Over Datalek controle

24 november 2023

ID 161206

Wat is dit?

De functie Controle op gegevenslekken controleert uw My Kaspersky-account op datalekken en waarschuwt u wanneer informatie over u openbaar toegankelijk wordt.

Als u geen abonnement voor Kaspersky Plus of Premium hebt, is de functionaliteit beperkt: de app controleert alleen uw My Kaspersky-account op datalekken. Volledige functionaliteit is beschikbaar als u een abonnement hebt op Kaspersky Plus of Premium.

Waarom zou ik me zorgen maken over mijn gegevens?

Cybercriminelen kunnen toegang verkrijgen tot verschillende databases van webbronnen en gegevens van gebruikersaccounts stelen. Met deze functie kunt u achterhalen of uw accountgegevens zijn gestolen en kunt u de aanbevolen acties uitvoeren om uw gegevens te beschermen.

Hoe werkt de functie?

U kunt uw accounts handmatig controleren of automatische accountcontroles configureren. Kaspersky-app controleert de opgegeven account en als uit de controle blijkt dat uw gegevens mogelijk openbaar toegankelijk zijn, stelt de app u daarvan op de hoogte en wordt een lijst weergegeven met sites waarvandaan een datalek zou kunnen hebben plaatsgevonden, de datum van het mogelijke lek en de categorie van gegevens die mogelijk openbaar toegankelijk zijn.

Via Kaspersky kun je niet alleen controleren of je gegevens zijn gelekt maar ook die van je vrienden of familie, zoals hun gebruikersaccounts.

Als u een abonnement hebt op Kaspersky Plus of Premium, kunt u automatische controles instellen voor maximaal 50 accounts, naast uw eigen My Kaspersky-account.

Wanneer de gebruikersaccounts worden gecontroleerd, haalt Kaspersky de gegevens niet als tekst zonder opmaak op. Het gebruikt de gegevens alleen om de controle uit te voeren en bewaart ze niet. Bij het detecteren van een lek krijgt de Kaspersky app zelf geen toegang tot de gebruikersgegevens. Het levert alleen informatie over categorieën van gegevens die mogelijk voor iedereen toegankelijk zijn.