Brandvägg

26 december 2023

ID 201830

Inställningar

Beskrivning

Meddela om sårbarheter i Wi-Fi-nätverk

Om kryssrutan har markerats visar Kaspersky-programmet meddelanden när sårbarheter upptäcks på ett Wi-Fi-nätverk.

Denna kryssruta kan nås om Kaspersky VPN Secure Connection inte har installerats på datorn.

Om kryssrutan Blockera och varna om osäker överföring av lösenord via internet är markerad, blockerar Kaspersky-programmet överföringen av lösenord som okrypterat textformat när du fyller i Lösenord i formulär på Internet.

Klicka på länken Välj kategorier för att öppna fönstret Kategorier där du kan ange sårbarhetstyperna för olika Wi-Fi-nätverk. Programmet varnar dig när du försöker ansluta till ett wifi-nätverk som har en specificerad sårbarhet.

Visa enheter som är anslutna till mina nätverk

Om kryssrutan är markerad är Övervakare av smarthem aktiverad och funktionell.

Tillåt anslutningar via slumpmässiga portar för aktivt FTP-läge

Om kryssrutan har markerats tillåter brandväggen anslutningar till datorn via slumpmässiga portar, om värdanslutningen upptäcker att du har växlat till aktivt FTP-läge.

Inaktivera inte brandväggen förrän operativsystemet har avslutats helt

Om den här kryssrutan är markerad slutar inte brandväggen att fungera förrän operativsystemet stängs av helt.

Blockera nätverksanslutningar om åtgärder ej kan väljas av användaren

Om kryssrutan är markerad stoppas inte Brandvägg under tider då Kaspersky-programmets gränssnitt inte har startats.

Programregler

När du klickar på den här länken öppnas fönstret Nätverksregler för program. Det här fönstret visar information relaterad till kontroll av nätverksaktiviteten för program och programgrupper.

Komponenten Intrångsskydd reglerar nätverksaktiviteten för program i enlighet med nätverksreglerna för program och programgrupper.

Du kan konfigurera behörigheter för nätverksaktivitet för ett program eller en programgrupp via menyn i en cell i kolumnen Nätverk. Menyalternativen beskrivs i avsnittet Regler för intrångsskydd.

Genom att välja Detaljerad information och regler på en rads snabbmenykan du fortsätta konfigurera nätverksregler för ett program eller en programgrupp.

Paketregler

När du klickar på den här länken öppnas fönstret Paketregler. Som standard visar fönstret fördefinierade nätverkspaketregler som rekommenderas av Kasperskys experter för optimalt skydd av nätverkstrafiken på datorer som kör operativsystemen Microsoft Windows.

Nätverkspaketregler tjänar till att införa begränsningar för nätverkspaket, oavsett program. Sådana regler begränsar inkommande och utgående nätverkstrafik genom specifika portar i det valda dataprotokollet.

Nätverkspaketregler har högre prioritet för program än nätverksregler.

När du lägger till eller redigerar en paketregel kan du definiera följande inställningar:

• Åtgärd:
    • Tillåt. Kaspersky-programmet tillåter nätverksanslutningen.
    • Blockera. Kaspersky-programmet blockerar nätverksanslutningen.
    • Enligt programregler. Kaspersky-programmet bearbetar inte dataströmmen enligt en paketregel, utan tillämpar istället en programregel (se Programregler ovan).
  • Namn.
  • Riktning:
    • Inkommande. Kaspersky-programmet tillämpar regeln på nätverksanslutningar som öppnats av en fjärrdator.
    • Utgående. Kaspersky-programmet tillämpar regeln på nätverksanslutningen som öppnats av din dator.
    • Inkommande och utgående. Kaspersky-programmet tillämpar regeln både för inkommande och för utgående paket eller dataströmmar, oavsett vilken dator (din dator eller en fjärrdator) som initierade nätverksanslutningen.
    • Inkommande (paket). Kaspersky-programmet tillämpar regeln på datapaket som tas emot av din dator.
    • Utgående (paket). Kaspersky-programmet tillämpar regeln på datapaket som skickas av din dator.
  • Protokoll.
  • ICMP-inställningar. Du kan ange typ och kod för datapaket som ska genomsökas. Inställningsavsnittet är tillgängligt om ICMP, ICMPv6-protokollen väljs.
  • Fjärrportar (portar på en fjärrdator).
  • Lokala portar (portar på din dator).

Du kan ange ett intervall för fjärr- eller lokala portar (till exempel 6660–7000), lista flera portar åtskilda med kommatecken eller kombinera båda metoderna (till exempel 80–83,443,1080).

• Adress:
    • Valfri adress.
    • Subnätadresser. Kaspersky-programmet tillämpar regeln på IP-adresser i alla nätverk som för närvarande är anslutna och är av den angivna typen (Offentlig, Lokal eller Betrodd). Nätverkstypen kan väljas i den lista som visas nedan om alternativet Subnätadresser är valt.
    • Adresser från listan. Kaspersky-programmet tillämpar regeln på IP-adresser inom angivet intervall. Du kan ange IP-adresser i fälten Fjärradresser och Lokala adresser, som visas nedan om alternativet Adresser från listan är markerat. De tillagda IP-adresserna ska separeras med ett komma.
  • Status. Brandväggen tillämpar endast paketregler som har statusen Aktiv. Du kan ställa in statusen Inaktiv så att en paketregel tillfälligt inaktiveras utan att tas bort från listan med paketregler.
  • Nätverkskort som korsas av nätverkspaket.
  • Användning av TTL. Kaspersky-programmet kontrollerar överföringen av nätverkspaket vars tid att leva (TTL) inte överstiger det angivna värdet.
  • Loggar händelser till Kaspersky-programrapporten.

För att snabbt lägga till en regel kan du välja en av de fördefinierade mallarna i rullgardinslistan i nedre delen av fönstret.

Tillgängliga nätverk

Genom att klicka på den här länken öppnas fönstret Nätverk som innehåller en lista över nätverksanslutningar som har upptäckts på datorn av brandväggen.

I listan kan du ändra nätverkstypen (Offentlig, Betrodd eller Lokal) genom att använda menyn i cellen Nätverkstyp. Du kan redigera nätverksinställningar i fönstret Nätverksegenskaper, som kan öppnas genom att dubbelklicka på nätverkets rad.

Typen Offentliga tilldelas internet som standard. Du kan inte ändra nätverkstyp eller andra inställningar för internet.

I fönstret Nätverksegenskaper kan du redigera följande nätverksinställningar:

• Nätverksnamn.
  • Nätverkstyp.
  • Visning av meddelanden om följande:
    • Anslutning till nätverket.
    • Ändrad MAC-adress (till exempel om nätverksadaptern byts ut).
    • Ändrad parning av MAC-adress/IP-adress (till exempel när DHCP-tjänsten tilldelar en annan IP-adress).
  • Val av skrivare som bör rekommenderas som standard när du ansluter till detta nätverk. Kryssrutan visas om det finns en skrivare installerad i operativsystemet på din dator.
  • Lista över ytterligare subnät (åtskilda av kommatecken).