Om Skärmtangentbord

13 augusti 2019

ID 70895

När du surfar på nätet behöver du ofta ange dina personliga data eller ditt användarnamn och lösenord. Detta händer till exempel när du registrerar konton på webbplatser, när du handlar på webben eller när du använder Internetbanken.

Det finns en risk att personliga data kan fångas upp via tangentloggning, med program som lagrar tangenttryckningar, eller med programvara för tangentavläsning. Med det Skärmtangentbordet kan du förhindra att data som du anger på tangentbordet fångas upp.

Denna funktionalitet är inte tillgänglig om Kaspersky Small Office Security har installerats på en filserver.

Många program som klassas som spionprogramvara kan ta skärmdumpar, som sedan automatiskt skickas till en inkräktare för vidare analys och stöld av användarens personliga data. Det Skärmtangentbordet skyddar personliga data som matas in från försök att läsa data via skärmdumpar.

Det Skärmtangentbordet har följande funktioner:

• Du kan trycka knapparna på det Skärmtangentbordet med musen.
  • Till skillnad från fysiska tangentbord går det inte att trycka två tangenter samtidigt på det Skärmtangentbordet. Därför kräver tangentkombinationer (till exempel ALT+F4) att du först trycker på den ena tangenten (till exempel ALT) och sedan på den andra tangenten (till exempel F4), sedan på den första tangenten igen. Den andra tangentklickningen fungerar på samma sätt som när du släpper en tangent på ett fysiskt tangentbord.
  • Det Skärmtangentbordets språk kan ändras med samma genväg som är erbjuds i operativsystemets inställningar för det fysiska tangentbordet. För att göra detta, högerklickar du på den andra tangenten (om till exempel genvägen LEFT ALT+SKIFT är definierad som byte av tangentbordsspråk i operativsystemet, vänsterklickar på tangenten LEFT ALT och högerklickar sedan på tangenten SKIFT).

För att se till att data skyddas av det Skärmtangentbordet vid inmatning, starta om datorn när du har installerat Kaspersky Small Office Security.

Skärmtangentbord har följande begränsningar:

• Skärmtangentbord förhindrar bara att personliga data fångas upp om du använder någon av webbläsarna Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox och Google Chrome. När du använder andra webbläsare skyddar Skärmtangentbord inte personliga data som anges mot tangentloggning.
  • Skärmtangentbord finns inte i Microsoft Internet Explorer (version 10 och 11) med det nya Windows-gränssnittet. I detta fall rekommenderar vi att du använder det Skärmtangentbordet i gränssnittet i Kaspersky Small Office Security.
  • Det Skärmtangentbordet kan inte skydda dina personliga data om webbplatsen som kräver inmatning har blivit hackad, eftersom informationen då blir tillgänglig direkt för inkräktarna på webbplatsen.
  • Skärmtangentbord förhindrar inte skärmdumpar som görs med tangenten Print Screen och andra tangentkombinationer som finns i operativsystemets inställningar.
  • När du använder Skärmtangentbord så slutar funktionen Komplettera automatiskt i Microsoft Internet Explorer att fungera, eftersom införandet av det automatiska inmatningssystemet kan låta kriminella fånga upp information.
  • Kaspersky Small Office Security ger inte skydd mot obehöriga skärmdumpar i Microsoft Windows 8 och 8.1 (endast 64-bitars) om fönstret Skärmtangentbord är öppnat men processen för skyddad webbläsare inte startad.

Föregående lista beskriver de viktigaste funktionsbegränsningarna hos skydd av datainmatning. En fullständig förteckning över begränsningarna finns i en artikel på Kaspersky Labs tekniska supports webbplats. Den här artikeln visar begränsningar för Säker tangentbordsinmatning i Kaspersky Internet Security, dessa begränsningar gäller även Skärmtangentbord i Kaspersky Small Office Security.