Hur man får datorn att fungera snabbare

1 april 2021

ID 203269

Efter långvarig användning av en dator kan operativsystemet bli långsammare. Denna nedsaktning orsakas av ett stort antal överflödiga filer och fel i Windows-registret som ackumuleras under drift.

Operativsystemet kan också sakta ner av installerade program som sällan används. Många av dessa program startas så fort operativsystemet laddas och kan sakta ner datorn avsevärt. Du kanske inte ens har någon aning om att ett specifikt program körs i bakgrunden och använder sig av datorns resurser.

Såhär får du datorn att fungera snabbare:

1. Öppna programmets huvudfönster.
  2. Klicka på knappen Snabba på datorn.
  3. I det öppnade fönstret Snabba på datorn kan du göra följande:
    • I blocket Snabba upp datorns prestanda kan du klicka på Starta-knappen (eller Visa om sökningen redan utförts).

Programmet utför en sökning och genererar en rapport med följande innehåll:

• Oanvända systemfiler. Klicka på blocket för att se en detaljerad rapport om de operativsystemfiler som inte används. Klicka på knappen Rensa för att ta bort dessa filer.
      • Fel i Windows-registret. Klicka på blocket för att visa en detaljerad rapport om felen i Windows-registret som du kan ta bort utan att riskera att skada operativsystemet. Klicka på knappen Åtgärda för att åtgärda upptäckta fel.
    • Klicka på avsnittet Snabba på datorns uppstart för att visa en rapport över program som körs automatiskt och som gör datorn långsammare. Flytta växlingsknappen Automatisk körning bredvid programmet till Av och klicka på Klar.
    • Klicka på Frigör utrymme för att frigöra hårddiskutrymme. Sök efter onödiga filer i det öppnade fönstret.
      • Dubblettfiler. Klicka på knappen Sök för att börja söka efter dubblettfiler. Du kan ange årsintervall i rullgardinslistan. I sökresultatsfönstret markerar du filerna och klickar på Ta bort.
      • Stora filer. Klicka på knappen Sök för att börja söka efter stora filer. Du kan ange årsintervall i rullgardinslistan. I sökresultatsfönstret markerar du filerna och klickar på Ta bort.

Genomsökning efter stora filer fungerar inte för filer som har två eller flera hårda länkreferenser i operativsystemet.

• Oanvända program. Klicka på knappen Hitta. Sökresultatrapporten innehåller en lista över program som inte har använts på mer än tre månader. Välj ett program och klicka på Ta bort.

Så här skickar du feedback om funktionen Snabba på datorn:

Klicka på knappen Skicka feedback i fönstret Snabba på datorn och fyll i formuläret.

Din feedback behövs av Kasperskys experter för att bedöma kvaliteten på funktionen Snabba på datorn.

Funktionen ”Snabba på datorn” är tillgänglig i testläge fram till 30 juni 2021.

Den här funktionen är inte tillgänglig i alla regioner.