerzalnih Windows aplikacija sa ostavom.

Da li vam je članak bio od koristi?
Šta bismo mogli da uradimo bolje?
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.