Detektion av stalkerware

27 juni 2022

ID 222844

Vissa legitima program kan användas av kriminella för att stjäla dina personuppgifter och spionera på dig. De flesta av dessa program är användbara och många människor har nytta av att använda dem. Dessa program innefattar IRC-klienter, uppringningsprogram, filhämtare, övervakningsprogram av systemaktivitet, lösenordshanterare, FTP-, HTTP-, eller Telnet-servrar.

Om kriminella får tillgång till dessa program på din dator eller lyckas installera dem där i smyg, kan de använda vissa av funktionerna för att stjäla dina personuppgifter eller genomföra annan illegal verksamhet.

Du kan läsa om olika typer av stalkerware nedan.

Typ

Namn

Beskrivning

Klient-IRC

IRC-klienter

Folk installerar dessa program för att kommunicera med varandra via IRC (Internet Relay Chats). Kriminella kan använda dessa program för att sprida skadlig programvara.

Uppringningsprogram

Automatiskt uppringningsprogram

Kan upprätta telefonanslutningar via ett modem i smyg.

Hämtare

Hämtare

Kan ladda ned filer från webbsidor i smyg.

Bildskärm

Övervakningsprogram

Övervakar aktiviteten på datorn som de är installerade på (håller koll på vilka program som är aktiva och hur de utbyter data med program på andra datorer).

PSWTool

Verktyg för lösenordsåterställning

Gör det möjligt för användare att se och återställa bortglömda lösenord. Kriminella öppnar dessa program i smyg på människors datorer för samma ändamål.

RemoteAdmin

Verktyg för fjärradministration

Används ofta av systemadministratörer för att få tillgång till datorgränssnitt på distans för att övervaka och styra dem. Kriminella öppnar dessa program i smyg på människors datorer för samma ändamål, för att spionera och styra datorer på distans.

Legitima verktyg för fjärradministration skiljer sig från bakdörrar (trojaner för fjärrstyrning). Bakdörrar kan infiltrera ett system och installera sig själva där, utan användarens tillstånd, medan legitima program inte har den förmågan.

Server-FTP

FTP-servrar

Fungerar som FTP-servrar. Kriminella kan använda dem på din dator för att få tillgång till den på distans med hjälp av FTP-protokoll.

Server-proxy

Proxyservrar

Fungerar som proxyservrar. Kriminella använder dem på en dator för att skicka ut skräppost.

Server-Telnet

Telnet-servrar

Fungerar som Telnet-servrar. Kriminella använder dem på en dator för att få åtkomst till dem på distans med hjälp av Telnet-protokollet.

Server-webb

Webbservrar

Fungerar som webbservrar. Kriminella kan använda dem på din dator för att få tillgång till den på distans med hjälp av HTTP-protokoll.

RiskTool

Lokala verktyg

De här verktygen ger användare ytterligare förmåga att hantera sina datorer (och gör att de kan dölja filer eller aktiva programfönster, eller stänga aktiva processer).

NetTool

Nätverksverktyg

De här verktygen ger användare av datorn som de är installerade på ytterligare funktioner för interaktion med andra datorer på nätverket (starta om datorer på distans, hitta öppna portar, starta program som är installerade på sådana datorer).

Klient-P2P

P2P-nätverksklienter

Möjliggör användning av P2P-nätverk (Peer-to-Peer). Dessa kan användas av kriminella för att sprida skadlig programvara.

Klient-SMTP

SMTP-klienter

Kan skicka e-postmeddelanden i smyg. Kriminella använder dem på en dator för att skicka ut skräppost.

WebToolbar

Webbverktygsfält

Lägger till sökmotorfält i gränssnittet för andra program.

FraudTool

Fraudware

Imiterar andra program Till exempel finns det antivirus-fraudware som visar meddelanden om att skadlig programvara har hittats på datorn, medan de i själva verket inte har hittat, rensat eller åtgärdat någonting.

Aktivera skydd mot fraudware så varnar vi dig om eventuella försök att komma åt dina platsuppgifter, meddelanden eller andra personuppgifter.

Du kan även aktivera skydd mot stalkerware i fönstret Inställningar för hot och undantag genom att markera rutan Upptäck andra program som kan användas av inkräktare i syfte att skada din dator eller dina personuppgifter.