Om nätfiske

24 november 2023

ID 197525

Den här funktionen är bara tillgänglig i prenumerationsplanerna Standard, Plus och Premium för Kaspersky-appen.

Vad är phishing?

Bedragare skickar dig till en webbplats som utger sig för att vara en webbplats som tillhör en pålitlig organisation. För att göra detta måste du öppna den och skriva in personlig information som t.ex. ditt Apple-ID eller kortuppgifter. Bedragarna använder sedan informationen de har inhämtat från dig. Den här typen av bedrägeri kallas phishing och ingen enhet går säker från detta.

Vilka webbplatser drabbas ofta?

Bedragare kan skapa falska webbplatser för nättjänster som banker eller till och med Apple. Webbadressen i länken kan vara mycket lik den du känner till, med bara en liten symbol som avslöjar brottslingarna. Men den här skillnaden är svår att lägga märke till, även för erfarna användare.

Hur kan jag skydda mina data?

Svaret är enkelt —aktivera anti-phishing. Anti-phishingfunktionen kontrollera automatiks länkar som öppnas på enheten för att upptäcka bedrägeri, skadlig programvara och andra hot. Om webbplatsen är farlig kommer länken till denna blockeras.

Anti-phishing kontrollerar inte bara länkar du öppnar, utan även länkar som öppnas automatiskt av appar. Detta kan leda till att vissa appfunktioner blockeras. I Japan blockerar appen också länkar till förbjudna webbplatser.

När anti-phishing är aktiverat kan du övervaka statistik i realtid:

• Hur många webbplatser, eller mer specifikt, domäner, som kontrollerades när du använde enheten
  • Hur många skadliga länkar blockerades av anti-phishing