O tastaturi na ekranu

16. septembar 2019.

ID 70895

Kada koristite Internet, često morate da unosite svoje lične podatke ili vaše korisničko ime i lozinku. To se dešava, na primer, tokom registracije naloga na Web lokacijama, Internet trgovini i Internet bankarstvu.

Postoji rizik da se lični podaci mogu presresti pomoću hardverskih presretača ili zlonamernih programa koji snimaju unos sa tastature. Alatka tastature na ekranu sprečava presretanje podataka unetih putem tastature.

Mnogi programi koji se klasifikuju kao špijunski mogu da preuzmu snimak ekrana, koji se zatim automatski šalje provalniku na dalju analizu i za krađu korisničkih ličnih podataka. Tastatura na ekranu štiti unete lične podatke od pokušaja presretanja putem snimka ekrana.

Tastatura na ekranu ima sledeće opcije:

  • Možete da klikćete po tasterima tastature na ekranu pomoću miša.
  • Za razliku od hardverskih tastatura, na tastaturi na ekranu nije moguće pritisnuti nekoliko tastera istovremeno. Zbog toga, kombinacija tastera (kao što je ALT+F4) zahteva pritiskanje prvog tastera (na primer, ALT), a zatim i drugog (na primer, F4), i zatim ponovo prvog tastera. Drugi klik se ponaša isto kao da ste pustili taster na hardverskoj tastaturi.
  • Jezik tastature na ekranu može biti promenjen istim prečicama koje su navedene u postavkama operativnog sistema za hardversku tastaturu. Da biste to uradili, desnim tasterom kliknete na drugi taster (na primer, ukoliko postoji prečica LEVI ALT+SHIFT u postavkama operativnog sistema za promenu jezika tastature, levim tasterom kliknete na LEVI ALT, a potom desnim na SHIFT taster).

Da bi se obezbedila zaštita unetih podataka putem tastature na ekranu, ponovo pokrenite vaš računar nakon Kaspersky Total Security instalacije.

Upotreba tastature na ekranu ima sledeća ograničenja:

  • Tastatura na ekranu sprečava samo presretanje ličnih podataka dok koristite Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome pregledače. Kada se koristi sa drugim pregledačima, tastatura na ekranu ne štiti unos ličnih podataka od presretača.
  • Tastatura na ekranu nije dostupna za Microsoft Internet Explorer (u verzijama 10 i 11) u novom Tečnom dizajnu interfejsa. U tom slučaju preporučujemo vam da otvorite tastaturu na ekranu putem Kaspersky Total Security interfejsa.
  • Tastatura na ekranu ne može da zaštiti vaše lične podatke ukoliko je Web lokacija koja zahteva unos takvih podataka, hakovana (provaljena i/ili ukradena), jer u tom slučaju podaci idu direktno provalniku u ruke.
  • Tastatura na ekranu ne štiti od pravljenja snimka ekrana ukoliko se koristi taster Print Screen ili druga kombinacija tastera koja je određena u postavkama operativnog sistema.
  • Kada je pokrenuta tastatura na ekranu, Microsoft Internet Explorer funkcija „Automatsko dovršavanje“ prestaje da radi, jer implementacija automatskog unosa može omogućiti kriminalcima da presretnu podatke.
  • Kaspersky Total Security ne pruža zaštitu od neovlašćenog slikanja ekrana u Microsoft Windows 8 i 8.1 (samo u 64-bitnoj verziji) ukoliko je otvoren prozor tastature na ekranu, a proces Zaštićenog pregledača nije pokrenut.

Prethodna lista opisuje glavna ograničenja u funkciji zaštite unetih podataka. Potpuna lista ograničenja je data u članku na Kaspersky Web lokaciji tehničke podrške.

Da li vam je članak bio od koristi?
Šta bismo mogli da uradimo bolje?
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.
Hvala vam na povratnim informacijama! Pomažete nam da postanemo bolji.