Om skydd av ekonomiska transaktioner och onlineköp

13 augusti 2019

ID 110417

För att skydda konfidentiell data som du anger på webbplatser för banker och betalningssystem (som bankkortnummer och lösenord till Internetbanker) samt förhindra att tillgångar stjäls vid betalningar online, ombeds du av Kaspersky Small Office Security att öppna sådana webbplatser i Skyddad webbläsare.

Den skyddade webbläsaren är ett speciellt driftläge som skyddar din information när du använder din internetbank eller skickar betalningar på internet. Den skyddade webbläsaren startas i en isolerad miljö, för att förhindra att andra program injicerar sin kod i processen för den skyddade webbläsaren. Kaspersky Small Office Security skapar speciella profiler för webbläsarna Mozilla Firefox och Google Chrome, för att förhindra att tredjepartstillägg påverkar driften av Skyddad webbläsare. Programmet påverkar inte data som webbläsarna kan spara i de profiler som skapats för dem.

Om du använder webbläsarna Google Chrome, Mozilla Firefox eller Internet Explorer öppnas Skyddad webbläsare i ett nytt fönster. Webbläsaren Microsoft Edge byter automatiskt till läget Skyddad webbläsare vid besök av webbplatser för banker och betalningssystem.

Programmet använder Kaspersky Protection-tillägget för att tillhandahålla ett antal funktioner för Skyddad webbläsare.

Webbläsare som inte uppfyller programvarukraven kan inte köras i läget Skyddad webbläsare. Istället för dessa webbläsare startar antingen Internet Explorer, eller en annan webbläsare som har blivit konfigurerad i programinställningar, i läget Skyddad webbläsare.

Efter att ha installerat Kaspersky Small Office Security måste du starta om datorn före Microsoft Edge kan köras i läget Skyddad webbläsare.

Det går inte att köra Skyddad webbläsare i dessa fall:

• Om kryssrutan Aktivera Självförsvar är avmarkerad i undersektionen Självförsvar i avsnittet Avancerade inställningar i fönstret programinställningar.
  • JavaScript har inaktiverats i webbläsaren.

Möjligheter med Skyddad webbläsare

När den skyddade webbläsaren används ger programmet skydd mot följande typer av hot:

• Obetrodda moduler. Programmet körs en kontroll efter obetrodda moduler varje gång du besöker en bank- eller betalningswebbplats.
  • Rootkits. Programmet söker efter rootkits när den skyddade webbläsaren startas.
  • Kända sårbarheter i operativsystemet. Programmet söker efter sårbarheter i operativsystemet när den skyddade webbläsaren startas.
  • Ogiltigt certifikat på bank- eller betalningswebbplatser. Programmet kontrollerar certifikat när du besöker en bank- eller betalningswebbplats. Kontrollen utförs mot en databas över skadliga certifikat.

Status för Skyddad webbläsare

När du öppnar en webbplats i Skyddad webbläsare, visas en ram runt webbläsarfönstrets kanter. Ramens färg indikerar skyddsstatusen.

Webbläsarfönstrets ram visar följande färger:

• Grön ram. Innebär att alla kontroller har genomförts framgångsrikt. Du kan fortsätta använda den skyddade webbläsaren.
  • Gul ram. Innebär att kontrollerna har hittat säkerhetsproblem som måste lösas.

Programmet kan upptäcka de följande hot och säkerhetsproblem:

• Obetrodd modul. Sökning och desinfektion krävs.
    • Rootkit. Sökning och desinfektion krävs.
    • Sårbarheter i operativsystemet. Operativsystemsuppdateringar måste installeras.
    • Ogiltigt certifikat på bank- eller betalningswebbplats.

Om du inte åtgärdar upptäckta hot, garanteras inte säkerheten för anslutningssessionen till bank- eller betalningswebbplatsen. Händelserna i samband med start och användning av skyddad webbläsare med nedsatt skydd registreras i Windows händelselogg.

Om skydd mot skärmdumpar

Din data skyddas när du surfar på skyddade webbplatser genom att Kaspersky Small Office Security förhindrar spionprogram från att ta otillåtna skärmdumpar. Skydd mot skärmdumpar är aktiverat som standard. Skydd mot skärmdumpar körs även om hårdvaruvirtualisering har inaktiverats.

Om dataskydd för urklipp

Kaspersky Small Office Security blockerar programs obehöriga tillgång till Urklipp när du gör betalningar på nätet, vilket förhindrar att kriminella kan stjäla dina uppgifter. Denna blockering är endast aktiv om ett otillförlitligt program försöker få obehörig åtkomst till Urklipp. Om du kopierar information manuellt från ett programfönster till ett annat (t.ex. från Anteckningar till ett ordbehandlingsprogram) så tillåts åtkomst till Urklipp. Om Internet Explorer® öppnas i normalt läge kopieras datakällan, endast data från adressfältet i webbläsaren kan kopieras till Urklipp.

Skydd för Urklipp körs inte om hårdvaruvirtualisering har inaktiverats på din dator.