Om kryptobedrägerier

24 november 2023

ID 249302

Kryptobedrägerier är en mängd olika cyberbrott som syftar till att stjäla kryptovaluta som Bitcoin.

Typer av kryptobedrägerier

Kryptobedrägerier kan ha följande former:

• Falska webbplatser och kryptoplånböcker. Bedragare skapar en falsk sida som efterliknar en känd kryptobörs eller en falsk plånbok. En sådan webbplats kan vara svår att skilja från den äkta varan eftersom domännamnet och layouten på webbplatsen liknar originalet. Användare besöker den falska webbplatsen och anger sin känsliga information och avslöjar den för bedragarna.
  • Kryptonätfiske. Bedragare skapar nätfiske-länkar som leder till falska webbplatser, kryptobörser eller investeringsplattformar. Dessa länkar skickas sedan via e-post till offren eller placeras på andra webbplatser. Användare klickar på länkarna och förlorar sina data eller pengar.
  • Falska investeringar i en "ny" kryptovaluta. Bedragare skapar ett skenförslag för att investera i ett nytt projekt, till exempel en ny kryptovaluta. Intresserade användare skickar pengar till den angivna kryptoplånboken, men ingen kryptovaluta skapas i själva verket, och de investerade medlen returneras aldrig.
  • Falska investeringsmöjligheter för kryptovaluta. Bedragare annonserar lukrativa investeringsmöjligheter för kryptovaluta på sociala nätverk och lovar att återbetala det investerade beloppet flera gånger om. Istället för den utlovade inkomsten förlorar användarna de investerade beloppen.
  • Bedrägerier som involverar köp av hårdvara för krypto-mining. Användare betalar för hårdvara för produktion av kryptovaluta (mining), men får aldrig de utlovade föremålen.
  • Falska webbplatser för köp av kryptovalutor. Bedragare skapar en webbplats där du till synes kan köpa kryptovaluta för fiat till en bra växelkurs. Du skickar pengarna men får inget tillbaka.
  • Pumpa-och-dump-system som involverar kryptovalutor. Bedragare lanserar en massiv reklamkampanj för att stödja en enskild kryptovaluta. De lovar att priset på kryptovalutan kommer att fortsätta växa. Investerare skyndar sig att köpa kryptovalutan som annonseras. Bedragare säljer sedan snabbt ut kryptovalutan till det förhöjda priset, vilket kan få dess pris att krascha under den ursprungliga nivån inom några minuter.

Så här identifierar Kaspersky-appen kryptobedrägerier

Kaspersky-appen kontrollerar länkar på webbplatser i en databas över webbadresser för nätfiske och falska kryptobörser som uppdateras regelbundet. Om webbplatsen eller kryptobörsen är falsk meddelas du och din åtkomst blockeras av appen innan resursen kan skada dig.