Om kryptobedrägerier

12 april 2024

ID 240668

Kryptobedrägerier är en mängd olika typer av cyberbrottslighet som syftar till att stjäla kryptovalutor som Bitcoin. Under första halvåret 2022 har Kaspersky program upptäckt nästan 200 000 försök att stjäla kryptovalutor och information om kryptoplånbok.

Typer av kryptobedrägerier

Kryptobedrägerier kan ta följande former:

• Falska webbplatser och kryptoplånböcker. Bedragare skapar en falsk webbplats som efterliknar en känd kryptobörs eller en falsk plånbok. En sådan webbplats kan vara svår att skilja från den äkta varan eftersom domännamnet och layouten på webbplatsen liknar originalet. Användare besöker den falska webbplatsen och anger sin känsliga information och avslöjar den för bedragarna.
  • Kryptonätfiske. Bedragare skapar nätfiskelänkar som leder till falska webbplatser, kryptobörser eller investeringsplattformar. Dessa länkar skickas sedan via e-post till offren eller placeras på andra webbplatser. Användare klickar på länkarna och förlorar data eller pengar.
  • Falska investeringar i en "ny" kryptovaluta. Bedragare skapar ett skenförslag för att investera i ett nytt projekt, till exempel en ny kryptovaluta. Intresserade användare skickar pengar till den angivna kryptoplånboken, men ingen kryptovaluta skapas i själva verket, och de investerade medlen återbetalas aldrig.
  • Falska investeringsmöjligheter för kryptovalutor. Bedragare annonserar lukrativa investeringsmöjligheter för kryptovalutor på sociala nätverk och lovar att få tillbaka det investerade beloppet flera gånger. Istället för den utlovade inkomsten förlorar användarna de investerade beloppen.
  • Bedrägerier som involverar köp av mjukvara för krypto-mining. Användare betalar för hårdvara för produktion av kryptovaluta (mining), men får aldrig de utlovade varorna.
  • Falska webbplatser för köp av kryptovalutor. Bedragare skapar en webbplats där du till synes kan köpa kryptovaluta för fiatpengar till en bra växlingskurs. Du skickar pengarna men får ingenting tillbaka.
  • Pumpa-och-dump-system som involverar kryptovalutor. Bedragare lanserar en massiv reklamkampanj för att stödja en enskild kryptovaluta. De lovar att priset på kryptovalutan kommer att fortsätta växa. Investerare skyndar sig att köpa den kryptovaluta som marknadsförs. Bedragare säljer sedan snabbt ut kryptovalutan till det förhöjda priset, vilket kan få priset att krascha under den ursprungliga nivån inom några minuter.

Hur man försvarar sig mot bedrägerier som involverar kryptovalutor

Kaspersky innehåller verktyg som kan hjälpa till att skydda dig från bedrägerier med kryptovaluta. Programmet kan identifiera om en webbplats eller kryptobörs är falsk och meddelar dig.

Länkar på webbplatser kontrolleras mot en databas med nätfiskewebbadresser och falska börser för kryptovaluta, som uppdateras regelbundet. Om du försöker följa en skadlig länk, visar programmet en varning.

För ytterligare skydd använder Kaspersky heuristisk analys och skickar frågor till Kaspersky Security Network (KSN) molntjänster under kontrollen. Kaspersky Security Network har den senaste informationen om nya hot, inklusive hot mot kryptobedrägeri.